Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Pedig Fli4l-nek van igaza, szerintem. Egyrészt eddig is úgy működött, másrészt, ha egy kód futtatása közben pl. szerszámcsere van, és oda akarsz jog-olni, akkor nehogy már a kód által éppen beállított F értékkel mozogjon, hanem az általad a jog ablakban meghatározottal. A kettőnek függetlennek kell lennie egymástól, ahogy eddig is volt. Véleményem szerint a jog-gal kapcsolatos egyéb fejlesztések véletlen következménye lehet ez a mostani állapot.

krnj79r9n

Ízlések és pofonok, nekem nincs vele bajom, mióta rájöttem hogy is működik.

Fli4l

Én csak hozzászoktam, hogy az eddigi verziókban normálisan működött ahogy kell most meg tök más minden. Nekem csak ennyi gondom. Majd a fejlesztő véleményét is meghallgatom, hogy mi a véleményük, hogy ez most véletlen vagy szándékos vagy valami.

krnj79r9n

Nincs elszigetelve, jól működik a főorsóba fogott bemérő, nem szükséges a csipeszes megoldás. Nyilván csak fém munkadarabon működik ez a tapintó, de többnyire alu és acél alkatrészek megmunkálása a cél.
Ez egy idős Heckert NC marógép minden öntöttvas és acél.
Már mi is NCT vezérlésre átalakítva jutottunk hozzá, de az teljesen használhatatlan, megbízhatatlan volt.

Most már vagy másfél éve kezdtük el átalakítani, csak a váz maradt. Még nem teljes, de már működik. 2,6 kW-os AC szervók kerültek rá minden tengelyre.
Innen a fórumról Csuth Gyuri csinálta a vezérlőszekrényt és UCCNC a vezérlés.

Autolevel az mi? A szerszámbemérő amit linkeltem? Még nincs olyanunk, csak hasonlóra gondoltam.

zt2c4wh9

Sziasztok,

Valóban, a Step-jog mód sebességét megváltoztattuk.
Eddig a jog ablakon a JRO%-ot vette alapul, de hibásan volt megcsinálva.
Felhívták a figyelmemet arra, hogy hibás, illetve, hogy más programokban (pl.Mach3) a jog-step módban az előtolás a programozott előtolással megy, nem a jog ablakon beállított % értékével a max.velocity paraméternek.
Szóval átírtuk, most ugyanúgy működik mint a Mach3-ban, ami egyébként szerintem logikus.
A jog-step módban a beállított feedrate FRO%-al kompenzált előtolással mozgatja a tengelyeket.

ium8w94xp

Vezető a szerszám, tehát csak nem vezető anyagoknál csipeszezek. De nem szeretnék többször autolevelert használni...hisz a nyák vastagsága nem változik. Igazából az érdekelne ki hogyan használja. Ötleteim nekem is vannak és nyilván meg is tudom oldani, de azért a leggyorsabb az lenne, ha egyszer tapogatná le és azt használná minden műveletkor. Fúrás, marás, bárakármi ;)

dezsoe

Szia, Balázs!

Az, hogy a Mach így csinálja, engem nem győzött meg. (Kövezzenek meg: nekem a Mach nagyon nem jött be, ezért is váltottam UCCNC-re.) Éppen pont a 3416-ban írtak miatt nagyon zavaró lehet az F alapján mozgás (nekem mindenképp:)). Esetleg lehetne egy checkbox a beállításokban, hogy választható legyen.

dezsoe

Igen, pont ezért használok saját Autolevellert. (Meg hamarabb is lett kész egy évvel.) A linkelt videó azért 4 részes, mert teljesen különálló műveletben mintavételezek, marok, fúrok, majd körbevágok. Az én Autolevellerem a mintavételezés eredményét elmenti egy file-ba, amit a másik három először felolvas és az alapján végzi a munkáját. Így akár másnap is fúrhatsz, az első fázisban vett felületi mintát fogja követni. (Egyébként lehetne egy 5. művelet is, mert ha az Eagle-ben feliratozol is, akkor azt a file-t is kezeli.)

zt2c4wh9

Szia Csaba,

Nem csak a Mach-ban van így, ipari vezérlőket is említették, hogy állítólag ott is így szokott lenni, de erről biztos vannak itt akik több információval rendelkeznek mint én.
De persze megtudjuk csinálni opcionálisra a dolgot, csak már attól tartok, hogy a sok opció közt elvész a végén a gyerek. [#awink]

dezsoe

Még egy-két év, meg bejön az eszterga-vonal és lesz az a General ablak kétoldalas! [#vigyor2] Ha már Mach a példa: ott azért tele van apró betűvel a nagy General ablak... :)

Viccet félretéve, ha nem okoz tragikus bonyolultságot, akkor én személy szerint nagyon megköszönném a választási lehetőséget.

ium8w94xp

Már ez az autoleveler(cahit) is elmenti file-ba a mérést. Itt nem is ez a kérdés, hanem hogy minden műveletek előtt hogyan lehet szerszámhosszt méretni, amit a korábban vett autoleveler file-hoz hozzá kalkulál.

dezsoe

Aha, értem a kérdést végre. :) Én azt a technikát használom, hogy a szintezés első mozdulata a 0,0 pontban a Z nullázása. Gyakorlatilag egy szerszám bemérést végzek. Innentől kezdve a mérések is a 0,0 pont magasságához képest történnek. A későbbiekben szerszámcserénél szintén a 0,0 pontban mérem be az új szerszám hosszát, így mindig megfelelően tudja követni a felületet. (Már korábban írtam, hogy a tervet úgy készítem el, hogy a 0,0 pontot sosem bántja, így ott mindig lehet szerszámot mérni.)

(Bocs, a Cahit-féle autolevellert nem követem, így lemaradtam arról, hogy menteni is tud már.)

yrt59fvft

Most néztem egy Fanuc 15-T-n. Amikor jog-ba kerül a gép a programozott előtolás 0-ra áll. Ilyenkor az iránygombokkal/kézikerékkel rendszerparaméterben meghatározott előtolással mozog.
Heidenhain vezérlőn kéziben beírható F paraméterrel mozog a gép, vagy ha az F mező nincs kitöltve, akkor a program megszakításakor épp érvényben lévő előtolással.

ANTAL GÁBOR

Mások ( és az illetékes biztosan ) jobban tudják .  Van ethernetes Uc 400 am és amikor vettem akkor kaptam az UCCNC hez egy licenszet . A marós felületű UCCNC t sikerrel használom esztergálásra ( van jeladó a tokmányon )
 Most ugyan azzal a PC vel de UC 100 al akarok MARNI  .  Preferálnám az UCCNC t  .99% hogy az UC 100 hoz is van licenszem .
Működne a dolog ?    Két UCCNC t kell felrakni ? Egyet az eherneteshez egyet az UC 100hoz ? Mindegyiket a maga licenszével ? Az zavar hogy amikor az ethernetes indul nincs választási lehetőségem " érzi" hogy ott az ethernetes és automatán azt indítja

dezsoe

Szervusz, Gábor!

Ha az UCCNC mindkét eszközt látja, akkor rákérdez, hogy melyiket akarod használni.

Nem kell a programot többször telepítened, csak érdemes külön profilt használnod az esztergáláshoz és a maráshoz, mivel az esztergáláshoz - ha jól emlékszem - átállítottad. (Emlékeim szerint sugár helyett átmérővel dolgozol rajta, de ez csak valami ködös emlék.) Gondolom, hogy az eszterga és a maró egyéb paraméterei sem egyeznek (step/unit, sebességek stb.), így ez is a külön profil mellett szól.