Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Az   AS3.SetLED(false, 56);  -al próbálnám...

dezsoe

Az nem jó. A megoldás:

exec.Setaxishomestate(tengely, kibe);

A tengely X..C -> 0..5, kibe pedig true vagy false.

svejk

Köszi, megpróbálom megemészteni!

Nincs kedved lefordítani szép magyarra a macros leírást?! :)
persze példákkal lenne az igazi.

dezsoe

:) Megtenném, ha lenne mit lefordítani. Finoman szólva is hiányos az angol nyelvű is. Ha Balázsékat sikerülne megfűzni, hogy legalább az egyik nyelven elkészüljön egy TELJES leírás, akkor a másikra fordítást szívesen megcsinálom. [#email]

svejk

Működik! :)

Csak annyit akartam, hogy ha lenyomjuk a vészstoppot -menet közben léptetőknél ez majdenem hótziher' hogy lépésvesztés- akkor kapcsolja ki a hommed funkciót és tessék felvenni újra a referenciát a tengelyekkel.
Azt már előzőleg megoldottam, hogy amíg nincs felvéve a referencia addig ne lehessen ciklus startot nyomni, illetve a kézi mozgatás is csak lassú sebességgel történhet.

Szóval mint az igazi ipari gépeken.

svejk

Akkor azért nem találtam benne amit Te ajánlottál. :)

De akkor Te honnan a csudából tudtad?
Értem én, hogy Te érted ezt...

svejk

csak ennyi lett az egész:

if(exec.GetLED(25))
 {
   exec.Setaxishomestate(0, false);
   exec.Setaxishomestate(1, false);
   exec.Setaxishomestate(2, false);
 }

Lehet, hogy egy sorba is le lehet írni de működik az a lényeg.

Még egyszer köszönöm!!

svejk

szerintem én arra sem jöttem volna rá, hogy a tengelyek neve helyett 0-5 számnak kell szerepelnie :(

dezsoe

Kíváncsi ember vagyok, kukucskálok... [#circling]

svejk

Hogyan is kell okosan UCCNC verziót frissíteni?

Ha telepítéskor beikszelem, hogy írja felül a konfigot akkor ugye elveszik minden beállítás.
Ha nem ikszelem be akkor ugyan megmarad a régi beállítás, de az új funkciók nem mind működnek rendesen.

[#nemtudom]

Most már eljutottunk oda s config terjedelemben, hogy kézzel bemásolgatni a régi konfigot elég időigényes, főleg ha van egy csomó input/output trigger, macro.

dezsoe

Gondolom, nem a default beállításokat használod. Ha igen, akkor itt az ideje átnevezni és úgy továbbmenni.

Átnevezés: a "default.pro"-t átnevezed "SvejkKedvence.pro"-ra. Ezután a "Macro_default" mappát is átnevezed "Macro_SvejkKedvence"-re. Csinálsz egy másolatot az asztalon a parancsikonról, majd a "Cél" mezőben módosítod a "...\UCCNC.exe /p Default" részt "/p SvejkKedvence"-re.

Ha nem módosítottál a képernyőkön is, akkor ugorhatsz. Egyébként lesz bőven plusz munkád, íme:

Ha képernyőt is módosítottál, akkor vagy megcsinálod újra, vagy nekiállsz kézzel kopipésztelni. A képernyőt leíró file szöveges, lehet nyugodtan kézzel is macerálni, csak tudd, hogy mit csinálsz.

Még egy fontos, ha van módosított képernyőd! Ha ott sem mentetted más néven a képernyő leírót, akkor gyorsan tedd meg, mert azt felül fogja írni a frissítés! A profil legelején ott van, hogy melyik képernyő file-ból dolgozik, ezt kell átírnod, ha szükséges.

A BMP mappában levő képeken ha módosítottál, akkor azt is mentened kell, mert fejbe lesznek vágva. Ha képet módosítasz, akkor mindig más néven mentsd, majd a leíróban az új képet töltsd be.

