Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Egy " egyfogásos  másfeles menet" G33 al ( fejből )  Külső átmérő 20mm  Sugárirányú fogás 0.3mm   Késkikapás 180 fokon ( ami a másfeles menetnél pont fél emelkedés vagyis 0.75mm )Biztonsági (z)  távolság az indulásnál 10 mm. Menethossz 20 mm  Indulási DRO ( Z =0 X például 20 vagy 0 )  pitch =" K"

f600
G0z10
G0x20
G33 z-19.25 x19.4 k1.5
G1x21 z-20
G0z10
g0x20
M30

Ugyanez G76 tal   ( legalábbis ezzel sikerült hasonlót produkálni )  UCCNC a program  A fősor ( pitch = P)

G76  P1.5 Z -19.25 X22 I-2 J0.6  K0.6 ( ebben az egyciklusos menetben )

Nekem az alábbi  magyarázó sor okozta a legtöbb fejtörést  ( Minthogy a Mach G76 os sora abs más koncepciójú ( Pl van Clearance )
  Idézem :
"I: A menet kezdőpontja az X tengelyen, vagyis a menet teteje. Általában erre a méretre kerül az
anyag leesztergálásra a menetvágás előtt. "

Én egy 20 as külső menetet 20 ra esztergálok le és ezek alapján I = 20 lenne .  No azzal nem jó !   ( de biztos bennem van a hiba mert maradi és konzekvens vagyok ) Tegnap megírtam egy kódsort és  aztán vizslattam a DRO t és az ott futó értékek elemzésével módosítottam a programon .  A végén A 20 as menethez X = 22 t kellet írnom  I = -2 vel   ( Vagyis az algebrai összegük adja a 20 as átmérőt )  

Nem találtam utalást : a kúpos menetre , az optimalizált forgácsleválasztásra  . Szerintem az alkalmazott  kés visszajáratási szisztémánál van jobb  ( mert a visszajáratás mindig adott távolságban zajlik a menetárok alsó pontjához viszonyítva (vagyis igencsak oda kell figyelni mert ahogy megy be a kés úgy a visszajáratás pályája is tolódik beljebb )  Vagyis akkor biztonságos ha I nagyobb mint K

ANTAL GÁBOR

Gondolkodtam egy kicsit és a 99 % ot 100 ra módosítom . Amikor Balázsék kijöttek Az UCCNC vel akkor még nem volt ethernates kütyöm  ( sőt az itthoni gép nincs is arra felkészítve ) VISZONT ott a videóm a táramban ami ékes bizonyítéka a G33 as szinkron menetnek ( UC100 al !!! )

zt2c4wh9

Az UCCNC-ben a szinkron menetvágás pontosan úgy működik mint a linuxcnc-ben. Mach3-ban másképp működik, de már nem nagyon emlékszem a különbségekre.
Talán ez a G76 dokumentáció jobb kicsit mint a minénk, mert van benne rajz is: http://linuxcnc.org/docs/2.6/html/gcode/gcode.html#sec:G76-Threading-Canned

A lényeg, hogy az I az megvezető vonal (drive line)-tól egy inkrementum, vagyis ennyit fog elmozdulni a szerszám az anyag felé a G76 parancs kiadásakor.
Az I lehet pozitív vagy negatív attól függően, hogy külső vagy belső menet.
A gyakorlatban fel kell venni az anyag átmérőt, majd kiállni I távolságra és indítani a ciklust.

lari

Gábor!

Néztem a múltkor a táradban lévő videót két tengely szinkronizálásáról.
Akkor forgató kapcsán volt ez a téma...
Az a kérdésem, hogy "A" tengelyt hogyan lehet szinkronizálni encoderes főorsóval UCCNC-vel?
A G76-ban vagy a G33-ban nem találok lehetőséget az "A" tengely konfigurálására...

ANTAL GÁBOR

Nekem az alábbi magyarázó sor okozta a legtöbb fejtörést  Idézem :
 "I: A menet kezdőpontja az X tengelyen, vagyis a menet teteje. Általában erre a méretre kerül az anyag leesztergálásra a menetvágás előtt. "

Ezt a ti leírásotokból idéztem   Akkor hogy is van ????

Magam is rájöttem hogy egy előjeles inkrementum amit a Svejk kérésére le is írtam ( Az én példámban I = - 2 volt

zt2c4wh9

Dejavum van, mert úgy emlékszem, hogy egyszer már felmerült itt a fórumon ugyanez a kérdés és akkor arra jutottam, hogy én nem tudom jobban megfogalmazni úgy, hogy értelmes maradjon a mondat és biztosan mindenki megértse.
Ha valaki megtudja jobban fogalmazni, akkor kérlek benneteket ne fogjátok vissza magatokat, továbbra is szívesen venném ha valaki átfogalmazná.

