Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

A követett ipari szabvány az RS274, de az még nem tartalmaz ilyen utasításokat (szavakat). Ha jól látom/sejtem, akkor a Mach-ból jött az M10/M11, bár teljesen lényegtelen az eredete, mivel a szabványokban fel nem sorolt funkciókat mindenki a saját elképzelése szerint oldja meg, ezért van annyi nyelvjárása a g-kódnak, ahány gyártó készíti. (Sokszor még gyártónként is verziófüggő.)

Épp most láttam egy videóban, hogy pl. az Inkscape programhoz van valami lézeres g-kód generáló plugin, ahol a megnyíló ablakban beírhatod a lézer be- és kikapcsolásához használt kódot. A Fusion 360 honlapján szintén ott a lézeres posztprocesszor. Biztos vagyok benne, hogy az összes lényeges CAM programhoz megcsinálta már valaki, csak meg kell keresni.

dezsoe

Még ami eszembe jutott, hogy a Stepcraft gépeken emlékeim szerint van valami huncutság, hogy nem mindig engedélyezett a lézer, csak ha mozog a gép. Talán a 420-assal volt ilyen mizéria, de már nem emlékszem pontosan. Tudni kéne, hogy a 300-asodon is így van-e megoldva, illetve, hogy frissítettél-e UCCNC-t rajta, mert ha mindkettő igen, akkor alapból nem fog menni, át kell állítani pár dolgot.

Másik kérdésedre: a képernyő szabadon szerkeszthető. A nem gyári gombok mögé kell és lehet makrót vagy plugin-t írni. Az aktuális PWM érték (még?) nem kérdezhető le. Az állítása viszont megoldható.

sanyi84

Probe kérdés. A plazma screen alatt nincs probe fül, vagyis van de az a digitize menüjét tartalmazza. Egyedül csak az M31 be nyúltam bele. Hw. AXBB-E , SW 1.2111
Ha engedélyezem a probe plugint akkor sincs.

dezsoe

Nem derült ki, hogy mi a kérdés, de tényleg így van, a plazmába nem raktuk bele, mert nem láttuk értelmét. (Az 1.2112-ben megjelent új képernyőkészletben pont fordítva van: a normálból lett plazma, így ott már a plazmás képernyő is tartalmazza a probe-ot, mert nem szedtük ki belőle.)

sanyi84

Csak az lett volna miért nincs benne? A digitize oda értelmetlennek tűnik, de helyet nem foglal. Szóval a probe jó dolog a plazmához egy sorozatvágásos feladatra.
Ám magába a plazma screenbe "halandó" ha úgy van vissza tudja "pakolni" ?
Ilyen hiba volt:
Y tengely 2 motoros, A tengely a szolga, fizikai összekötés nincs.  
MSDE 8.2 a vezérlő hdbb2 leválasztó. Csak az Y tengelyen van home kapcsoló, azaz egy oldalt.
Homeolásnál keresztbe vágta magát a híd mert a szolga nem indult el. Step dir összekötve... Most 17 Khz körül megy. Sajnos a HDBB2 leírásában max frekvencia nincs említve.
Tudom mi a baj a használati utasítások részletességével is, "mindenre nincs idő" . 72 Khz t kell majd átvinnie. Max ráakasztom a szkópot megnézni mit csinál.

Az 1.2112 ben hiányoznak a plazmagombok (verziókövetési topicból merítve, az 1.2113 hibalistába van írva) szóval melyiket tegyem fel amibe van minden?
Tudom nem stabil az 1.2112 sem és az 1.2113 sem. De ha az 1.2113 ba van plazmagomb+ probe akkor az, ha 1.2112 ben ezek megvannak akkor az is jó lehet.
Melyiket tegyem fel?

5wxm88k0c

Nálam az AXBB-t és egy LCDA257S vezérlőt sikerült 100kHz helyett 200kHz-en üzemeltetnem úgy, hogy a step jelet invertáltam, "active low"-ba raktam. Enélkül nem érzékelte 200kHz-es step jelet, túl rövid volt az impulzus.

sanyi84

Port 3 ra tettem a hdbb2 kártyát. De a doksiba nincs feltüntetve mit visz át a kártya. Simán kinézem a 100 Khz t, de mondjuk adok majd neki úgy 75 Khz t és meglátjuk. Nincs kedvem még pluszba kábelezni. Ebbe az AT* gépbe mindig van valami "akna", a mach3 is "furcsán működött" . Pedig minőségi cuccokból lenne.

dezsoe

Mindkét plazma képernyő a maróstól származik (amiben a származáskor már benne volt a digitize oldal). Amikor a régi fajta plazma képernyő készült, akkor még halovány elképzelés sem volt a probe képernyő. Évekkel később, amikor megcsináltam, akkor abban maradtunk Balázsékkal, hogy plazmával nem fog senki méregetni. Nem is kereste senki az elmúlt másfél évben, mióta megjelent a probe képernyő. Az új képernyő már eleve a probe-bal együtt készült, így az ebből származtatott plazma képernyőben is benne van, mert külön nem szedtük ki. Egyébként bárki bele tudja pakolni, akinek rengeteg szabadideje van, mert nem egy ötperces feladat, bátran számolj több nappal.

