Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Szép napos nyári szombat délelőtt van...

Pont alkalmas arra, hogy mindenki mentse le az UCCNC profile fájlját, vagy az újabb verzióknál legalább aktiválja az AutoBackupProfile plugint. [#felkialtas].

(de legjobb ha az egész UCCNC könyvtár mentve van)

Jordan Gabor

Hello,
Érdekes, 1.21111 , de nincs laser pin a configuration / I/O setup alatt. Ill. nem volt, mert átkopiztam a beállításokat egy új installba, megy is minden, kivéve a lézert. Beállítottam pin17-re, de az M10 Q255 (vagy más érték) nem kapcsolja be. Ha átnyomom active low-ra, azonnal bekapcsol teljes teljesítményen. Vagy, ha a spindle pwm kimenetnek állítom a 17-es lábat, a spindle bekapcsra is megy. Viszont laser pin-re, M10-re nem :-(
Van valami tipped?
Köszönöm,
JG

Jordan Gabor

dezsoe

Szia!

Akkor most beállítottad főorsónak a lézert. Körvonalat tudsz vele vágni, másra így nem jó.

A beállítást azért nem találod, mert a Stepcraft nem a standard képernyőt használja, ahogy már írtam. A program viszont már frissebb, mint amihez a képernyőkészlet készült. Ha frissíted a programot, akkor csak a "gyári" file-ok frissülnek, minden más nem. Így a Stepcraft-os cuccok sem: ezért tudod egyáltalán használni a gépet, viszont - mivel nem változott a képernyőkészlet - nem tudod beállítani a lézer kimenetet, mert nem szerepel a képernyőkészletben.

(Most egy darabig nem leszek gép körül, de később megnézem, hogy le lehet-e tölteni valami újabb cuccot.)

Jordan Gabor

Szia!
Köszönöm, de elvileg nem kell. Átmásoltam a beállításokat, majd a probe makrót és a P1, P2, -t amit beállítottam és jó ez így. Az, hogy nincs stepcraft logo, az végképp nem izgat.
Már csak program kell, ami megfelelő g kódot generál. Letöltöttem egy valami mintánek feltöltött lézeres g kódot és csinálja szépen.
Már csak azt böngészem, kellene egy gomb, fókusz állításhoz egy kis teljesítményű bekapcs/kikapcs. Olvasom a manual-t, gombot feltenni tudok, csak funkciót hozzárendelni nem. M20000-es gombot kellne letegyek és ehhez makro file-t lementeni?
Köszönöm,
JG

dezsoe

Ha M3-mal tudod kapcsolni és PWM főorsónak állítottad be, akkor az S paranccsal tudod az erősségét állítani. (A spindle oldalon megadott min. és max. fordulatszám tartományt vetíti a min. PWM és max. PWM közötti értékre.) Így nem is kell külön gomb, beírsz egy S értéket és megnyomod az M3, főorsó gombot. Ugyanezzel ki is tudod kapcsolni.

Jordan Gabor

Hello, az csak egy kísérlet volt. Már meg a "laser pin"-en jól. Kellene még egy gomb ki/be kapcsolni a lézert fokuszáláshoz kis teljesítményen (meg kell egy megfelelő g-code kimeneti processzor is, mert még azt sem találtam).

dezsoe

Csinálj egy gombot, aminek a buttonnumber tulajdonsága 20000-21999. A makrós könyvtárban csinálj egy új szöveges file-t Mxxxxx.txt néven, ahol az xxxxx az előbb választott sorszám. Másold bele ezt:

if (exec.GetLED(50))
{
  exec.Code("M11");
  while (exec.IsMoving());
  exec.Code("M5");
  while (exec.IsMoving());
}
else
{
  exec.Code("M3");
  while (exec.IsMoving());
  exec.Code("M10 Q17");
  while (exec.IsMoving());
}

Az M3 állapotát nézi: ha ki van kapcsolva, akkor bekapcsolja, majd a lézert is, ha be van kapcsolva, akkor előbb a lézert, majd a főorsót is kikapcsolja. Az "M10 Q17" sorban a 17 helyett írj olyan értéket, amivel már világít a lézer, de még csak finoman.

