Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Értem, én meg nem ismerem a leírást, ezt te tudod hogy van.

ANTAL GÁBOR

A beírás részben igaz csak :  Valóban használtam a G76 ot de a Mach ét . Rájöttem hogy egy trükkel le lehet fordítani és akkor g33 ak sorozatával történik a vágás .  No azt a sorozatot emeltem át az UCCNC be .
 Figyelem : a tapert rosszul értelmezték a Brian ék  ( kiemelték az arc tangensen belül a nevezőben lévő kettest és egyszerűsítettek vele  .)És a teljes kúpszöget kéri . A hajam szála is égnek állt mire megfejtettem

Ha valakit érdekel :  2*alfa = 2*arctg(( D-d)/2*L ) no ezt Brian nemes egyszerűséggel így értelmezi
2*alfa = arctg((D-d)/L)

Egy példa ha 45 fokos teljes kúpszögre van szükségünk akkor 39.63 at kell beírni a tapernak hogy jó legyen a kúpos menet

Mostanában ritkán használom  vagy állandó de kis fogással menetelek és paraméteres a program vagy kihasználom a kettős keresztszánomat és kézzel adom a fogást  ( mottó : Antal féle lusta menet )

svejk

Aha, értem, kipróbálom!
Köszi!

svejk

Csak most hirtelen...

"I: A menet kezdőpontja az X tengelyen, vagyis a menet teteje. Általában erre a méretre kerül az
anyag leesztergálásra a menetvágás előtt."

- Nem, külső menet esetén menetátmérő plusz I értékére kell állni az X-el.
Külső menet esetén az I értéke negatív, belső menetnél pozitív.

"Minden fogásciklus végén a szerszám gyorsjáratban kiáll az X kezdőpontra"

- Nem, a mentefogás végén az aktuális fogás plusz az I értékén megy vissza Z kezdőbe.

Mindegy, visszakerestem a topicba...Balázs kérte is, hogy ha tud valaki jobb leírást akkor írja meg, de úgy látszik annyira nem zavart senkit, a szőnyeg alá került a probléma.
Csak ugye szívatom én magamat eléggé a figyelmetlenségem, hozzá nemértésem miatt, nem hiányoznak még ezek a dolgok. :(

Azt, meg hogy így működik fogjuk fel a mérnöki szabadságnak. -szokta volt mondani egy barátom. :)

Még egy észrevétel, ami ugyan hibát látszólag nem okoz, de nem tudom mire vélni.
Ha van a H-nak érték adva akkor az utolsó fogás utáni Z kezdőbe való visszamenésnél valamelyest X-ben is mozog a kés és utána jönnek az "extra ciklusok".
Maga a ciklust jó koordinátán végzi, tehát bajt nem okoz, csak a tapasztalataim szerint az ilyen apró nüanszok általában később egyéb hibákhoz vezethetnek.

svejk

Igen, a menetvágás lelke a szinkron után ez.

svejk

A hétvégén megpróbálom az én szám íze szerint átfogalmazni a G76 működését az UCCNC-ben, -ami valóban nem is olyan egyszerű- aztán majd jól megkritizáljátok.

KoLa

Szia! olvasom hogy itt is pont olyan a g76 mint a LinuxCnc-ben!
Akkor biztosan tudod hogy, egy vezetővonalat használ a szerszám visszavezetéséhez, és ennek az átmérőjétől származtatjuk vissza a menetcsúcsot és a menetmélységet is.
A vezetővonal átmérőjére kell beállni a szerszámmal g76 előtt, ez a kezdőpontunk!innen számolunk mindent.
Van egy magyarázatokkal ellátott g76 kódom mindjárt beillesztem a Linux topikba.

ANTAL GÁBOR

Óriási tévedés mert engem igenis zavart és bombáztam is Balázsékat vagy jó két éve . Azután Szacsával ( Szabadi Csaba) kísérletezve megfejtettük hogy mit is kell programozni.  Persze megkaptuk      az eredeti angol szöveget  is, amiből bőven kiviláglik  hogy aki azt írta az életében nem állt még gép mellett  .  
A kritikus szövegrész :"általában erre készül az átmérő a menetvágás kezdete előtt " .
Ja és emlékeim szerint kúpos menetet nem tud .    Klincsik Balázs, Polgárdi Balázs, és Dezsoe  bőven tudna beszélni [#kacsint]
Én akkor belefáradtam .. Meggyőződésem hogy kár volt lemásolni a Linuxot

KoLa

Az az egy hibája a g76-nak hogy nem tud kúpos menetet, egyébként tök jó.

svejk

Most már tudom mert tegnap szívtam vele. :)

De a linux sem a vezetővonalon hozza vissza a szerszámot.

Te érted a logikáját, hogy miben jobb ez?

ANTAL GÁBOR

Olyan mint a professzor órája :  megkérdezik a profot, hogy hány óra , előveszi a zsebóráját ami 10 perccel kettő előtt-et mutat. A prof becsukja a szemét és két másodperc után rávágja hogy, pont háromnegyed tizenkettő van [#kacsint]

svejk

Neked jó, mert ott legalább automatikusan változó a fogásmélység.
Itt sajnos az még nem él.

Ma Dezsoe kissé leállított, hogy ne is erőltessem, meg volt mondva, hogy az eszterga üzemmód egyelőre nem támogatott így  megpróbálom tudomásul venni.

A linuxcnc-ben hogy kell többekezdésű menetet programozni?

svejk

A kérdésemre inkább abban a topicban válaszolj, köszi!

ANTAL GÁBOR

Hidd el nincs logikája .Valami agyament programozó így álmodta meg , és a világ hajbókol előtte  
( a" Pomádé király új ruhája" tipikus esete )

svejk

Máshol is előfordul ez, mindenben lehet hibát találni.

A múltkor hozzáfértem egy régi Fanuc OT vezérlővel rendelkező YAM esztergához.
Épp golyósorsóra kellett végmegmunkálást meneteket vágni.

No annál 2 soros a G76, faszán megcsináltuk az NCT lerása szerint, hiszen szinte ugyan az.

No nem... állandóan hibát dobott.
Elő kellet kotorni a saláta gépkönyvet és kiderült mindent mm-ben kell megadni kivéve a menetemelkedést melyet mikronban. Volt ám a..ázás  :(