Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Hú, valami nagyon nem stimmel. Ha a default.pro-t elmented, majd telepítés után visszapakolod, hogy megmaradjanak a beállításaid, akkor mindennek a régi beállításaid szerint kell menni. Ha a programban van valami új beállítás, akkor az ahhoz tartozó értékek az első "Save settings"-re bekerülnek a profilba. Ha valamit nem tudtál kiválasztani, annak az lehet az oka, hogy a képek miatt megjelenik, de - mivel a képleíróba belenyúltál - nincs hozzá beviteli mező, mert az az új leíróban volt, csak átcserélted a régire. A képleírók (új és régi) tartalmát egy erre alkalmas programmal (pl. Total Commander, vagy olyan szövegszerkesztő, ami tudja) össze kell hasonlítanod, és az új vagy megváltozott mezőket át kell vezetned! (Pont ezért szoktam le róla...)

Bozso777

Szerintem ott is jó lenne csak a ttl bemeneten küldeni, épp úgy mint a diódásnál.

svejk

Képileg a Configuration/Appearance fülön nem nyúltam bele.

Az 1.2032-es verzió többek közt ott bővült egy sorral.
A sor látszik, de a kis négyzet amit be lehetne pipálni eltűnik ha visszapakolom a régi default.pro filet.

Az új, programmal települttel file-al természetesen jó.

svejk

No még egy gyors kérdés, mert demoban vagyok.

Az M10 parancsnál a Q érték öröklődik mint a G1-nél az F előtolás értéke vagy minden egyes M10-nél meg kell adni?

Add uram, hogy öröklődjön! :)

zt2c4wh9

Sziasztok,

Svejk: Ezek a kínai lézer vezérlők úgy szoktak működni, hogy az analog bemenet a 100% teljesítményt határozza meg és a TTL bemenetet szokták használni a modulációra.
Vagyis az analog bemenettel állítod be, hogy hány %-os teljesítményt adjon a lézer amikor a TTL bemenet be van kapcsolva. Ha mondjuk 50% az analog bemenő fesz akkor a TTL bekapcsolt állapot 50% lézer teljesítményt ad.
Az analog bemenetet általában az adott munkához állítod be és g-kódból a TTL jellel kapcsoltatod a lézert.
Mivel az anyagok nem égnek meg 0 idő alatt, ezért a TTL bemenetre adott PWM-el tudod az átlag vágási/gravírozási teljesítményt szabályozni, mivel a PWM alapfrekije 100kHz, ez pedig elég gyors ahhoz, hogy átlagteljesítménynek lásd a vágás/gravírozás során.
Az analog bemenettel csak azt állítod be, hogy a max.lézer teljesítmény mennyi legyen.

Az analog bemenetet azokon a mozgásvezérlőkön amiken van analog kimenet tudod úgy állítani, hogy az analog kimenetet egy # változóhoz rendeled (configban van erre opció) és mondjuk írsz egy saját makrót, aminek egy paraméterét a makróban felhasználod a # változód értékének változtatására.
A makrót meghívod mondjuk a g-kód programod elején, ezzel beállítod a max. lézer teljesítményt az adott munkához.
De persze akár menet közben is tudod így állítani.

zt2c4wh9

Nem, jelölőnégyzet nem tud eltűnni profil fájl változtatása miatt.
A jelölőnégyzetek a screenset fájlban vannak deklarálva és csak akkor változik meg, ha a screenset fájlt változtatod meg.
Értelemszerűen új funkciók régebbi screenset fájlokban hiányozhatnak, ha akkor az a funkció még nem létezett.
Ha saját screenset fájlod van, amiben sok munkád van, de szeretnéd az új opciókat, akkor fel tudod manuálisan rakni a jelölőnégyzetet a régi screenset-re.
Ehhez meg kell nézd az új pl.jelölőnégyzet ID-jét és egy azonos ID-s jelölőnégyzetet kell felrakni a régi screenset-re a képernyőszerkesztő segítségével.

