Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Ha Windows 10-et használsz, akkor ez egy ismert hiba, az 1.2038-ban lett javítva, ezért megy rendesen az újabb verzióval.

000000000

Sziasztok!

Tapasztaltam egy olyat a softlimitnél, hogy ha kipipálom mindkét "enable softlimits és softlimits file precheck" beállítást akkor mindig hiba jelzést ad ha csak a percheck van pipálva akkor minden ok.
Valamit nem jól csinálok vagy más hiba?

dezsoe

Legalább ötödször olvasom el, amit írsz, de nem értem. Kicsit menj bele a részletekbe. Ja, és melyik verziót használod?

000000000

Bocsánat, nem fogalmaztam egyértelműen.
ha be van jelölve a enable softlimit az alábbi hiba üzenetet kapom (kép)azt írja limit értékre futott.
ha csak a softlimits file precheck van bejelölve akkor helyesen működik jól kezeli a hátárokat. Igazából nem is nagyon értem h miért van két lehetőség a softlimit ellenőrzésére.

dezsoe

Na, így már értem. Akkor menjünk visszafelé: a kettő között az a különbség, hogy az engedélyezett SoftLimit meggátolja, hogy a határon túl mozogj, míg a precheck egy kód futtatása előtt előre jelzi, hogy túl leszel a határokon.

Gyanús, hogy az első képen ott a SoftLimit hibajelzés a beállításokkal a háta mögött, tehát már akkor a határon kívül állt a géped, amikor engedélyezted a SoftLimit-et, ezért adott azonnal hibát.

000000000

Igen ezt értem , hogy a precheck már kódot ellenőrzi.
ami nekem nem érthető hogy biztos a mozgástartományon belül vagyok a és hibát jelez ha engedélyezem a softlimitet míg a precheck simán jónak találja.
És a hibát csak akkor jelzi ha kódot töltök be kód nélkül mozgatva helysen működik a limit. Talán a kódban van valami bibi?! A munka bőven el kellene férnie a munkaterületen sőt már limit nélkül le is futott.
Csatolom kódot ha megkérlek megtudnád ezt nekem nézni?

beállíott munka terület 600x400x200
UCCNC 1.2046 verziót használom

svejk

Őööö.. hogy is van ez?
Amelyik verzióban nem volt prechek ott is ellenőrizte a munkaterületet és sikított a cycle start lenyomásakor.

zt2c4wh9

Azt ugye figyelembe vetted, hogy a softlimits a gépi koordináta rendszerhez van mérve?
A softlimits-nek csak így van értelme, hiszen annak bármilyen értékű eltolás esetén is a gép asztalának koordinátáiban kell lennie értelmezve és nem pedig az eltolt koordináta rendszerben, mivel annak a pozíciója változhat a gépasztalon, ha az eltolást változtatod.

Szóval ha a G54-G59 koordinátarendszerek bármelyikéhez nézed, hogy a munkatartományon belül vagy-e az megtéveszthet, ha eltolás van beállítva, hiszen az eltolt koordinátarendszer koordinátája lehet belül van a softlimit tartományon, de a koordinátarendszer annyira el van tolva, hogy a gépi koordináta rendszerben mérve az már kívül esik a beállított softlimits tartományon.
Javaslom, hogy válts át gépi koordinátákra a "Machine coords" gombbal és ellenőrizd hogy mi a gépi koordinátád amikor a softlimits hibát kapod.

zt2c4wh9

A precheck a g-kódot nézi végig, hogy vajon ki fog-e menni a munka folyamán a softlimits határról és ha úgy értékeli, hogy igen, akkor nem engedi futtatni a g-kód fájlt.

Az enable softlimits pedig valós időben figyeli, hogy elérted-e a softlimits határokat és ha igen akkor megállítja a mozgást.

000000000

Hát lehet én nézzek valamit el csak nem tudom mit.
Termesztésen gépi koordináta rendszerbe értelmezem a softlimitet  és a munkadarab koordináta a gépin belül van.

000000000

Közben kis is derült , hogy én vagyok a béna az Forgató tengely softlimitje zavart be. Most ismerkedek az Uccnc vel remek szoftver és hardver nagyon megéri az árát.  köszönöm mindenkinek a segítséget.

dezsoe

Mire visszaértem, meg is oldottátok. :)

zt2c4wh9

Windows 10-nél van ez a probléma Intel HD4000 és némely HD5000 szériás videókártyánál.
A probléma oka egy viszonylag új bug (idén Március óta létezik) a Windows-ban, ami az említett integrált videókártyáknál okoz problémát, konkrétan az OpenGL grafikus gyorsítás bizonyos függvényi használhatatlanul belassulnak.
A bug az 1.2037-es UCCNC verzió kiadása után jelent meg. Szóval amikor az 1.2037-es UCCNC ki lett adva akkor ez a Windows bug még nem is létezett, ezért gyógymód sem volt rá az UCCNC-ben. A problémát a bug megjelenése után orvosoltuk az 1.2038-as UCCNC-ben, szóval ez és ez utáni verziókban már benne van egy olyan kód ami orvosolja ezt a Windows 10 bug-ot.

svejk

Sajnos nagyon feledékeny vagyok :)

Részemről többször visszatérő probléma a saját vezetékes "távvezérlő".

A távvezérlőn az iparban megszokott yaxley kapcsolók a tengelykiválasztó és az MPG lépéskiválasztó helyén.

Anno a mach3-ban úgy oldattam meg a kérdést, hogy a kapcsolók közös pontja nem a GND-re ment hanem a Charge Pump kimenetére, így ciklikusan mindig beolvasta  statikus kapcsolók állását.
Így induláskor is beállt a kapcsolók állása szerint a működés.
Pár diódával az automatikus Continous és MPG multi átkapcsolás is megvalósítható.

Kipróbáltam az UCCNC-vel is látszólag működik a dolog, de hátha van elegánsabb megoldás.

Mintha egyszer már megoldódott volna makrókkal is de elfelejtettem. :( [#nemtudom]

dezsoe

Azóta bekerült a rendszerbe a macroloop technika. Írd meg, hogy melyik bemenetnek mit kell kiválasztani, kapsz cserébe egy makrót. :)