UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

xs55942m6

Szervusztok! Még mindig gondba vagyok ezzel a szerszámbeméréssel.(manuális szerszámcserélés)
Mi a pontos menete ennek!? Logikusan itt nyomkodom de vagy minuszos vagy plusszos a szerszámhossz korrekciója.
Ide megy-oda megy csak kapkodva dobálom a szondát az asztalon.[#zavart2]

huatn6gfd

Szia!

Kicsit több részletet is írhatnál. Mit szeretnél csinálni pontosan? Hogyan próbáltad? Indokolatlanul nem szokott mászkálni: ha több helyen kell mérni, akkor megáll és gombnyomásra vár.

xs55942m6

Szervusz! A munkadarabon felszeretnék venni egy null pontot ( ez működik)
Majd egy külső szondán leadni a referencia értéket
És minden szerszámcserénél menjen ki a külső szondához és offsetelje a szerszámhosszakat.
Tudom, ez egy álltalános művelet de nekem nem tiszta a gombok sorrendje. Inkább segítséget kérek itt mint, hogy valamit elálítsak és szerszámot törjek megint.

huatn6gfd

Én is leírtam már korábban ([#t218p7768#]), de [#6441@dobosi] fórumtárs írt nemrég egy összefoglalót. Ő a munkadarabot 3D tapintóval méri be, de ugyanez a feladat más mérőeszközzel is. Ha valami nem tiszta, kérdezz nyugodtan.

UCCNC szerszámcsere beméréssel manuálisan

A munkaasztalon elhelyezzük a szerszám bemérőt, a tokmányban 3D probe-t. Érdemes arra figyelni hogy a szerszámbemérő ne legyen "útban" amikor a munkadarab 0 pontjából "home" pozícióba megyünk a szerszámmal!

A "Probe" menü "Setup" fülön a "Safe Z" mezőbe pl. -2 , ha a "Z" home pozíciót a végálláskapcsolóval vettük fel így a  "Z" a végállás előtt 2mm távolságban megáll.
A "Probe" menü "Page 1, Probe tool" fülön a P1 értéket vegyük pl. -100-ra. ez lesz a szerszámbemérés "hatótávja".

- Első lépésként felvesszük a gép home pozícióját - x0y0z0, akár a tengelyek végállásainál, akár egy általunk kijelölt pozícióban. A "Z0" magasabban legyen mint a "Mobile probe" pozíció.

- A szerszámbemérő fölé állunk olyan pozícióba hogy a leghosszabb használni kívánt szerszámunk is beférjen majd méréskor. A Probe tool menüben "Mobile probe" módot kiválasztva mentjük a pozíciót a "Set as mobil probe pos" gomb megnyomásával. A jóváhagyást a villogó "Start Probing" megnyomásával erősítjük meg.

Ha később is itt szeretnénk mérni a "Probe setup" oldalon bejelöljük a "Save mobile probe pos on exit"-et.

Álljunk a munkadarab fölé ahová a Z0 pontját szeretnénk kijelölni. Nyomjuk meg a "Reference probe as workpiece" gombot. Ekkor elindul a Z0 bemérése - miután megtörtént villog a "Start Probe". Megnyomása után a szerszám magasság bemérő fölött mér egyet a gépünk, ezzel megtörténik a szerszám bemérés is.

Ezután a gép a munkadarab fölé áll. Vegyük fel a munkadarab X0Y0 pontjait is, akár kézzel akár a szoftverből (Outer Corner).

A munkadarab 0 pontját is menthetjük ha szükséges a "Save Workp. referenes on exit" megnyomásával. Nyilván másik munkadarabnál újra fel kell vennünk a munkadarab XYZ koordinátáit.

