Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

t3ngeetiw

Üdvözletem Mindenkinek!

A kérdésemet lehet,hogy inkább a nyomtató topikban kellene
feltennem,de talán ide is éppen úgy "illik".

Tinkercad-ot használva csináltam egy kockát(STL)
Cura-ban szeleteltem,aztán a plugint használva UCcnc-ben
Futtattam a kapott g kódot.
X,Y,Z és az extrudernek beállított A tengely működik.

Lehetne netán valami kimenetet találni a fűthető asztal és fej számára?
Próbált már esetleg ilyesmit valaki?

Meoman

Sziasztok! Tudja esetleg valaki, hogy modbus bemeneten használható e kézikerék?

Autotec1

sziasztok
egy olyan problémába ütköztem amire nem nagyon találok magyarázatot
nullpont felvéve
program indít, és a nullpont csak a Z tengelyen elmászik 10mm szerencsére pozitív irányba
természetesen a maró nem visz semmit
új nullpontfelvétel
és minden rendben működik
program futás közben nem mászik el
van valakinek valami ötlete?
10-ből 8 esetben ez történik

dezsoe

Szia!

Én a szerszámtárban néznék szét, hogy van-e megadva az adott szerszámhoz Z ofszet. Ha a g-kód bekapcsolja (G43), akkor az itt megadott ofszet lép érvénybe. Ha elmászott a Z, akkor az Offsets lapon a Tool offset oszlopban láthatod az érvényben levő G43 eltolást.

dezsoe

Szia!

Elvben nem, gyakorlatban igen, csak be kéne fejeznem a hozzá való plugin-t. Majd igyekszem, mert már másnak is ígértem. Kell hozzá egy Arduino Nano vagy Uno, az kommunikál Modbus-szal, a másik oldalra kell a plugin.

Meoman

Szia! Szurkolok, hogy legyen szabadidőd! Egyenlőre feláldoztam a maradék 2 bemenetem a cél érdekében (UC100). Még egy analog bemenet is jól jönne a feed-nek ha már úgy is benne vagy. Előre is Köszönjük hozzáértő munkádat! [#worship][#worship]

nwmewgze

Sziasztok!

A G43 után kell lennie Pl: T1 H1 paramèternek is ahhoz, hogy a szerszámlistában talàlható hosszt eltolja nem?
Ha jól tudom a G43 sugàrkorrekció tehát átmèrőt vesz figyelembe, ès öröklődő paraméter.
A H paraméter adja meg a nullponthoz képest + - irányban Z magasságot.
Valamint ha programozva lettek egy program inditás alatt és nincs G93 (Offset) oldalon jobb oldalon talàlható, akkor minden futtatott kulonálló programnál hasznàlja (örökli ) a tàblàzatban megadott értèkeket.

Javítsatok ki ha tévedek, most így fejből ennyire futotta.
Nekem ami bosszantó jelensèg volt.
A fúrótokmányaim (BT30 orsó) mind messze hosszabbak mint a patronos befogóim, és ha maró program úgy végez hogy alacsonyabban marad a Z. Nem fogja tudni korrekciózni következő startnàl a fúró hosszát mivel eleve alacsonyabb magasságról indulna.így könnyen lehet rotty...

Remélem tudtam segíteni!

József Z.

A G43 a hosszkorrekció hívása,valóban a T1 H1 paraméter is kell,hogy a munkadarab megmunkálásakor figyelembe vegye a szerszám hosszát.Gyakorlatilag a nullpont hosszát csökkenti a szerszámhosszal a munkadarab megközelítése során.A sugárkorrekció hívása az a G41-G42 és a D paraméterrel lehet lehívni az aktuális szerszám átmérőjét amit a szerszámlistában tudunk megadni.A G40 pedig a sugárkorrekció törlése a programban.

dezsoe

Szia!

Röviden: nem, nem, igen, nem, nem, igen.

- Nem, a G43 után csak a H kell, ami egy szerszámot jelöl, aminek a Z ofszetjét fogja figyelembe venni. Ennek nem kell megegyezni az éppen betöltött szerszámmal. Nem biztos, hogy van értelme, de a szabvány ezt írja elő, tehát használhatod az 1-es szerszámot a 2-es eltolásával. Normális esetben M6 Tx után G43 Hx jön, ahol az x mindkét esetben az új szerszám száma.

- Nem, a G43 nem sugár-, hanem hosszkompenzáció, viszont igen, úgy marad, amíg mást nem állítasz be. (Nem öröklődik, hanem abban az állapotban marad.)

- Nem, a H paraméter a szerszám sorszáma, ahonnan a Z eltolást veszi.

- Nem, a G43/G44-et a G49 kapcsolja ki (vagy a G43/G44 H0), és igen, addig úgy marad, amíg nem változtatsz rajta.

Kezdd a g-kódot G49-cel, majd csak utána mozogj Z-ben egy biztonságos magasságba. A program végére is érdemes betenni, hogy ne maradjon érvényben eltolás.

őrülT-Tudós

Üdv,

lenne egy valószínűleg elég buta kérdésem. De mivel eddig nem használtam ezt a funkciót, illetve konkrétan választ sem találtam itt a kérdésemre ezért feltenném...

Annyi lenne a kérdésem, hogy soft limit használata esetén, a végállásra futás a beállított  gyorsulás/lassulással fut véghez? Köszönöm előre is! [#worship]

D.Laci

A UCCNC vezérlő programot behatóbban nem ismerem, de van egy gyanúm, hogy a végállás kapcsoló futás esetén nincs gyorsulás lassulás, mivel nem ismert a helyzete így nem lassulhat, különben nem futna végállásra.
Ha referenciakapcsoló van és a szoftveres limit bevan állítva, ill. bekapcsolva akkor nem fog végállásra futni.

dezsoe

Szia!

A soft limit szabályosan áll meg, lassítással. A végálláskapcsoló azonnal, reset-tel.

Autotec1

Eszterga mód várható valamikor?
Most építek át egy gépet, szívesen tesztelném, ha lenne

dezsoe

A következő tesztkiadás (1.2116) fő újdonsága pont az eszterga támogatás lesz.

svejk

[#wow1]
El tudnám képzelni a fehérvári talin a bemutatóját. [#kuss]