Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

frob

szerintem , az a gép kevés lesz uccnc-nek, és minden bizonynal linuxcnc-nek is elégé határon van, ezért a késlekedés, egyébként meg ha ismered a programot, inkább maradnék annál, bármennyire is szuper az uccnc, újra megszokni valamit az mindig nagy időveszteség

Szerintem előbb egy erőteljesebb gépbe ruházz be, pl innen
https://pcarena.hu/
Találsz méretben kisebbeket is, de jóval erősebbeket

Persze azért előtte nézz egy tesztet, mekkora procidőt foglal a géppedből csak hogy kiderüljön pár dolog, mielőtt beruházol bármibe is

svejk

J1900 - UC300ETH - UCCNC trió kipróbáltan jól működik egy barátomnál.

svejk

Bár amiről én beszélek azon nincs is LPT port. [#nemtudom]

dezsoe

Szia!

Nem kell hozzá plazma mód. A lézernek van dedikált kimenete, amit M10-zel be, M11-gyel ki tudsz kapcsolni. M10 Qn-nel tudod a teljesítményét is szabályozni, ahol az n 0-255 lehet.

Hogy mivel generálj kódot, arra majd valaki válaszol, aki használ ilyen programot. Tulajdonképpen bármilyen program megfelel, aminek lehet a posztprocesszorát szerkeszteni, ha nem lenne hozzá már kész.

dezsoe

Még valami. Az M10 használatához először be kell kapcsolni az M3-at vagy M4-et, ez fogja engedélyezni az M10-et. (Biztonság miatt.)

4h4344ty

Hosszabb távon mindenféleképp cserélnék gépet is, de úgy érzem, hogy egy ethernetes mozgásvezérlő a szóba jöhető gépek körét is bővítené (pl. notebook). Másrészt az ősöreg monitorom csak DVI-t fogad, a gépválasztás sem egyszerű. Olyan gépet vennék később, amin CAD is mehet, ha valamit helyben kellene módosítani.

TBS-TEAM

Létezik olyan fordító vagy komplett kábel ami HDMI-t fordítja DVI-re ezzel nem kell törődnöd gép választásakor.
József

Béni

Ha Windows párti vagy és egyelőre nem akarsz komolyabb mellékfunkciókat megvalósítani, akkor egyértelműen az UCCNC való neked (szerintem). A beállítása egyszerűbb, alap képernyővel is "cncsebb" kinézetű, mint a LinuxCNC.
Mindkét vezérlőprogramnak van olyan hasznos funkciója, ami a másiknál nincs meg, így a felhasználás módja is beleszólhat a választásba.
Ha az UCCNC fejlesztése töretlen marad, akkor eljöhet az az idő, hogy nem lesz értelme feltenni a kérdést: UCCNC vagy LinuxCNC?
(Gondolok itt elsősorban PLC szerű funkciók és az eszterga mód megvalósítására.)

4h4344ty

Igazából a 3 tengelyen kívül egy forgató tengelyt szeretnék majd építeni. Azt korrekten kezeli a UCCNC?
A Windowst alapvetően preferálnám. Az 50ms-os pufferelésnek van bármi hátránya?

Miki2

"(Gondolok itt elsősorban PLC szerű funkciók és az eszterga mód megvalósítására.)"
Talán elgondolkodnak azon, hogy ezek a funkciók is fontosak a lézer és a plazma melett.

Béni

A forgó tengelyeket is jól kezeli az UCCNC, nem lesz vele gondod.
A pufferelés USB csatlakozású külső mozgásvezérlőknél elkerülhetetlen. Gyakorlatilag hátránya nincs.

frob

ethernetessel még egy komoly dolgot tudhatsz le, még pedig a leválasztást, mivel az ethernet mindkét oldalon trafókban végződik( kezdődik)
tehát az esetleges fesz tüskékre érzékeny usb után hihetetlen nagy szabadság, nem beszélve arról hogy akár 10m re is leht a pc a géptől, ami ügye hülyeség ha jól meggondoljuk :)
viszont nyugodtan kábelezhetsz pl egy laptophoz a gépet körbekanyarítva ha éppen úgy jön ki....

szóval ha van rá akku uc400eth a nyerő és rögtön kapsz két "lpt"-t

4h4344ty

Ez is jó érv! Már csak a szoftveren gondolkodom. Mennyi idő alatt lehet átállni UCCNC-re nem túl gyakorlott emberként?
LinuxCNC-re pl. saját touch off makrókat írtam, a UCCNC-nél meg be van építve, ha jól láttam. Ezek a beépített makrók paraméterezhetők (pl. két sebességes touch off)?
Mesa kártyáknál 10MHz a max. frekvencia, Uc400-nál 400kHz. 8x microstepping esetén ennek van jelentősége?

svejk

Ha használtál valaha mach3-at vagy kicsit is ismered a G-kódok szintaktikáját akkor nem lesz gond.

Nem tudom mi az a "touch off" de van itt a fórumon makro programozásban egy nagyon segítőkész emberke Dezsoe néven.

A 10 MHz és a 400 Khz-ről csak annyit hogy a kínai microsteppes vezérlők talán kivétel nélkül csak 200 KHz-et tudnak.
AC szervóknál van jelentősége a magasabb step-jelnek.

Egyébként anno mi vezetett a Linuxos program felé?

dezsoe

El ne kezdj makrókkal vacakolni, mikor ott van a teljesen paraméterezhető mérő képernyő. Természetesen tud kétsebességgel (is) mérni. (Egyébként a mérő képernyő nem tartalmaz makrót, minden egy plugin-ban van leprogramozva.)