Hogy a szolga miért nem indult el, azt ennyi információ alapján nem tudom megtippelni sem. A HDBB2 kézikönyvében azért nincs maximális sebesség írva, mert nincs, ami korlátozza: közvetlenül van kivezetve, tehát annyit tud, amennyit a mozgásvezérlő kimenete.

Már az 1.2113-ban is találtunk hiányzó vagy rosszul beállított mezőket, de csak az új képernyőkészletben. Nagy valószínűség szerint nem lesz vele bajod, mert az UB1-es kártya képernyőjén hibásak a diagnosztika LED-ek.

Mindenből a legfrissebbet érdemes, tehát ha stabil, akkor most az 1.2111, ha fejlesztői, akkor 1.2113.

sanyi84

Köszönöm a kimerítő választ. Kell mert egyszerre sok különálló alkatrészt vág a gép, azaz jelenlegi készülékkel 15 darabot. (20 at tud csak hiányzik pár ütköző)

Spóroltál egy hozzászólással nekem bő háromnegyed órát, nem szkópozok. Köszönöm.

Felteszem valamelyik fejlesztőit, legfrissebbet.

Bár a probe még nincs kész de utána olvastam és prellmentesített jelet adok a probe bemenetre. Még gondolkodom a mechanikus maradjon-e, a fémérzékelős vicces mert vastagabb anyagnál más magasságot érzékel, nyilván ez helyesen működik .

Köszönöm, a probe képernyőt meg megtanulom és megtanítom a kezelőknek.

wxzsfdacp

Szia

Letöltöttem a demo verziót ott működik a gépen nem akar késleltetni.
Ami viszont fejlemény rájöttem hogyan működik a szerszámcserélő tárcsája a lényeg elindul a tárcsa és nem lépéseket számlál hanem az érzékeelőket számololja majd az utolsó elött az engedélyező jelet elveszi és a következő érzékelőnél megáll. A makrókban a számláló megtaláltam a szerszámcserélő makróban viszont ott poziciója x tengelyel adja meg ittviszont az elforgatás mértékét kellen emegadnom. Ott ciklust kellene magadni amit számol vagy hogyan lehetne.
Köszönöm  a segítséget üdv Attila

Jordan Gabor

Köszönöm,
Jelenleg csak ott tartok, hogy a gép maga amit kap az LPT17-es lábán az át van "drótozva" egy általam eddig nem használt csatlakozó lábára. Ide kötöttem a lézer bemenetét és megy is frankón.
Most spindle pwm alatt van megadva az LPT17-es láb az UCCNC-ben és megy is. A spindle gombokkal tudom ki/be kapcsolni.

Azt még nem találtam meg hova kell konfigolni a portot, hogy az M10/M11 kapcsolgassa.

Köszönöm,
JG

dezsoe

Szia!

Ha nem várakozik, akkor valószínűleg stop állapotban van a gép, ilyenkor az exec.Wait nem várakozik. Használj helyette "Tread.Sleep(10000);"-et.

dezsoe

Szia!

Ha nincs lézer beállításod, akkor valószínűleg egy elég régi program verzió van felrakva. (Stepcraft-nál előfordul.) Nézd meg a verziószámot a Help / About alatt. Ha frissíteni kell, akkor azt nagyon körültekintően kell, mert nem a standard képernyőt használja a Stepcraft, mókolni kell vele rendesen. Állítólag valahol van hozzá új verzióhoz való felület, de még nem kerestem. Mielőtt bármit csinálsz vele, készíts egy teljes másolatot az UCCNC mappáról, legyen mit előszedni, ha valami nem stimmel.

Béni

A exec.Wait() említett tulajdonsága, illetve Thread.Sleep() a Macro Loop példán kívül szerepel a dokumentációkban valahol?

dezsoe

Ezt most így fejből nem tudom megmondani. A Thread osztály a C# (illetve a .Net) része, nem UCCNC specifikus.