Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

ium8w94xp

Balázs-ok ;)

Olyan jellegű fejlesztés nem lesz, hogy gerber, hpgl, fúró file is behívható és használható legyen? Ha már volt pcbmill progi is.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm !! Most annyira égető a helyzet hogy kényelmi okokból Mach al fogok marózni , de a hó végén megcsinálom amit javasolsz . Nem egészen idevág de kb 3 hónap alatt elkészült a nagy orosz ( fejből írom 3N81) maróm CNC sítése .  Ma tartottam ( egy barátom segítségével a főpróbát
 És külön köszönöm Homovics Miklósnak ( Miki2 ) a komoly szupportot
  Lehet kellett volna nyitni egy topikot :" elkészült végre a harmadik CNC sített nagygépem "   Majd teszek föl néhány fotót a táramba ....

KoLa

Várjuk a fotókat![#eljen]

s7manbs8

krnj79r9n

Köszi a választ.
Múltkor az eggyel lentebbi válaszodra írtam, amit nem is nekem szántál. :-)
Nagyjából illett az én kérdésemre is, úgy hogy nem is figyeltem, hogy azt nem az én kérdésemre írtad.

Most alaposabban áttanulmányoztam ezt az M31-es makrót.
Amit leírtál, egy az egyben azt csinálja, kiemeléssel a megadott koordinátára megy mindezt gépi koordinátákkal.
És nagyon jó, hogy ellenőrzi, hogy home-olva van-e a gép.
Aztán visszamegy az eredeti koordinátára. Ez szinte így tökéletes.

Kérdésem, hogy a G31 melyik "probe pin"-en várja a jelet, mert  már kettő van. Az nem látom, hogy ezt lehetne külön konfigolni, vagy mindegy?

A bemérőnél mi a jobb megoldás, ha kapcsolásra (active high), vagy ha bontásra működik (active low, tehát amikor a szerszám hozzáér a tapintóhoz akkor bont az érzékelő) a rendszer? Ha érthető így a kérdésem?

dezsoe

Mindkét probe bemenetet figyeli, bármelyiken jöhet jel. Pont azért találták ki Balázsék, hogy az egyiket rákötheted a fix helyen levő bemérőre, míg a másikat tudod mozgatni. Akár lehet az egyik záró, a másik bontó: nem kell kábelt dugdosni, meg átállítani a programot. Okos ötlet! :)

Az, hogy a bemérő bontó vagy záró legyen, lényegében teljesen mindegy. Saját véleményem az, hogy a fix mérőnek talán a bontó jobb, ha mechanikailag rendesen meg van csinálva. De ha a fix mérőponton is a vezetékes (szerszám egyik kábel, alatta lemez a másik) bemérőt használod, akkor ez is záró lesz. Ez teljesen attól függ, hogy miből építkezel.

krnj79r9n

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Azt hiszem ezzel már el tudok indulni, jöhetnek a próbák. :-)

lari

A maró főorsóra készítettem egy 100-osztású tárcsát.
Van rajta A, B, és Index érzékelő.
Az uccnc 1.2024 verzió.
A Diag ablakban minden jel tökéletesen működik, de a fordulatszámmérés nem megy, nem mutat semmit.
Ha a config ablakban letiltom az A-B bemenetet, akkor az Index jellel tökéletesen működik a fordulatszám mérése.
Mi lehet a probléma az A-B jellel? Zavarják az I-jelet?
Az eszterga főorsón is hasonló jeladó működik, csak más tip.opto-val...és UCCNC 1.1021 verzióval. Ott tökéletesen működik.
Van valakinek ötlete?

lari

Ja és UC300 USB a vezérlőkártya típusa.

ium8w94xp

Mivel lövésem sincs, ezért mivel minden adott a kizárásra a helyedben sorba mennék. Felcserélném a két tárcsát, persze csak kábelileg. Az eredmény fényében haladnék tovább.

ANTAL GÁBOR

A régebbi verziójú UCCNC k mappájában volt egy :

UCCxx_serialnumber_lister.exe   file   ( 59 kB )

amivel az eszközök szériaszámát lehetett megállapítani ( Pl lekopott a matrica )   Ha valakinek meg van akkor azt küldje már el nekem !  A mostani ( 29 es ) verziónál nem találom

ANTAL GÁBOR

Szerintem  ( úgy is mondhatnám hogy emlékeim szerit ) az index jel van fölhasználva a fordulatszám mérésére .
Az A/B jel a szinkron menethez kell .  Régen a Mach nál még volt egy alsó fordulatszám korlát ( Kb 96 1/ min )  is . Azt hiszem Balázséknál ( UCCNC) nincs alsó korlát

D.Laci

Nekem a Mach 7ford./min-t is kijelzi. Lejjebb nem tudok menni a frekvenciaváltóval, van egy kb. 1:4 lassításom.

dezsoe

Szia!

Felraktam ide, de nincs rá szükség, mert az Util könyvtárban levő UCxxx_utility.exe is elvégzi a feladatot, ráadásul a hálózati kütyüket is megtalálja.

lari

Ma próbálgattam...
Mivel eddig még élesben (menetfúrás) nem használtam, nem is  állítottam be az A-B jel közötti 180 fokos eltolást.
Valószínűleg ez okozhatja a tegnap leírt hibát, mert ha változtattam az A-B közötti távolságot, akkor megindult a fordulatszám mérés kijelzése. Persze nem valós, mert ezek szerint be kell állítanom a teljes 180 fokos fáziseltolást.