Bozso777

Akkor jól sejtettem, ugyanúgy működik, mint pl a hebo féle diódásnál...ezen egy potméter van amivel a max lézerteljesítményt adhatom meg , a többit a TTL PWM jele megoldja. Hozzáteszem azt a potit nagyon nem kell tekergessem[#vigyor5]...inkább a sebességet növelem, mintsem a teljesítményt vegyem lejjebb. Első gépvázamnál volt rezgés rendesen, pl kis betűs mondjuk 3mm betűk G kódból írásánál rángatózott a gép nagy sebességnél, látszott a vonalon nem egyenes, kicsit becakkozta, itt vettem lejjebb a sebességet míg megszűnt a cakkozás, de túl erős volt már úgy a lézer, nah itt használtam a Q paramétert...Vetric-ben postprociban átírtam ne M10-et írjon, hanem Pl M10 Q120. Ennek a haszna a potméterhez képest az volt, hogy ugyanazon munkánál a különböző gkódokat egy fájlba másolva mehetett gravírozás, szöveg írás, vágás minden a megfelelő sebességgel hozzányúlás nélkül...különben mindenhez állíthattam volna a potit külön külön...

svejk

Ühüm... végül is így is működhet.

Tehát a lézertáp On/Off bemenetét is használhatom PWM telj szabályozásra?

És vajon mit szeret a CO2 cső?
A max, teljesítményt kapcsolgatni PWM-mel vagy inkább kisebb teljesítményt normál ON-Off vezérléssel?
A gravírozás egyelőre nem cél, csak kontúrvágás.

Egy 100W-os csőnél gyakorlatilag 20-25 kV feszültség van és és 0-28 mA csőáram tartozik a 0-100 W kimenő teljesítményhez.

No most ha én az ON-OFF bemenetet megküldöm 100 KHz pwmm-mel abból vajon mi lesz a nagyfesz táp kimenetén?

No ezt még jól ki kell kísérletezni...

svejk

Aha...sejtem.
Tehát a szöveg előtti kis kocka is képként van definiálva a felületen.
Akkor ezt valószínűleg meg tudom oldani.

De a szöveg akkor miért látszik?
Azt bárhova lehet írni, nem kell előtte szövegmezőt definiálni?

Bozso777

Ha kiadod az M10 parancsot az alapon a max teljesítmény tehát ugyanaz mintha beírnád M10 Q255, így hiába volt előtte pl M10 Q100 ezt felülírta...tehát nincs öröklődés...

zt2c4wh9

Végülis máshogy nem nagyon működhet. :)
Illetve úgy működhetne, hogy az analog és a digitális bemenet egyenértékű, de akkor kellene legyen rajta egy kapcsoló vagy digitális bemenet amivel kiválaszthatnád, hogy az analog vagy digitális bemenetet használod.
Ha jól sejtem ilyen nincs rajta. Illetve ez csak elmélet, nem így szokott működni.
Ha pedig ilyen nincs, akkor a vezérlés nem tudhatja, hogy melyik jelet használja, ergo nem működhet így. :)

Ha a 100kHz PWM-et ráengeded a TTL elnevezésű bemenetre, akkor szépen a PWM kitöltésnek megfelelő átlagteljesítménnyel (az analog bemenettel skálázva) kell hogy vágjon. Legalábbis még nem hallottam olyat hogy gond lett volna ezzel.

zt2c4wh9

Az M10 Q paramétere nem modális és ha nem adsz meg Q paramétert, akkor a max. 255 értéket veszi fel.

zt2c4wh9

A szöveg azért látszik mert a háttérre van írva. Nyisd meg a háttér képet mondjuk paint-el és akkor látod hogy mi van rajta. Az UCCNC/Flashscreen mappában vannak a képek.

svejk

Oksa, akkor biztos jó lesz így, köszi!

svejk

oké ez is igaz, akkor mindig ki kell adni a Q értéket, elkönyveltem. [#worship]