Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszi!

Igen, a kollégám szerint is így valahogy kellene működnie.
(valaki jó angolos lefordíthatná magyarra [#kuss])

A linkben szereplő kódot kissé módosítottam az alábbi szerint:
(a szerszámtáramban továbbra is 6-os maró van beírva)

N00 G17 G90
N05 G00 z5
N10 G01 X-15 Y-15 F300
N20 G01 Z-2
N30 G41 D1 X0 Y0 F300
N40 Y40 F1000
N50 X30 Y80
N60 X60
N70 G02 X100 Y40 R40
N80 G01 Y30
N90 G03 X70 Y0 R30
N100 G01X0
N110 G00 Z5
N120 G40 X-15 Y-15 F300
N130 G00 Z50
N140 M30

Ebben is jól láthatóak a hibás működések.
- az N10 sor után az X elmegy -19,243-ra a -15 helyett
- az N30 sor után az Y elmegy 1,242-re a 0 (vagy
  -3?)helyett

muller93

Köszönöm a választ.
Esetleg nem tudod, a SheetCAM tud ilyen beállítást?

Jordan Gabor

Sziasztok,

Hosszú szünet után venném használatba megint az UCCNC-t Stepcraft 300-as eszközzel.
Elakadtam ott, hogy a profilt és makro könyvtárat átmásoltam az 1.1027-es installból a most installált 1.2049-be. Első elakadás ott volt, hogy hiányolta a screen file-t. Megpróbáltam átmásolni a Flashscreen könyvtár tartalmát, de nem változott semmit. Ezután a profilban átállítottam a
"mainscreenfilename=Stepcraftscreenset" -et, "mainscreenfilename=Defaultscreenset" -re. Ez után továbbment.
Ezzel hibát követtem el? Ha csak a logó más, hidegen hagy a stepcraft logó.
A másik dolog viszont, amiben elakadtam, hogy betölti ugyan a profilt, de hiába írok be valamit a "new profile name" mezőbe, akkor is a "create new profile" gombra nyomva, azt mondja "the profile name textfield is empty".
Milyen paraméterrel kell adott profillal indítani az UCCNC-t?

Másik dolog, hogy van egy saját UC100-am és egy a cégnél. Mindkettőt szeretném tudni használni, de ugyan az a licensz filenév. Gondolom, ha átírom, nem találja. Van arra mód, hogy ne kelljen mindig azt bemásolgatni amit használni akarok?

Köszönöm,
ÜDV JG

dezsoe

Szia!

A régi telepítésben Screens mappában kéne lenni stepcraft-os .ssf file-nak, azt hiányolja. Nem tudom, hogy van-e valami spéci azon a képernyőn, így nem tudom megmondani, hogy fog-e hiányozni valami.

A mezők érvényesítéséhez enter-t kell nyomnod alapból. (Kikapcsolható a beállításokban.) Beírod az új profil nevét, enter-t nyomsz, majd utána a Create... gombot.

A licenc file-oknál a név elejének "UCCNClicense"-nek kell lenni (.txt kiterjesztéssel), de utána írhatod pl. az eszköz sorszámát, így be lehet másolni több licenc file-t is. Lásd a képen.

Jordan Gabor

Köszönöm!!

Az a screens könyvtár valahogy elkerülte a figyelmem.
Mindenesetre köszönöm, működik minden.

ÜDV JG

mma6fim4

Sziasztok!

A G54-55 stb. offsetet nem lehet csak paraméterekkel használni a programsorokban? Az a bajom, hogy az alapméretekkel együtt változik az offset is amit beírok a szoftveres felületen. Nem nagyon értem, hogy mi a jó ebben, de sikerült már egy szerszámtörést összehozni miatta.
Olyan megoldás kellene aminél a beírt offset mindig a nullához képest annyi amennyi, és nem változik.

zt2c4wh9

Mi a jó ebben:
1.) Ez a szabvány.
2.) G54..G59 különböző "stock"-okat tud meghatározni, vagyis különböző offset koordinátarendszerekben tudsz dolgozni egyetlen g-kód kiadásával.

Nem, pont ellenkezőleg, a G54..G59 kódokat éppen hogy nem lehet paraméterekkel használni, nincs paramétere ezeknek a kódoknak, egyszerűen csak a koordinátarendszert választják ki paraméterek nélkül.
G10 L2-vel tudsz paramétert (offset-et) állítani a G54..G59 koordináta rendszerekben.

