Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

muller93

Sziasztok,

légyszíves segítsetek az alábbi problémában. Adott: plazmavágó gép, UCCNC szoftver, UCR 201 vezérlő. A probléma a következő: UCR201 vezérlő nélkül minden jól működik G31-el a Z elindul "-" irányban amíg el nem éri az anyagot. Ha csatlakoztatom az UCR201 vezérlőt, akkor ugyennnél a programnál már a Z "+" irányban indul meg, nem az anyag felé. Biztos csak egy beállítás, de nem találom.
Segítségeket előre is köszönöm:
Balázs

dezsoe

Szia!

Hívtalak telefonon, de nem jártam sikerrel. Majd később még kereslek, vagy csörögj rám. Köszi!

NickE

Ha veszek egy vezérlőt (pl. UC400ETH), akkor két lehetőségem van:
- Mach3-al használom
- UCCNC licenszt vásárolok (ekkor nincs szükségem Mach3-ra)

Jól értem?

dezsoe

NickE

UC400ETH-hoz is jól jönne egy ilyen ingyen szoftver akció. [#nyes]

Jól látom, az UC100 nincs leválasztva? Külön optikai leválasztó áramkör kell hozzá?

zt2c4wh9

Az UC400ETH sincsen leválasztva. A portjait úgy kell kezelni, mintha nyomtató port lenne, vagyis sima 74HC14 Bufferelt kimenete van.
Persze az ethernettel le van választva az UC400ETH a számítógépről (Az UC100 USB nincsen), de ettől még nem célszerű a jeleket közvetlenül a CNC gépről a portjára kötni.
Egyrészt, mert a sok zavarjel/zaj amit az ipari környezetben (gépvázon, energialáncban futó kábelek stb.) felszedhet a kábel problémákat okozhat.
Másrészt a jelek illesztése nem megoldott így, hiszen ipari szenzorok általában 10-30 Volt feszültségtartományban működnek, az UC400ETH pedig 5V (TTL) jeleket tud fogadni, vagyis tönkretenné az UC400ETH bemenetét a túlfeszültség.
Ezért mindenképpen szükséges elosztópanel használata.

Ha leválasztott mozgásvezérlőt szeretnél, akkor javaslom az AXBB-E-t nézd meg: http://cncdrive.hu/AXBB.html
Ebben benne vannak a szükséges leválasztások, ráadásul minden gyors optocsatolókkal van szerelve.
És van még egy kiegészítő portja is, amire akár még egy plusz elosztópanel is köthető, ha sok I/O-ra van szükség.

NickE

Köszönöm a részletes választ.

A UC500-ról mit lehet tudni? Várhatóan mikor lesz kapható és esetleg az áráról lehet valamit tudni? Nekem valószínűleg bővan megfelel a UC400 is, sőt még akár a UC100 is talán elég lehet, csak kíváncsiságból érdekelne.

Az AXBB is saját fejlesztésetek?

zt2c4wh9

Nincsen olyan, hogy UC500 és nem is tervezünk ilyen nevű vezérlőt.
Igen, az AXBB-E is a mi fejlesztésünk.

NickE

UC500

De mindegy, nem érdekes, bőven megfelelnek a jelenleg elérhető vezérlők.

dtb

UCeth400+legutolsó UCCNC verzió. Softlimit nincs bepipálva, csak a pre-check. X munkaterület 150mm. Az X soft-limit -160/160mm. A marás indításkor kiírja, hogy 194,333mm elmozdulás lesz, ami túlmutat a megadott soft limit értéken (nem szó szerint, de valami ilyet írt ki). A munka G-kódja középpontosan van generálva, tehát -75, +75mm. A forráskódban még csak hasonló számot sem találtam. Kikapcsoltam a pre-checket, így gond nélkül megcsinálta a marást. Hiba?

dezsoe

Abból lett az UC300. A kép 2009-ből származik, csak valamiért ott maradt. :)

(Már más is megtalálta.)

dezsoe

Szia!

A napokban megnézem, hogy miért lehet, aztán megírom.

zt2c4wh9

Talán az lehet, hogy nem vetted figyelembe, hogy a softlimit a gépi koordinátarendszerben (G53) van értelmezve, hiszen a tengelyen fixen kell lennie a softlimit határoknak mindegy, hogy mennyi eltolást alkalmazol az aktuális koordináta rendszerben (G54..G59) a softlimitnek akkor is mindig ugyanott kell lennie.
Szóval ha van eltolás (offset) beállítva, akkor az kitolhatja a mozgásokat a softlimit-en kívülre.

zt2c4wh9

Ez egy őskori meg nem valósult fejlesztés vagy egy évtizeddel ezelőtti. Annyira régi, hogy nem is emlékeztem rá, hogy volt ilyen...

svejk

- UCCNC ver.: 1.2111
- UC300-5441 alaplap  USB-s mag

Ha a főorsó encoder az 51, 52 és az index az 53-as bemenetre van konfigurálva akkor nem indul el a menetszinkron (G76)

Az encodert átrakva a 47,48 és 49-re (pedig ez nem gyors bemenet) itt jó.

Végül aztán a 23 24 25-re került -ami szintén gyors bemenet az alaplapon-, itt is jó.

De...
A "Reverse enc. dir." pipa hatástalan, csak az A, B csatorna fizikai vagy bemenetszám szerinti felcserélésével indul el a szinkron.

(most jut eszembe, lehet az első bekezdésben levő dolog -51-53 bemenet- is ezért nem jött össze, akkor a felcserélést lehet nem próbáltam csak a reverse pipát.
No majd letesztelitek...

Ami viszont most égető lenne a [#t218p6952#]-ben már említett dolog, hogy ha nem M3-al hanem M4-el akarom a szinkront akkor automatikusan nem fordul meg a főrorsó encoder forgásirányánakk a figyelése, hanem azt nekem kell kézzel átállítani a spindle fülnél.

Ráadásul  mint írtam fentebb a fenti konfignál a "Reverse  enc. dir" pipa sem működik :(

Kérlek benneteket nézzetek utána a dolognak.