Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Dezsoe Bácsi!

Jól látom, hogy a főrosó encodernek bármit be lehet írni, nincs ellenőrzés az indexjelhez.
Azaz nem nézi, hogy két index jel közt biztosan megvolt-e a megfelelő számú impulzus.
Ezt érdemes lenne ellenőrizni, mintegy enoder hiba detektálásként.

Kolának feltettem a kérdést a linuxos többbekezdésű menettel kapcsolatban.
(nem kell mosolyogni, vannak ilyen trapézmenetes orsóim)

Itt úgy látom akár egy egyszerű hardveres encoder számolással és indexjelkésleltetéssel megoldható lenne végszükségben.

De Te biztos tudnál rá szoftveres megoldást is.

svejk

Ja, igen a balos menet kérdése.

Mostani G76-os alapfelállás ugye az, hogy külső menetnél első késtartó, normál állású kés Z mínuszba haladó szán és M3 forgásirány.  Ekkor jobbos menet készül.

Ehhez a spindle configba be kell állítani a megfelelő főorsó encoder irányt, mert különben nem indul el a szinkron.

Balos menetet egyszerűen lehetne vágni, az előbbi felállással, csupán a kést lefelé fordítjuk és M4-et programozunk. (vagy hátsó késtartó és akkor maradhat a normál állású kés)

Igen, de az M4-es forgásirány nem állítja át  főorsó encoder jelének figyelését, azt nekünk kell kézzel a konfigban megfordítani. (

Ezt a későbbiekben talán célszerű lenne figyelembe venni.

KoLa

"
A linuxcnc-ben hogy kell többekezdésű menetet programozni?"

http://benishare.weebly.com/linuxcncemc2.html

svejk

Többekezdés..

De hülye vagyok! [#falbav] hiszen csak pl. kétbekezdésűnél arrébb kell írni a Z-t fél menettel.

Már teljesen belezúgtam a G76-ba és mindenáron paraméterből akartam volna megoldani.

Az eset amikor nem látja az ember a fától ez erdőt. :(

svejk

Most jól összehúzom magam és ma már nem égetem magam tovább. [#oooo]

dezsoe

Megpróbálok egyszerre több dologra is válaszolni. Írtam már korábban (privátban), hogy hagyd a G76-ot a túróba. G33-mal tudsz több bekezdést is (megadható a kezdő szög, Q paraméter) és - ha jól mondom fejből, akkor - balos menetet is, de ezt előbb ki kell próbálnom. Holnap előszedem hozzá a cuccokat és megnézem (ma már nagyon régen volt hajnal).

dezsoe

Ezt nem tudnám megmondani. Kezdéskor biztos, hogy indexre vár, de utána már nem tudom, hogy figyeli-e. (Tegyél bele rendes enkódert, ami nem lopkodja el a jeleket... [#eplus2])

svejk

Jó-jó... megbékéltem én már ezzel is, ne foglalkozz vele egy percig se.

svejk

Tudod alapjaiban abban különbözik az ipari cucc és az amatőr, hogy az előbbi sokkal stabilabb, biztosabb, több mindenre figyelnek.

lásd. egy  PIC az íróasztal sarkán  és egy ipari PLC.

Pedig mindkettőben mikrovezérlő ketyeg...

dezsoe

Mostmár engem is bosszant, úgyhogy meg fogom nézni. Anno, mikor Gábor tett fel ilyen irányú kérdéseket, akkor már fejből ment az összes paraméter, de ennek már van egy pár éve...

ANTAL GÁBOR

Svejknek is elkerülte a figyelmét a 6937 es beírásom .  Minthogy nálam lényeges a kúpos menet ezért a Mach G76 osát használtam   de mindent lefordítottam G33 ra  ( A Mach ugyan G32 t használ de azt a fordító át is írta , ja és az emelkedést is k val hozta )
  A Balázsék G33 asa az absz korrekt és emberbarát ( nincs vezérvonal meg egyéb zavaró tényező ) Akkortájt nagyon nyomultam egy olyan egyedi program kifejlesztésének az irányában hogy fejből megírom az egy soros G76 ot ( akár kúpos menetre ) aztán egy gombnyomással lefordul G33 as sorozatra  amit csak be kell emelni )
Nem valós időben számol , előre lefordít mindent .  Béninek van egyedi hasonló megoldása de nem nagyon használom .

Tudom nem szabad esztergálni[#kacsint]  ezért mindjárt indulok a műhelybe és dafke csinálok pár 24*5 ös lapos menetet ( UCCNC-vel )

svejk

Nem kerülte el.

Mindenféle megkerülő megoldásokat én is ki tudok találni, sőt bicskával is tudok menetet faragni.

Engem a igazából a leírás bosszantott fel és az, hogy abban a tudatban voltam, hogy minden faszán működik.
Régebben minden újítást kipróbáltam ha kijött egy új verzió, ha találtam hibát jeleztem és ki is lettek javítva.

Később én is eltunyultam illetve a gépem sem volt ezeket kipróbálni.
No meg jöttek olyan funkciók is amiket azt sem tudtam mire valók.

No de szerintem "ugorgyunk!"

nwmewgze

Tisztelt Kollégák!
Olyan segitségre lenne szükségem,hogy valaki meg tudnà mondani mit hogyan állitsak be esetleg configba esetleg g-codeban, hogy ne kelljen a billre betanitott (start)gombot 2x megnyomni a ciklus inditásához?nagyon idegesitő és lassitja a folyamatot!
Kérem a nem a megoldással kapcsolatos válaszokat mellőzni!Rengeteg db rol van szó minden másodparc sokat számit!
Valamint a software csinál nèha olyat is hogy egy teljesen ellenkező irányban elindul szerszámcsere után, hál istennek nem törik semmi de ez is idegesitő valamint bukom a ciklust...pedig nincs is olyan koordinata a g-code ban.Legtobbszor akkor fordul elo ha korrekciozom a szerszamtarban a magassagot es nem is azét amelyik el csinálja...
A folyamat 6db alkatresz marása és furása 2db szerszám!
Egy alkatrész marás 17-es átmérő és két furatból áll.Eloszor maras majd a furás és furasnal lejon a Z a b magassagba es elondul fullon Y+ iranyban!

A lényeg inkább a ciklus inditasa lenne 1gombnyomassal
Köszönöm!

Miki2

A program úgy indul, hogy motor állj, hűtés kikapcsol.Ezt hajtja végre az első program start megnyomására.
Ezután vár a szerszám cserére. ezt kell nyugtázni a második program start megnyomásával. Gondolom a szerszám csere kézzel történik, ezért lett így beállítva.