Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Szia!

Nem az a lényeg, hogy milyen vezérlőd van, hanem az, hogy mire használod. 3x4 mm-es bigyók megmunkálásához nagy felbontás kell, méteres táblák plazmavágásához teljesen indokolatlan. Z tengelyen ugyanez igaz: ha reliefet marsz, akkor meg kell találnod a középutat a sebesség és a felbontás között, ha bútornak fúrsz polctartó lukakat, akkor a felbontás gyakorlatilag lényegtelen, csak haladjon.

A recés kontúr lehet túl alacsony felbontás, lehet nem jól generált g-kód, de lehet mechanikai hiba miatt is. Úgy azért könnyebb lenne, ha tudnánk, hogy mit készítesz a géppel, milyen beállításokkal és mekkora munkadarab mennyire recés. :)

dtb

A lentieket egy dologgal egészíteném ki, az pedig a modell. Jó párszor belefutottam én is, hogy az STL relief oldala, kontúrja erősen elnagyolt volt, "barázdás".

KucseraP

Üdv,

DXf-et próbálok importálni UCCNC-be. Az egy dolog, hogy csak az ezeréves autocad-el mentett file-t hajlandó megnyitni, inportálni, de nem értem, hogy miért csak zárt alakzatokhoz hajlandó Toolpath-ot generálni? Gravírozni szeretnék és az lenne jó, ha egyszerűen lejárná a vonalakat, amik a dxf-ben vannak. Egyszerű vonalak, nem körök, semmi furmány... Még látom is őket, ha importálok, de nem kékek, hanem halvány bordók és nem generálodik hozzájuk pálya...

A lazycam egyébként lazán legenerálja amit akarok, de sokkal kényelmesebb lenne UCCNC-ben csinálni mindent.

Tud valaki esetleg megoldást?

Előre is köszönöm a segítséget.

Rab Zoli

Pvc-ből gyártok lakberendezési tárgyakat, átlagban olyan 40-50cm-esek, képtartók, gyereknevek stb. A sok íves felületnél látszik leginkább a recés kontúr. Ez pl egy ajtódísz, de lényegében az elv ugyanaz mindegyiknél. Az lenne a cél, hogy ugyanolyan sima legyen az ív is mint az egyenes rész.

Rab Zoli

Itt pl látszik a rece

dtb

Ezeket én úgy szoktam javítani, hogy vagy a programból generálok egy kontúrt (ha tudja)  és utána szerkesztem a görbét, vagy már eleve manuálisan szerkesztek köré egy vektort, majd ebből generálok egy marást. Ez hihetetlenül sokat javít a kész munka minőségén!!!
A szerkesztés lényege, hogy minél kevesebb pont maradjon az  alakhűséget megtartva. Cserébe sokkal gyorsabb marást és szebb felületet kapsz.

dezsoe

Szia!

Küldd el a g-kódot és a profil file-odat (.pro) az adatlapomon alul található support-os emilre, és megnézem. Ha túl nagy a g-kód (vagy nem akarod kiadni), akkor generálj ugyanazokkal a beállításokkal csak egy "Mr"-t, az is elég.

Rab Zoli

Sajnos az aspire-ba megrajzolt körrel is recés. Más lesz a gond sztem. AMúgy corel-exp grayscale eps, majd behív aspire-ban a menetrend. Köszi a választ.

Rab Zoli

Rendben holnap a műhelyből elküldöm.

svejk

Bemásoltam a linkeden szereplő dll-t a plugins könyvtárba a többi mellé, de nem látom a configure plugins ablakban a listában.

Mintha már máskor is jártom volna így. [#nemtudom]

Mi is lehet a gond?

svejk

Próbálgatom a G76-ot...

Tudjátok hogy az UCxxx termékek a szívem csücskei, de ez a kód számomra eléggé elkeserítő.

Vissza kellett olvasnom az 1-2 éves beírásokat, és a linkelt Linux leírást így azért már kezd világosodni.

Balázs írta anno:
"Az UCCNC-ben a szinkron menetvágás pontosan úgy működik mint a linuxcnc-ben."
Nos ha ez tényleg így van akkor nem bánom, hogy eddig elkerültem a Linuxot. :)
Mondjuk ab ovo, miért is kell a Mach3-at meg a linuxcnc-t majmolni, amikor számtalan jó leírás található magyar nyelven is pl. az egyik legelterjedtebb Fanuc kódértelmezőről.

Az, hogy a kód leírásának nem sok köze van a valósághoz az tény, leírtátok már régebben is, de gondoltam ki lett már javítva- hát nem.
(Egyébként ha a leírás szerint működne még majdnem meg is lennék elégedve)

Mondjuk menetet vágni a mostani állandó fogásvétellel vagy késtörést vagy hosszan elnyúló ciklusidőt eredményez, ennek a megoldása nélkül szinte kár is volt kiadni a kódot.

No mindegy, kesergés bezárva inkább kérdezek: :)

Balos menetet csak úgy lehet vágni ha megfordítom a spindle configban az encoder irányát?

dezsoe

Hümm. Muzeális darab. :) Kicseréltem a file-t egy újabbra, de a honlapján van több részlet is. Ami a tárban volt fent az még nem tudott 64 bitül, ezért nem láttad.

dezsoe

Azt nem egészen értem, hogy mi a problémád a G76-tal. Szerintem a leírás szerint működik. (Amennyiben jól emlékszem, akkor Antal Gábor rendszeresen szokta használni.) Ha megírod, mi a gond vele, akkor utánanézek, meg a balos menetnek is, mert azt most fejből meg nem mondom.

B.Zoltán

Ha jól értelmezem Svejk írását, a kés egyenletes terhelésének lehetőségét, vagy állítását hiányolja.

Ha egyforma a fogásmélység akkor a kés az elején kevés, a végén nagy felületet fog.
Így vagy hosszú a ciklus, vagy a végén törik a kés.

dezsoe

Ezt a részét tökéletesen értem, de ez nem ütközik a leírással.