Jordan Gabor

Köszönöm, szóval a buttonnumber rendeli össze.
Meg kösz a makrót is, én két gombbal tudtam volna megcsinálni csak.
Most a LightBurn nevű programot próbálgatom, M3-al kapcsol be, M5-el ki, arra még nem sikerült rávennem, hogy az M10 Qxx -et beletegye, csak replace all-al teszem bele utófeldolgozással, de többé kevésbé működik.
A legnagyobb gond, hogy a sarkokban túléget. Nem kapcsol ki az irányváltásnál.
ÜDV JG

Jordan Gabor

ja, és mégvalami, ezt a sort az UCCNC végrehajtja, ki kell szednem ezt is külön.
Ki lehet kapcsolni, hogy ami ; után van azt ne hajtsa végre?

; GRBL-M3 M10 Q50 (1.1e or earlier) device profile, absolute coords

Köszönöm,
JG

dezsoe

A sarkokban (gondolom) azért éget túl, mert alacsony a gyorsulás, sokáig vacakol, mire bekanyarodik. A pontosvessző nem szabványos g-kód elem, ezért az UCCNC nem foglalkozik vele. (Bár elég elterjedt.)

Jordan Gabor

Azt hiszem itt adom fel a stepcraft+UCCNC lérezgravírt. Azt írja a LightBurn fejlesztője, a cnc kontroller nem lesz jó soha. A lézer kontroller állítólag a kontrollerben igazítja folyamatosan a lézer teljesítményét a sebességhez.
Még ha a sarokban pl ki is kapcsolnánk egy pillanatra, olyan nem lesz mint amit a lézer kontroller tud :-(

ÜDV JG

dezsoe

Megfelelő g-kóddal a sarki égetés is megoldható: akkor kell kapcsolni a lézert, amikor a tengely a kért sebességgel halad. (Tehát a gyorsítás és lassítás kikapcsolt lézerrel, túlfutásban történik.) A LaserEngrave plugin pl. pont így csinálja. Pontosan az ilyen szinkron kapcsolás miatt kapott külön lábat (és M10-M11-et) a lézer, mert az M3 az nem szinkronban történik, nem erre való.

A LightBurn-ös ember nagyon okos, de akár fel is sorolhatná, hogy hány lézervezérlő szabályozza a teljesítményt sebességfüggően. Valószínű, hogy egy-két (hobbi célra megfizethetetlen) ipari csoda után abba maradna a felsorolás. Egyetlen olyan vezérlőről sem hallottam, ami ezt tudná. (No, persze, az is lehet, hogy teljesen tájékozatlan vagyok. De nekem valami azt súgja, hogy ha valamelyik vezérlő tudna ilyen okosságot, akkor azt óriásplakáton hirdetné magáról.)

ium8w94xp

Nem tudom milyen mechanikád van, de ha te kimondottan lézert használsz, akkor fogasszíj és minél könnyebb szerkezetűnek kell lennie. Ugyanis, ahogy dezsoe is írta a te beállításaidban a tengely irányváltásánál lassul a géped. A 3d nyomtatók is könnyű mechanikát mozgatnak szíj hajtással. Szinte ugyanazon sebességgel tud ellenkező irányba menni egy váltásnál. A te gépedet úgy kell beállítani, hogy a mechanika által elérhető lehető legalacsonyabb gyorsulási idő legyen megadva. Én is küzdöttem ezzel. Azért erre kimondottan olyan szerkezetet is kell kialakítani. Volt, hogy a léptetőmotor körül forgott a mágneses tér, de a tengely nem mozdult egy hirtelen irányváltáskor. Az én gépem inkább marásra van. Tehát próbálj a gépednek beállítani olyan adatokat, amit még végre tud hajtani. A g kód tartalmazza a sebességet és a lézer erejét. Mivel minden gépen más lehet a gyorsulás és egyéb paraméterek, ezért honnan kéne tudnia mennyivel vegye vissza az erőt? Nem hallottam még ilyet (ez nem jelenti azt, hogy nincs). Szóval tedd a gyorsulásod a leggyorsabbra, amit még elbír a cuccod.

frob

sziasztok
valaki tudja esetleg ( Dezsoe?) hogy a fusion 360 oldaláról leszedhető postprocesszor tudja mind a 6 tengelyt kezelni?

eltöprengtem olyan plazmavágón ami esetlegesen tudna ferde vágást is...
és jópofa lenne hogy már megismert szoftverrel megvalósítható lenne...

kösz!
R.