Egyébként nem igazán értem amit írsz, hogy pontosan mit nem értesz és hogy mit is szeretnél pontosan elérni/megvalósítani, kicsit részletezd kérlek.

mma6fim4

Szia!

Köszi. Rosszul írtam. Természetesen a koordinátaeltolásra gondoltam én is, nem az offset-re.
Nos a feladat az, hogy a videón látható szerszámokhoz eltoltam a koordinátarendszert. A gondom az, hogy ezeknek a G54-hez képest (ami a DRO-ban mindenütt nulla) kellene tartaniuk azokat az értékeket amiket a G55 G56 stb.-be meghatározok. Ha ugyanis odébbmegyek a szánnal ott lenullázom a G54-et akkor azonnal megváltozik a többi koordináta értéke is.
Végül megoldottam, de jó lenne erre valami egyszerűbb megoldás, mert volt hogy pl. megfeledkeztem róla, és jött a baj. Ezért is kérdeztem hogy paraméterbe nem lehet-e beírni, mert ott akkor a G54-hez lehetett volna meghatározni.

Lenne egy másik kérdésem is. A gépi kordinátát hogyan tudom nullázni amikor a home-ra megyek?  

https://www.youtube.com/watch?v=nZ9buZQ-9F0

dezsoe

Szia!

Minden koordináta alapja a gépi koordináta. A munkakoordináta-rendszerek ehhez képest vannak eltolva, ahogy azt az offsets lapon láthatod. Az egyes munkakoordináta-rendszerek nincsenek egymásra semmilyen hatással, mind a gépihez képest valamilyen eltolást képvisel.

A gépi koordinátákat egyedül a referenciafelvétel tudja módosítani. Amikor a gép lejön a referencia érzékelőről, akkor fogja az adott tengely gépi koordinátájába beírni a "Write offset on homing" mezőben megadott értéket, feltéve, hogy be van pipálva az "Auto set" kapcsoló.

(Ha 1.21xx teszt verziót használsz, akkor van még egy "back off" mező is, ami beleszól a referencia felvételbe. Ha nem nulla, akkor az érzékelő elhagyása után a tengely az ott megadott távolságra elmegy és csak ekkor állítja be a gépi koordinátát a fent leírtak szerint.)

dezsoe

A CNCdrive webshop-ban a hónap végéig az UC100 mozgásvezérlő akciós áron kapható.

Részletek a webshop-ban!

mma6fim4

Köszi! Próbálkozok vele

b7gwr90m6

Sziasztok
Pár nap és elkészül a gép!
Pár kérdésem lenne a vezérléssel kapcsolatba!
AXBBE-t használok!
A kérdések.
Minden tengelyen van egy home, és kettő végállás kapcsoló(induktív) (PNP).
Hogyan kellene, illetve van e értelme külön bekötni a végállásokat?
A home pozíciohoz a 3 induktivot sorba kell bekötni? (Ennek nemlátom értelmét, mert akkor nemtudja hogy melyik masik iranyba indulhat el!)
A szerszám bemérő hogyan működik? Hogy kell bekötni?

Előre is köszi

TBS-TEAM

1: Ha van annyi szabad bemeneted akkor külön kölön.
2: Egy tengelyen pl: +X -X érzékelőt párhuzamosan kötve 1 bemenetet használsz fel végállásra. Home külön bemenet.
3: Minden végállás párhuzamosan kötve 1 bemenetre.
minden Home külön.
4: Minden végállás párhuzamosan összekötve 1 bemenetre.
Minden Home párhuzamosan összekötve 1 bemenetre.

1: A legátláthatóbb teszt stb...

Az induktív érzékelőket nem lehet sorba kötni.

Általános szinjelölés:
Barna Induktív táp +12-24V-stb...
Kék Induktív táp 0V
Fekete Induktív kapcsoló kimenet (ezeket kötheted párhuzamosan csak PNP-PNP-vel vagy csak NPN-NPN-nel)
Nincs korlát.
József

dezsoe

Szia!

Az AXBB-n 11 bemeneted van, ebből 6 leválasztott. Biztos, hogy nem használnék egynél több bemenetet a home és végállás kapcsolókhoz. Már eleve felesleges a tengely egyik végére két érzékelőt tenni, pont elég egy is, ami egyszerre home és végállás. (Amíg felveszi a referenciát, addig home-ként kezeli, máskor végállásként.) Az AXBB kézikönyvében van példa az érzékelők közös bekötésére.

A szerszámbemérő lehet NO és NC is. Amilyened van, úgy állítod be a programban (Active Low pipa, ha kell).