Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Sajnos már kiderült régebben és  fehéren-feketén le lett írva, hogy sajnos felejtősek ezek a gépek már ide.
Kell a két mag meg az openGL mittudoménhanyas...

ANTAL GÁBOR

Értem én ,lassan veszek két új gépet ...

svejk

Valamikor az 1.xxx verzióváltáskor teljesen újra lett csinálva az UCCNC megjelenítése, azóta van ez az igény.
De már a mach3 újabb verziói sem futnak rendesen ezeken.

ANTAL GÁBOR

Nekem akkor is rejtélyes . Az UCCNC 1.2020 van fönn az esztergánál egy DELL gépen  ( azokat ismered !) XP op rendszerrel és eddig semmi hibát nem produkált . Ja és biztos nem tettem rá Open GL t

A WIN 7 a ludas vagy onnan hiányzik valami mert a másik is hasonló ( Dell )  gép

ANTAL GÁBOR

Jani 300 fia írt magánban egy tippet , azt holnap kipróbálom

Dakota25

Szerteágazó hibalehetőségeid vannak. Bár az UCCNC-t nem ismerem, fut-e egyáltalán a 7-esen, de azért egy pár kérdés:
- A Win7 által feltett VGA-drivert használod a gépen, vagy feltetted az Intel oldaláról letölthető drivert?
Intel
- Ha ez nem segít: Lehet az UCCNC-t WinXP-kompatibilitási módban futtatni, hátha...
- Hátulról hasba: Feltelepíthető az XP-driver XP kompatibilitási módban a 7-esre. (Esetleges) Nekem párszor bevált ilyen varázslat, párszor összeszakadt az egész.
Ha nem sikerül, van még vagy 20 "halálbiztos" tippem....

dezsoe

Az UCCNC-vel nem az a baj, hogy a múlt században készült, hanem az, hogy a múlt században készült gépeken nem fut.

Viccet félre téve: az UCCNC egy olyan tudást vár el a videokártyától, ami nagyon sok éve a minimumnál is kevesebb. Több probléma is lehet, de a következő kategóriák a leggyakoribbak:
  - antik videokártya: nincs mit tenni, a hardver nem tudja, amit kell -> kuka.
  - kevésbé antik kártya: az egyébként teljesen elavult XP-re még éppen van hozzá driver, azzal megy is, de már Win7-re nem adták ki -> kuka vagy lehet visszalépni XP-re. (Könyörgöm, csak azt ne! Már a Vista sem támogatott, pedig az jóval fiatalabb...)
  - megfelelő kártya, megfelelő oprendszer, de nincs fent a kártya driver-e, csak valami, amit a Windows felrakott, hogy legyen kép -> driver frissít, örül.

Lehet még más variáció is, de ritka. Értem én, hogy hobbi, de olyan gépre, ami a kb. 10 évvel ezelőtti minimum szinttel nem tud megbirkózni, nem biztos, hogy rábíznám az a) sokmilliós, vagy b) szívem csücske, mert én építettem CNC-t. Ez persze az én privát véleményem. (Nekem sem esett jól, amikor az 1.2xxx érkezésekor leselejtezhettem a nem sokkal előbb vett érintős laptopot, mert a videokártyája gyenge volt. Ezzel együtt a Flash kihagyása az UCCNC-ből mind sebesség, mind megbízhatóság szempontjából időszerű volt és csak egyetérteni tudok vele.)

dezsoe

Beraktam a mappámba a QuickView-ba. Ha másoltad szólj, törlöm, hogy ne fogja a helyet. :)

000000000

ANTAL GÁBOR

Nem lépek vissza az XP re   de ezt még megpróbálom :

- megfelelő kártya, megfelelő oprendszer, de nincs fent a kártya driver-e, csak valami, amit a Windows felrakott, hogy legyen kép -> driver frissít, örül.   ( Mások is ezt javasolják )

ANTAL GÁBOR

Minden javaslatot végigolvastam és 3 kolléga egybehangzóan ugyanazt javasolja   ( Jani300( fia )  Dakota ill Dezsoe )   Leszedtem egy pen drive- ra a videokátya driverét és viszem ráteszem a kritikus gépre .  Persze a többi tanácsot is megfogadom : kell majd két új gép.....

000000000

Azt elmagyaráznád nekem, hogy a videókártya és a valóságos CNC forgácsolás minősége között milyen összefüggés van?

Bozso777

Anno mikor új megjelenítést kapott az UCCNC, felraktam a gépre win7 32bit és nem ment...sima win 7es driver volt amit nem frissítettem mert gondoltam jó az...amint letöltöttem a videokártya driverjét, és telepítettem, máris jó lett...ezeréves videokártya van benne ATI Radeon HD3470...bőven jó vele a gép...
Ha a régi verziókhoz elég a géped, ehhez is elég lesz, mert gyorsabb , kisebb proci használattal megy...nem kell kidobni a gépet, max ha semmiképp nem megy beletenni egy videó kártyát...régit lehet kapni olcsón.

dezsoe

Persze: semmilyen. A program grafikus felülete igényli a megfelelő kártyát. Lehetne DOS vagy szöveges Linux alatt is szórakozni minimál megjelenítéssel, de akkor a kutya sem használná. Én sem. Tudom, hogy nem a grafika a lényeg egy CNC gép vezérlésében, de mégis csak 2017-et írunk. Attól, hogy funkcionálisan nem elengedhetetlen a grafikus felület, még ugyanúgy a kor elvárása. :)

Bozso777

Szia Tibor! Erre egyszerű a válasz...ha nem megy a vezérlőprogram videó kártya hiba miatt, nem forgácsol a cnc gép sem. Természetesen értettem az iróniát a kérdésben...de itt grafikus megjelenítés is kell, nem úgy mint a dosnál...tudod van akinek igenis számít a "csicsa" kinézet... De megkérlek ne menjünk bele ismét dos-uccnc jobb e vitába....