Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Nem lehet mérési bizonytalanság?
Adj neki G0 A3600 vagy akár G0 A36000 parancsot, akkor már szemre is jobban látod, van-e eltérés.

dezsoe

Igaza van Lászlónak, ne spórolj a tizedesekkel. Belül kellő pontossággal számol. Ezért nem is értettem, hogy hogyan jöhet ki komolyabb eltérés, de nem esett le, hogy a képen csak 3 tizedesig van. Mivel a program mindig a koordinátából számolja vissza a lépésszámot, nem adódnak össze a kerekítési hibák, így nem szokott egynél több lépés kerekítési hibát okozni.

D.Laci

Elspóroltál fordulatonként ~5 lépést.
Ahogyan a többiek is javasolták írd be a lépésszámot ameddig engedi.

Kicsi lesz az az áttétel! ~115mm-es átmérőn majdnem 0.2mm egylépes...
Indexelt megmunkáláshoz jó lesz.

2am4nwzib

Na meg , 4 tengelyes spirális  megmunkálás sem igen ajánlott.

TBS-TEAM

Nem kompromisszumokat kell kötni hanem számolni és megváltoztatni az áttételt ahogy Gábor is írta.
Építettél egy gépet, beleöltél sok idöt energiát pénzt, nehogy egy pár ezer forintos bordáskereken meg egy kis vas reszelésén és festéken múljon a pontosság.

Mindig ott fog lebegni a szemed előtt, hogy csal x fokpecet.

A kép alapján szép munka.
Gratulálok.
József

őrülT-Tudós

Üdv, sikerült ma egy kis időt szakítanom rá és letesztelni, 10 tizedesig adtam meg az értéket. Érdekes módon 1 fordulat alatt ugyan ezt az eredményt kaptam. Mérési hibát kizárnám mert többször is oda-vissza forgattam és mindig ugyan azokat az értékeket kaptam. Viszont ahogy tanácsolták megnéztem 3600 foknál is, ott sem lett több a hiba 0,3°-nál. Az egységet egyenlőre nem fogom módosítani, szerintem ez is egész pontos megmunkálást tesz lehetővé, talán majd ha egyszer indokolt lesz, de addig hátha az UCCNC fejlesztő(k) is módosítanak az érték megadásán..[#vigyor2]

dezsoe

Milyen módosításra gondolsz?

B.Zoltán

Lehet, hogy ne végtelen tizedes törtbe keljen beírni.

dezsoe

Nem tudod elkerülni. Mifelénk menetemelkedés van, odaát menet/hüvelyk. Valamelyik oldalon biztos, hogy osztani kell, akkor pedig lehet végtelen is.

B.Zoltán

Igen, ez elég komoly probléma, ezzel mi is szembesültünk a menetvágónál. Ha valakinek 3mm-es a vezérorsó menetemelkedése, máris végtelen tizedestört az 1mm-re eső lépésszám.

Mi úgy oldottuk meg, hogy nem a mm-re eső lépésszámot kérjük megadni, hanem a vezérorsó menetemelkedését (pl.3mm) és a léptetőmotor felbontását egy fordulatra (pl.1600). A rendszer nem tizedestörtben számol, hanem törtes alakban. Így az inches menetek is kezelhetők teljes pontossággal.

A forgató esetében jobb lenne, ha egy teljes körülfordulásra kérnétek a lépésszámot, és a program ebből számolná ki a kívánt elmozdulásra adódó lépést. De nem biztos, hogy megéri a működő programot bolygatni.

B.Zoltán

Ez a hiba számunkra is érthetetlen. Hogy ha már 10 tizedesjegyig megadja, ennek a hibának 1 lépés környékén kellene lenni, század mm tartományban.

zt2c4wh9

Ha 360 foknál és 3600 foknál is ugyanannyi a hiba akkor az biztos, hogy nem steps/per értékből származó pontatlanság.
Ha az lenne akkor a hiba arányosan nőne fordulatonként.
Én mechanikai problémára, kottyanás gondolok.

ANTAL GÁBOR

A szíjhajtás eleve kottyan .  A Powerbelt ajánlása szerint ilyen esetben az"AT"  rendszert érdemes alkalmazni .

Szinte biztosan tippelem hogy te nem azt választottad .  (Ennél csak az lenne a jobb ha egyedi tárcsák készülnének )

A mérésről : én elléptetném pár fokot , ott nulláznék és utána ugyanolyan irányban továbblépnék 360 fokot  ( primitív kottyanás kivétel )
Az alkalmazott léptetőmotor  is vihet hibát a rendszerbe  ( gyári adatlap megtekintése tájékoztat ) Érdekes lehetne  megnézni hogy hogyan alakul a hiba kisebb mikrolépés beállítással  ( a step / unitot természetesen a legnagyobb tizedesszámmal írnám be  ezekben az esetekben is )

őrülT-Tudós

Üdv, megpróbálom ugyan ezeket a teszteket egy arduinoval vezérelve, akkor talán kizárható a hibák egyik fele.
ANTAL GÁBOR kérdésére a válasz pedig: htd 5m rendszer a szíj hajtás.
dezsoe: ahogy B.Zoltán írta a teljes fordulás értékének megadása sok esetben szerencsésebb lehet. Több hasonló gyári egységek is rendelkeznek pontosan ezzel az áttétellel.

őrülT-Tudós

Meg is történ a teszt, arduinoval max 0,02 század (80mm-en mérve) többszöri körbeforgatás után is. Ez a hiba szerintem már a mérésem pontatlanságából is fakad. Szerintem a szíj, és a mechanika elhanyagolható hibákkal működik.