Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

A felfutás és a lefutás meredekségét csökkentsd az UCCNC-ben.
Settings / Axes setup (Acceleration)
Minnél kisebb az érték annál meredekebb a felfutás.
József

dezsoe

Pontosabban: minél kisebb az érték annál laposabb a fel- és lefutás.

kr97pwss2

Ez nem azért van, mert csalunk, hanem prózaibb matematikai okokból. Ez az 5% ráhagyás azért került bele, mert ha kottyanás kompenzáció be van állítva vagy szinkron menetvágás van egy tengelyen, akkor max. sebesség közeli mozgásoknál nem tudná (vagy nem az elvártak szerint) kikompenzálni a kottyanást vagy követni a szinkron mozgásokat. A megoldás rá, nagyobb kernel frekvenciára kell állítani (ha a motormeghajtó tudja fogadni), és akkor feljebb tolódik az elérhető sebesség.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm , és sem tervezek semmit a határokra .  De sokkal szebb lenne az optikája ha alapból 105 kHz lenne de erről nem tudna a felhasználó ( a doksiban 100khz szerepelne ) és a tartalék nálatok képződne  ( hogy működjön a kottyanás kompenzáció vagy az említett menetvágás
  A kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad

dezsoe

Aztán jön a következő szkópos ember, hogy mi ez a vacak, ami 100 kHz-en 105-öt ad ki... Mondjuk, nem is baj, hogy lefelé kerekedik, mert a kici-ócó 200 kHz-es meghajtók egy része már instabil 200-on.

ANTAL GÁBOR

Nem adna ki csak 100 at ,azt látná a szkópos ember. A 105 ből 5 a tartalék, az lenne felhasználva arra ami a biztonságos működéshez kell

PSoft

Már...nincs velünk az a "szkópos ember". [#vigyor2]

svejk

Itt vagyok!

Én mindent is' meg szoktam mérni.

istvan58

Sziasztok,
UCR201 bug.

Valakinek van e még ilyen gondja?
Már jeleztem egy idelye de Dezsoe sajnos nem tudta reprodukálni,
Röviden leírom és csatolok 2 videót,
videó 1 az nyomógombal, videó 2 az UCR használata.

- G kód megy G01-el Y pozitiv irányban.
- Stop majd mondjuk Z eltova kicsit nyomógombal lefelé majd start.
- minden OK megy tovább Y irányban az eltolt Z vel.
- Ha ezt megismétlem de ugy hogy a Z-t az UCR201 el tolom el akkor 2...3 sorral megy előre G00-val a G kód.
Ez igy nagyon zavaró....

https://www.youtube.com/shorts/Ui1niZddFZA

https://www.youtube.com/shorts/wlJSOVXXKc8

eduard

Kedves [#3977@dezsoe], szeretném optimalizálni a gép gyors mozgásait és eg korábbi fórumbejegyzésben láttam, hogy leprogramozzástok az s-curve mozgásprofilt. Esetleg elérhető?

zt2c4wh9

Nem, nem lett még megcsinálva az S görbés gyorsítás, viszont arra ne számíts, hogy a géped gyorsjárata attól gyorsabb lesz.
S görbés gyorsítástól csak lassabb lesz, mivel a trapézos gyorsításhoz képest laposabban indul és végződik a görbe.
S görbés gyorsításnak egyetlen előnye, hogy a gyorsítás nem ugrásszerűen indul, hanem először lassabban gyorsul fel a tengely majd lassabban lassít le, ettől egyenletesebb, szebb rázkódásmentesebb lesz a futás.

Sajnos még nem volt időnk megvalósítani, más fejlesztéseken dolgoztunk, dolgozunk, de terve van véve.

hegedűs györgy

Ezt a fajta (S-görbés) gyorsítást
volt alakalmam kitapasztalni egy
Homag cnc-n.
 A trapéz görbéset, meg egy Holzher cnc-n.
A trapéz görbés gyorsítás hamarabb kinyírja
a bolygóműveket és látványra, hangra
is egy műszaki ember számára hajmeresztő.
Persze az nem hobbi kategória volt...
Azoknál a gépeknél a 7-800 kilós,"X" irányú,  
mozgó tömeg 1 másodpercen belül gyorsult fel,
70-80 m/perc-es sebességre...
Ennek ellenére örülök, hogy foglalkoztok
a témával. Egy épített gépnél sem mindegy,
hogy mennyit bír ki adott teljesítménynél.
Hajrá!
Gyuri

eduard

eduard

Szóval Köszi a részletes választ, így értettem az optimalizálást ahogy írod, mert összességében gyorsít és jelentősen javít a felület minőségén. (A fórum enterre küld, ezen is lehetne finomítani)

eduard

Kedves fórumtársak, egy (számomra) összetett feladatnak fogtam neki, kérném a segítségetek a megoldásában, mert úgy tűnik elakadtam már az alapoknál.
A szerszámbemérést, szerszámcserét és automata próbát igyekszem megoldani.
Ez lenne a kívánt workflow:

A gépre felkerül az anyag, amin felveszem a munkapontot úgy, hogy a próbával a kívánt sarok fölé állok és felveszem az XYZ pontokat, majad az elforgatást x vagy y-on G68ba automatikusan beírja. Utána elmegy a gép szerszámcserére (ez most még manuális) majd a szerszámot beméri a fix helyen lévő bemérővel és elkezd dolgozni. Az újabb M6 után automatikusan kiméri a szerszámot újra és ha ugyanaz a hossz, kiáll újabb cserére. Ha a hossz megváltozott dob egy szerszámtörés hibát.
Ezt újra csinálja ciklusban amíg a munkapálya végére nem ér.

Itt tartok ebben a folyamatban:
Van egy M6 és M31-em amit nem értek, de elvileg megcsinálja valahogy ennek egy részét. A gép készen áll, miden bekötve. Meg én is :)))

Itt az említett két makró:
M6: https://www.dropbox.com/s/i9k9wz4w03n7cx0/M6.txt?dl=1
M31: https://www.dropbox.com/s/ug6k1omaycq5rix/M31.txt?dl=1

Amit jelenleg csinál az M6: kiáll szerszámcserére, majd beméri a szerszámot és (számomra) random Z helyre visszaáll. Szerintem az előző szerszám magasságára kellene, de lehet hogy én nem értem.
M31: tasztert leengedem manuálisan, beméri a munkadarabot Z-ben, majd minden Z emelkedés nélkül elindul bemérni a szerszámot, amikor is lelövöm.

Hát ez nem sok a fenti kívánságkosárhoz képest :)