Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

ecp4rs0md

Jó lett volna ha valaki leírja,hogy kell ezt pontosan programozni nem csak azt kellene leírni, ez így nem jó ezt én is éreztem ezért írtam a kérdést.

svejk

Értem.
Skálázni én sem akarnám, csupán tükrözni a mozgást az X tengelyen.

Esetleg ha nem okoz problémát akkor jó lenne az X-1  -et engedélyezni valamelyik következő tesztverzióban.

István83

Így talán jó lesz.

dezsoe

Szia!

Ha minden igaz, akkor ez lesz a megoldás, ha a szerszám az X20 Y9.5 ponton van:

(G0 X20 Y9.5)
F20
G1 X3
G3 X-2.5 Y4 R5.5
G1 Y-4
G3 X3 Y-9.5 R5.5
G1 X20
M2

dezsoe

István83

svejk

Kell nekem vacsorázni...

svejk

Gondoltam álljon itt a példa középpont megadással is.

No de valami bibi van[#confused].
Pedig úgy emlékszem ezeken az I,J problémákon már túlléptünk egyszer.[#nemtudom]

Vagy csal megint én nem értek valamit?

G17 G90
G0 X20 Y9.5
G1 X3 F200
G3 X-2.5 Y4 I3 J4
G1 Y-4
G3 X3 Y-9.5 I3 J-4
G1 X20
M30

dezsoe

Nincs itt semmi probléma, csak az I és J az relatív.

(G0 X20 Y9.5)
F20
G1 X3
G3 X-2.5 Y4 I0 J-5.5
G1 Y-4
G3 X3 Y-9.5 I5.5 J0
G1 X20
M2

svejk

Lapozgatom a manualt...[#nemtudom]

zt2c4wh9

Köríveknél az I és J az RS274NGC szabvány szerint mindig relatív.
Mach3-ban van az amúgy nem szabványos G90.1 ami abszolút. Ezt az UCCNC nem támogatja.

zt2c4wh9

Én viszont nem éreztem, hogy te miért írtad ezt le, nem kérted, hogy írjuk le a helyes megoldást. Őszintén szólva azt hittem ez egy elméleti fejtegetés részedről, hogy vajon a G2/G3 megoldásnál nem lehetne-e esetleg egyszerűbben kódolni ezt a példát. Nem tudtam, hogy nem tudod hogy hogyan kell...

svejk

No igen a rossz beidegződés...
Azért szerintem írjátok bele a nagykönyvbe.

ecp4rs0md

Köszönöm mindenkinek! Legjobb az lesz ha kipróbálom.[#wink]

ecp4rs0md

Még egy kérdés, miért tér 0,5mm-el(3-al állok meg de 2,5-el indulok), miért nem indulhat 3mm-ről ha már egyszer 3-as a rádiusz? Akkor így már nem lesz 3-as a rádiusz vagy rosszul gondolom? Lehet,hogy megint alapot kérdezek de sajnos nem tudom és kíváncsi vagyok. Az is lehet,hogy el kell indulni de akkor jobb ha 0,5mm-el előbb állok meg és úgy indítom 3-ra és onnan a rádiusz, akkor pontosabb? Bocs de én eddig csak hagyományos gépeken dolgoztam a cnc-vel csak most ismerkedek, bár már egy ideje megvan csak nemvolt szükség a rádiuszra.