Egyébként a linuxcnc doksiban is ugyanígy írják, az utolsó mondat az érdekes:

I- - The thread peak offset from the drive line. Negative I values are external threads, and positive I values are internal threads. Generally the material has been turned to this size before the G76 cycle.

Szóval itt is ugyanúgy félreérthető szerintem mint ahogy a mi doksinkban, de nem tudom hogyan kellene átfogalmazni.

ANTAL GÁBOR

Mindenre én sem emlékszem : Pár napja Szacsa megkeresett a problémájával és akkor szembesültem vele . Én minden menetet G33 al vágok (  sokkal egyszerűbb átláthatóbb  mindeninek ajánlom )  
 Máris teszek egy javaslatot: The thread peak offset from the drive line  minden szavát le kellene fordítani
 Nálatok egy betű sem szól hogy az egy OFFSET  ( vagyis eltolás)  a vonaltól   Csak egy ( valójában kettő mert van ott még egy "csúcs" is ) szó : eltolás (inkrement )  stb az maradt ki a:
 "I: A menet kezdőpontja az X tengelyen, mondatból "

Egy profi angolos szerintem birtokviszonyt is alkalmazna hogy egyértelmű legyen amit ír .  Lehet hogy egy üzbég linuxos a google fordítóval fordít ??? ( és ez lesz belőle )

Kalci ??? Hol vagy ???

ANTAL GÁBOR

Bocsánat : Kalaci akart az lenni

KoLa

"Az UCCNC-ben a szinkron menetvágás pontosan úgy működik mint a linuxcnc-ben"

Akkor, abban már nagy a gyakorlatom!
Jobb lett volna ha a Mach3 g76-ját másoljátok, mert az sokkal kezelhetőbb g76!
Ugyanis a LinuxCnc g76-ban nincs lehetőség a kúpos menet vágására.

KoLa

t1 m6 ( szerszám kiválasztása )

G43   ( szerszámhossz betöltése )

m3 s800
g4p1

g0x30 z4 ( itt állunk be abba pozícióba ami a vezetővonal átmérője és kezdő Z-pontja)

( innen számoljuk vissza a G76 , i beállítást )

( G76 )

(p = Menet emelkedés)

(z = Menetmélység)

(i = A menetcsúcs távolsága a vezetővonaltól )

( külső menet esetén negatív előjelű )

( Belső menet esetén pozitv előjelű )

(j = Az első fogás mélysége,nagyban befolyásolja a fogások számát)

( attól függően hogy milyen r szisztémát választunk )

(r = Mélység csökkentés: r1 azonos mélységű fogások )

( r2 állandó területű fogások )

( az 1 és 2 közötti értékek csökkenő mélységet és növekvő

terület eredményeznek , a 2 fölöttiek csökkenő területet eredményeznek )

(k = a teljes menetmélység pozitív szám)

(q = Fogásvételi szög)

(h = simító fogások száma)

(e = A be és kivezető kúpok hossza )

(l = L0 : nincs kúp a menetvégeken)

( L1 : kezdő kúp )

( L2 : záró kúp )

( L3 : kezdő és záró kúp )

g76 p1.5 z-20 i-10 j0.5 k1.5 h1 r2.3 q29.5 e1.5 l3

g0x30

g0z0

m5

m2

KoLa

"(z = Menetmélység)" =menethossz

Miki2

Szia Balázs!
Lehet, hogy magyarul mindenki számára érthetően, szabatosan sikerülne leírni a menetvágás változóinak a meghatározását.
Egyébként sem ártana az általatok készített kütyükhöz egy-egy magyar nyelvű leírást készíteni.
Mondja mindezt egy angolul nem beszélő ember.

Miki2

Szia!
"Ugyanis a LinuxCnc g76-ban nincs lehetőség a kúpos menet vágására."

Akkor Te hogyan csinálod a hasító ékeket?

Motoros

De már az is nagyon jó lenne, ha az angol szöveghez tartozna egy mórickarajz meg egy mintapélda. Mint például anno a TCNC leírásánál, rögtön ránézésre érteni lehetett miről van szó, a szöveg már nem is érdekes.

000000000

Gondolom, a Magyar vásárlók száma, sem a programnál, sem a kütyüknél nem jelentős az össz eladáshoz képest. Ezért nincs preferálva a magyar nyelv.
Viszont, anyanyelvén az ember jobban érti a jelentéseket, árnyalatokat is.
Ebből a szempontból tökmindegy, hogy ezt használjuk, vagy a Mach3 –at.