Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Zozi

Szia,
Ezt a  plugint én is láttam. Azért is feltételeztem, hogy megoldható. Mindenesetre az én problémám is egyszerűen orvosolható G kódban, csak a konfiguráción kell csiszolni. 4. Tengelybe fogva és ott forgatva már körbe tudom tapogattatni a kis gömböt.

ANTAL GÁBOR

Tisztelt hozzáérők. !
UCBB panellal szeretnék szabványos ( 5V kimenetű) mérőlécetet kezelni .  Döbbeneten olvasom :

"2.5 Bemenetek
Az UCBB panel összesen 18 darab optikailag leválasztott bemenetet tartalmaz.
Az összes bemenet optikailag leválasztott nagysebességű 10Mbit/sec optocsatolókkal.
A bemenetek úgy lettek tervezve, hogy a 12-től a 24V feszültségtartományban megbízhatóan
működjenek, ehhez 2.2kOhm értékű soros ellenállás van beépítve a bemenettel sorban."

Vagyis a panel úgy lett megtervezve hogy TTL jelszinttel csak akkor lehet meghajtani ha kicserélem az optó áramkorlátozó ( 2.2K ) ellenállását. ( pl 470 ohmra). Nem értem a tervezőket..
 Nem is enyém a panel és rögtön drimbolással kell kezdeni . Vagy építsen a felhasználó egy külön szinteltoló fokozatot ???[#conf]
Én alapból a kisebbet építettem volna a panelba és aki 12-24 V ot akar használni az alkalmazzon pót előtét ellenállást amit a csatinál kényelmesen elhelyezhet

TBS-TEAM

Sokkal biztonságosabb ha alapból 24V-ra tervezett bemenet.
Kisebb az esély, hogy a felhasználó tönkreteszi a bemenetet.
+ macera külső ellenállások csatlakoztatása, hogy az biztonságos és jó is legyen.
Persze minden igénynek megfelelni nem lehet. [#eplus2]
Én alapból 100nF 50V SMD kondikat forrasztok a
bemenetekhez alap zavarszűrés mekkoldva. [#eplus2]

József

ANTAL GÁBOR

Ok .  Utánanéztem , nincs itthon 470 ohmos SMD ellenállásom  ( és amiket én használok az biztosan nagyobb mint ami a panelon van )
Marad a kiforrasztás és rövidzár  majd a külső előtét ...

TBS-TEAM

Lehet rendelni, hamar meg is érkezik 1-2 nap. [#kacsint]
Egy kicsit több a postaköltség mint az anyag.
Nem akarlak rábeszélni, de külső ellenállással
csak a kinlódás van meg macera. [#integet2]
József

TBS-TEAM

A SOS Elektronik Miskolcon van nekik biztos van hegyekben. [#kacsint]
József

ANTAL GÁBOR

Tüzetesen végigolvastam az UCBB magyar nyelvű leírását .  Közkinccsé teszem az általam talált hibákat :  

4. oldal alja :  CN1 helyett CN2 a helyes
10. oldal teteje : UCBB kimenetére helyett a bemenetére a helyes
10. oldal közepe : UCBB kimenetére helyett a bemenetére  a helyes

Tudom hogy egy PDF filét utólag macerás javítani , de ha meg van a doc akkor célszerű lenne átírni és úgy feltenni a netre

svejk

Az UCBB az UC300-hoz lett kifejlesztve.
Még ha 2 db UCBB-t is használsz az UC300-hoz akkor is marad még egy szabad bemenetekkel teli "LPT" portod, ahova kényelmesen lehet kötni pl. egy TTL MPG kereket, vagy pl. az említett a mérőlécedet.

Ja, hogy ez így nincs optoval leválasztva, de minek is kellene?

(nem tudom mire akarod használni a mérőlécet, de nem hinném hogy éppen mondjuk plazmával akarsz mellett vágni, mert a mérőléced hamarabb bekrepálna mint az UC300 bemenete.)

dezsoe

Köszönöm, jegyeztem. (Az aktuálisan letölthető doksiban az 5. és 11. oldalon vannak a jelzett hibák, de ott vannak.)

ANTAL GÁBOR

Igazad van . Ha az enyém lenne sok megoldásból választhatnék.  Holnap jönnek a marógépért és aki megvette az UC300ETH5LP t vett és az említett boardot hozzá. Ki akarja próbálni a léceket a marógépen . Kellett volna még egy egyszerű kifejtő ami a szabad LPT portot kifejti  , de olyannal nem készült

A megoldások : SMD ellenállás csere  ( ezt nem preferálom mert az itthon lévők között nincs kb 470 ohmos SMD
Ellenállás kiforraszt , helyette rövidzár és külső ellenállással előtétezni  Ezt elvetettem mert majd elfelejtődik és később kinyírja a bemenetet

És a legkomplikáltabb készült el . Egy DSUB15 be beleszuszakoltam 2 tranzisztort és a bázisellenállásaikat .  A léc meghajtja a tranyótat amik a 24 V os bemeneten dolgoznak .   Mehet minden a terv szerint .  A léc kimenete egyébként is DSUB15

TBS-TEAM

A legbiztonságosabb megoldást választottad az összeépítés és üzemeltetés terén. [#eljen]
József

svejk

Ha korrekt lett a jelátvitel akkor tökéletes, örök élet meg egy nap.

zt2c4wh9

Gábor,

Valóban az UCBB-nek eredetileg 12..24V feszültségszintekre terveztük a bemeneteit, de 5Volttal is működik, az még éppen benne van az optocsatoló minimális bemeneti áramának határán belül.
Sőt, 5Volttal is tesztelünk minden panelen minden bemenetet.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm a választ . Én is kacérkodtam hogy kipróbálom 5 volttal ( vonalmeghajtós a léc kimenete ) . Meg is néztem az optocsatoló adatlapját de nem mertem kipróbálni mert biztosra akartam menni . Ma kipróbáltuk , szépen működik .  Beleültetted a bogarat a fülembe , még egyszer letöltöm az optocsatoló adatlapját. ( Még két egységet kell csinálni és a DSUB15 be elég nagy művészet beleszuszakolni a két tranyót és a bázisellenállásokat  és 4 vezetéket .
 Persze ha smd tranyót alkalmaznék smd ellenállásokkal akkor egy beforrasztható lábú DSUB 15 be akár egy kis panelt is beletehetnék.. Ennek a kivitelezése már nekem elég macerás

TBS-TEAM

Nagy esély az van az adatvesztésre, főleg nagy sebességű mozgásnál,meg egy átlag 5m kábellel, mert a TTL H nem pon 5 volt.
Szerintem csak időpazarlás lesz.
József