A "Probe Pos" gomb megnyomásával menjünk a szerszámcsere pozícióba, vegyük ki a tokmányból 3D probe-t, tegyük be az első használni kívánt szerszámot, majd a "Start Probing" megnyomásával megtörténik a szerszám bemérése. A további szerszámcserék alkalmával ugyanígy járjunk el.

xs55942m6

Istenkirály!
Tökéletesen működik!

xs55942m6

Még egy kérdés! Ha 3D tapintóval méred a munkadarabot és az ugye NC kontaktal rendelkezik és a fix szondád meg NO kontaktos. Azt hogy oldanád meg? És még ugye ott van, hogy ha a fix NO kontaktos szondádban van egy rugós holtjátékod, hogy de "koppanjon" minden egyes szerszám.

huatn6gfd

Nem tudom, milyen mozgásvezérlőd van. Az ethernetes vezérlőknél két probe bemenet van, így lehet különböző beállításuk.

Egyszer ki kell kísérletezni, hogy mennyi az eltérés. Ha a tapintót felveszed szerszámként, akkor a hosszkompenzációval ki tudod egyenlíteni. Ha jó a szerszám bemérő, akkor nem kéne századosnál nagyobb hibának lenni.

sd2rf47r

Mindkét szondám saját készítésű NC típus kb. 0.02 mm pontos.
Mivel csak 1 bemenetem van erre a célra fizikai kapcsolóval váltok közöttük.
Üdv,
István

xs55942m6

Akkor én is ezt az utat járom, nem bonyolítom az életemet[#eljen]
Viszont a makrózásban is szeretnék egy kis segítséget kérni (uccnc) valami példa program nagy segítség lenne
Gondolok arra, hogy bemenetet hogy hívok meg, kimenetet hogy vezérlek.
Normális oktató anyagot nem találtam sanjon :(

huatn6gfd

Megint csak azt tudom írni, mint tegnap: kicsit fogalmazz konkrétabban. Ha (legalább nagy vonalakban) leírod, hogy mit akarsz megoldani, akkor könnyebb segíteni.

xs55942m6

Vannak nyomógombok amik visszajelzősek,
Szeretném kirakni a gép oldalára a funkciókat (start,stop,probe,világítás,ködölő..stb), hogy ne dzsuvázzam össze a PC-t a kezemmel. Vannak funkciók amiket betudok állítani de egy sima pillanatkapcsolással egy orsóvilágítást és egy gomb visszajelzést már nem tudok csinálni makro nélkül sajnos.
A 3D tapintót is szelepvezérléssel szeretném kiemelni. (Ezek már mechanikusan megvannak) egy szenzorral, hogy vissza ment alaphelyzetbe.
Ilyenekre gondolok.

huatn6gfd

A nyomógombokat input triggernek tudod beállítani. Kiválasztod a bemenetet és hozzárendelsz egy gomb sorszámot, amit listából is ki tudsz választani. Természetesen, itt csak a beépített funkciókat éred el. A visszajelzőket is ki tudod választani a LED-ek közül, szintén beépített funkciók esetén. Pl. Start gomb 128, a visszajelzője az 54-es LED.

A nem beépített funkcióknak makrót vagy plugin-t kell írni. A makró az egyszerűbb, viszont csak akkor fog működni, amikor a legtöbb gomb, azaz reset kioldva és nem fut ciklus. Ha olyan dolgot akarsz kapcsolgatni, amit reset állapotban és/vagy ciklus futás közben is kell, akkor muszáj plugin-t írni.

state = !state;

if (state ^ ActiveLow)
  exec.Setoutpin(Port, Pin);
else
  exec.Clroutpin(Port, Pin);

#Events

const int Port = 3;
const int Pin = 17;
const bool ActiveLow = false;

static bool state = false;

A fenti példa a 3-as port 17-es lábát kapcsolgatja. El kell menteni Mxxxxx.txt néven, ahol az xxxxx 20000-21999 tartományba essen. Ezt a számot kell beírnod az input triggernél ahhoz, hogy külső gombbal kapcsoljon.

3ztiz2p39

Milyen varázslatot kellene elkövetni ahhoz, hogy a Reset kikapcsolja,  az M10.x -el aktivált kimeneteket?

3ztiz2p39

Hopsz, még kikapcsoláskor is elmenti az állapotot?

3ztiz2p39