Mostmár frissítheted a programot, mert az csak a default cuccokat fogja felülírni, a tiéd megmarad. Az új dolgoknak megfelelő beállítások az első mentéskor belekerülnek a profilodba. Ennyi.

Érdemes rendszeresen átnézni, hogy a default-ban levő makrók változtak-e. Ritkán szoktak, de előfordul. Ha igen, akkor azt átvezeted a te makrós mappádban is, ügyelve arra, hogy a sajátjaidat ne vágd fejbe. Nézd meg, hogy mi változott és az érinti-e a saját makróidat.

svejk

No igen...

Persze, hogy van új képernyő és új más Bitmap-ok.

Ezekre már készülök, újabb verzió előtt lementem ez egész UCCNC könyvtárat az a biztos.
Aztán innen visszakopizom a makrokat, képeket képernyő.set-et, stb.

Igaz csak defaultnak hagyva mindent, de ennek nem látom hátrányát ha minden mentve van.

Igazán bajom a config beállításokal van.

Most pl. a legújabb verzióban van egy nagyon jó, választható opció, miszerint nem ugrik elő automatikusan a JOG panel ha rákerül bal szélre az egér.

Ha nem íratom felül, vagy a régi setup beállítással felülírom az újat akkor ez az opció ugyan megjelenik, de nem választható ki.
így kénytelen leszek hagyni az új setup-ot és kézzel bekörmölni a régi beállításai adatokat. :(

svejk

Hurrá, lenne egy újabb kérdésem, ami egyelőre számomra magas. :)

Lézer vezérlés...
Az I/O konfigban beállítom a lézer oputput-ra nbeállítok egy kimenetet, ezt ugye kapcsolja az M10/M11.
Ha adok neki Q )érték)paramétert, akkor ez a kimenet átmegy PWM kimenetté.

No de kínai barátaink lézer tépegységein csalafinta módon van egy TTL on/off bemenet és egy 0-5V-os analóg bemenet.

Célszerű lenne a a TTL bementet kötni az UCCNC laser outpot kimenetére, de ekkor elesünk a G kódból való teljesítmény szabályozására.

A tápegységen a TTL bemenet köthetném fixen On állásra és a Q-val paraméterezett M10-el a PWM lézer kimenetet köthetném az analóg bemenetre, de ezt nem találom elég biztonságosnak.
Ráadásul az 5 V-ról járatott TTL kimenet 100% kitöltés esetén sem lesz 5 V sosem a maradékfeszültségek miatt.

Az ideális az lenne ha az UCCNC-nek Q-val paraméterezett M10 esetén is lenne egy normál on/off TTL kimenete és egy Q paraméterrel összhangban levő analóg kimenete.
(ugye UC300ETH-t használok, rendelkezésre áll 4 analóg kimenet)
Ezt az analóg kimenetet már egyszerűen lehetne tényleges 5V kiadására is bírni.

No szóval elakadtam, ha van Q paraméter akkor nem tudok on/off kimenetet kreálni, illetve nem tudom hogy lehetne az M10 Q értékét valamelyik analóg kimenetre irányítani.

Ez most már nem gyerekjáték, még egy Milka csokit is megérne a segítség. :)

Bozso777

Hebo féle vezérlőm van, ttl bemenet a laser kimenetre kötve. M10 Q paraméterrel állíthatom a laser erejét...így használtam már sokat, nem kell semmit csinálni vele:)
Jöhet a Milka [#vigyor5]

svejk

Mondom kínai (egyébként CO2 lézer) táp.
Külön analóg bemenettel és külön kapcsoló bemenettel.
Egyáltalán még az sem biztos, hogy az analóg bemenete elég gyors-e lenne a  lézer ki/be kapcsolgatásához.

De azért ha találkozunk valamelyik talin nyugodtan kérjed majd a csokit! :)