Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svager

Nekem akkor szakadt meg véletlenszerűen a kapcsolat,amikor a marógép a számítógép és a monitor nem egy konnektorban volt bedugva ezért földhurok keletkezett.
Mióta közös konnektorba vannak azóta nincs vele gond.  

000000000

Szia,

Két dologra tudok gondolni:

1.) A Windowsban engedélyezve van az USB suspend funkció, ami azt csinálja, hogy ha a Windows úgy gondolja, hogy nincs szükség az USB eszközre, akkor leválasztja vagy csak ideiglenesen kikapcsolja a kommunikációt rajta.
Főleg akkor csinál ilyet, ha huzamosabb ideig nem mozdul sem az egér sem billentyű leütés nem történt, a Windows azt gondolja, hogy a gépet nem használod.
Ezt a funkciót egyébként laptopokhoz találták ki, hogy ne merüljön le feleslegesen az akku.
A funkciót ki/be lehet kapcsolni az energiagazdálkodás beállításoknál.

2.) Földelési probléma/ földzaj.
Ennek a problémának az okozója az, ha egy nagy áramú berendezés, pl. főorsó, plazma stc. "megrántja" a földelést, ami miatt a PC földpotenciálja elmozdul az UC100 föld pontjához képest.
Ha az UC100 nincsen galvanikusan leválasztva a vezérlés többi részéről akkor ha a földelésnek van induktivitása/ellenállása (földelő vezeték hosszú/vékony) a PC földelési pontja és a vezérlés földelési pontja ami ezesetben az UC100 földelési pontja is, ha a vezérlésnek ezen része bárhol földelve van, ezek közt potenciálkülönség jön létre, ami miatt kommunikációs hiba léphet fel, a kapcsolat a PC és az UC100 között megszakad. Ez egyébként földhuroknak tekinthető hiszen ilyenkor az UC100 két ponton is földelve van egyrész a PC földjéhez az USB kábelen, másrészt a vezérlődobozban és ez így egy hurkot képez. Ezért is erősen javasolt minden UC100 I/O galvanikus leválasztása optocsatolókkal, elosztó panellal.

Ha a vezérlés galvanikusan le van választva az UC100-ról, akkor a probléma extrém esetben léphet csak fel, ha a föld potenciál nagy amplitúdóval és hirtelen változik meg. Az UC100 ebben az esetben a PC földje, viszont a föld az USB vezeték kábelén keresztül van rákötve, ami tulajdonképpen egy 1.8méter hosszú vékony vezeték, aminek van ellenállása és induktivitása is, így a PC föld potenciál amikor megváltozik az UC100 föld potenciálja ezt nem követi azonnal, mert az USB kábel föld vezetékének az induktivitása késlelteti az áramot. Így pillatnyi potenciálkülönbség lép fel ami megzavarja a kommunikációt az USB porton, a kapcsolat megszakad.

Az UC100 és UC300 is figyeli az kommunikációs adat hibákat, ha bizonyos mennyiségű adat csomag egymás után hibás és az újrakérés is hibás, az már problémát jelenthetne a mozgásvezérlésben, ezért ilyenkor a kommunikáció megszakításra kerül. Ilyenkor jelenik meg a hibaüzenet és áll meg a gép.

A Földelési problémára több megoldás is van, az első, hogy a gyökerénél ragadjuk meg a problémát és a zajforrást minimalizáljuk, szűrjük, ez sok esetben a zaj frekvencia domainjének az ismerete nélkül nehézkes feladat, de RLC szűrők beiktatásával a zaj legtöbb esetben csökkenthető, akár az elfogadható szintre. Emellett a földelési sémát optimalizálhatjuk, csillagpontos földelést hozunk létre, aminél az összes a rendszerben lévő eszköz egy közös pontra van földelve lehetőleg minél rövidebb és vastagabb földelő vezetékkel.

A másik dolog amit tehetünk, hogy a PC és az UC100 földelése között csökkentjük az ellenállást és az induktivitást, ez megoldható úgy, hogy egy viszonylag vastag rövid vezetéket kötünk az UC100 földje (DSUB25 ház) és a PC földje (például a házon egy csavar vagy a merevlemez egy csavarjára stb.) között.

nyiszi

Köszönöm, utánanézek mi lehet a baj.

nyiszi

Sziasztok!
UCCNC UC100 vásárolt licencel indítás után pár feladatot (jobbra-balra, előre-hátra) pár másodpercig normálisan megcsinál és utána mintha lefagyna. De nem teljesen. Nyomogatom az irány nyilakat de csak pár mm-ert vagy annyit se mozdulnak. A DRO-k is így reagálnak.
Újraindítás után hasonló a jelenség.
Találkozott már valaki hasonló jelenséggel?

Tibcsi

Nekem is hasonlókat csinált, későn reagált, megszakadt a kapcsolat, stb. Lecseréltem a régi számítógépet. Egy erősebbre, és mehjavult. AMD 1800Mhz 1gb mem-ről, egy kétmagos intel 3200Mhz min 2gb memória.Szóval, nálam számítógép gyengesége okozta, remélem tudtam segíteni.

svejk

Pedig elvileg nem nagy a gépigénye az UC100-nak.
Lehet valami más volt ott is a probléma, csak a gépcserével az is megváltozott.

Tibcsi

Felhívtam a cnvdrive-ot, és ott is mondták, hogy mi az optimális gép, a régi nem volt az, több régi rendszeren is kipróbáltam, és hasonló volt az eredmény. Én sem egyből vettem új gépet.

nyiszi

Hát nem tudom de szerintem a gépnek elégnek kéne lenni.3GHz pentium  2Gb ram.
A Mac3 hiba nélkül megy rajta.

nyiszi

Egy Dell GX 620-ra friss XP- telepítettem és rátettem  a Mach3-at és az UCCNC-t.
Mind a két progi az UC100-al csatlakozik.
A Mach3 hiba nélkül megy de az UCCNC ismét azt a hibát produkálja.
10-20 másodpercig megy látszólag rendesen de utána belassul és alig reagál.

Bozso777

Melyik UCCNC verziót használod ?

nyiszi

Szia!
Software: 1.1027
Firmware: 3.0050

Bozso777

Ez a legújabb, esetleg megpróbálhatnád feltenni egyik régebbi verziót, akkor a firmware-t felülirja, aztán majd vissza ezt...hátha az segít.

Sz.József

Nálam ez a verzió gond nélkül megy.
A gépem nem egy erőgép.
Egyéb programok futnak az UCCNC alatt? (közben)

nyiszi

nyiszi

Semmi más nem fut, friss telepítés.