Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

d46hvfrdr

Hát, méricskéltem és variáltam, emellett a vezérlőszekrényt leválasztottam a plazmavágó asztalról, most már nincs fémes kapcsolatban sem. A vezérlő csatlakozásainál csak a csatik fémes kötésein keresztül vannak a fémszekrénnyel kapcsolatban és egymással de mind ezek ellenére ugyanúgy elszáll az UC100.

- Próbáltam azt is, hogy a pc csak a saját akkujáról menjen de így sincs változás.
- Megpróbáltam a CNC vezérlőt lecsatlakoztatni tápegységről de így is elszáll az UC100.
- Tovább bontottam és a komplett vezérlést, a CNC tápot, a PC tápját és mindent lekötöttem és kihúztam a konnektorból, illetve a plazmavágó vezérlőjel csatlakozóját is kihúztam de így is elszáll az UC100!

Végül, önállóan csak a gép ment az akkujáról és rádugva az uc100 de elszáll így is. Szétkötni pedig nincs értelme...

Nincs más amit lehet továbbpróbálni! Nincs mit lecsatlakoztatni és nincs semmisen semmivel összekötve, spontán elektrosztatikus szmog lehet az ami okozhatja a jelenséget de érthetetlen hogy hogyan, hisz zárt fémdobozban van minden!

Ötlet?

Sz.József

Nincsenek ez irányú tapasztalataim (plazma) de én kipróbálnék egy USB kábel cserét...(esetleg többet is ha van kéznél)

Béni

Nem mondtad, hogy mit csináljon, csak azt, hogy látszólag semmit nem csinált.
(Pedig igen, egy nulla rádiuszú kört.)

d46hvfrdr

Sajnos ezen is túl vagyok már. próbáltam sok kábelt, 1-2-t kíváncsiságból szét is vágtam, hogy mennyire árnyékolt, és rendben volt az árnyékolás.  
Próbáltam a PC elejét fémlemezzel lezárni, csak akkuról ment és csak az UC100 volt rádugva egy zárt fémdobozban, és semmit sem ért, talán kicsivel később szált el.

Számomra ez teljesen érthetetlen, én ezt úgy tanultam, hogy ilyen esetben védenie kellene a fémdoboznak az árnyékoló képessége miatt mint egy faraday kalitka.

Olyan a jelenség, mintha a plazma ívgyújtás skalár hullámokat keltene és emiatt nem ér semmit a fémburkolat árnyékoló képessége.[#falbav]

Fogalmam sincs , hogy hogyan tovább, már-már ködös és misztikus témákat érint ez a probléma... Nekem ez már magas...  
[#idiota]

000000000

Írtad, hogy a PC-t úgy is kipróbáltad, hogy saját akkujáról ment. Feltételezem, hogy ez egy szüntementes táp/aksi?
Ha igen, akkor megpróbálhatnád mit csinál az aksiról, bár lehet ezt próbáltad csak nem részletezted pontosan.

Ha úgy is elszáll, hogy a PC nincsen összekötve egyáltalán a hálózattal, vagyis ha akkuról van táplálva, akkor ez bizony tényleg misztikus, mivel így sem a PC és így sem az UC semmilyen elektromos kapcsolatban nem áll sem a vezérléssel sem a plazma egységgel.
Így már csak egy dologra tudok gondolni, hogy a leválasztókártya/léptetővezérlő nincsen galvanikusan leválasztva. Sajnos több olyan kínai léptetővezérlő is kapható a piacon, amiben ugyan bent vannak az optocsatolól a panelon, de azok a panelon szépen át is vannak hidalva. Nem egy ilyen láttam már sajnos ügyfeleknél... Érdemes volna ellenőrizni a dolgot...

000000000

UCCNC-ben a körív középpont koordinátát I,J növekményesen kell megadni. ha I és J = 0, akkor a kör nulla sugarú.
Mach3-nál választható a configban, hogy növekményes vagy abszolút legyen-e a középpont megadása. Gondolom a Mach nálad abszolút megadásra van állítva, ezért hajtja végre a mach. Inkrementális módban ez így egy nulla sugarú kör, ami értelemszerűen nem hajtódik végre.

frkdv6dyr

Leadshine DM856-nál remélem még nem találkoztál átkötéssel.

d46hvfrdr

A gép  egy Táblagép, saját akkuval. Régebben másik konstrukciónál rendes PC volt és ugyan ilyen gondjaim voltak, más CNC és más (normál) PC volt.

Próbáltam úgy is, hogy mindent kihúztam a PC-ről és csak egy 10cm hosszú USB kábellel volt rádugva az UC100. Se töltő se más nem volt rádugva, még a CNC vezérlőre sem volt rádugva az UC100, csak lógott, tehát a gép akkuról + az UC100 volt bezárva a fémdobozba, még a kijelzőt is letakartam fémlemezzel! De elszállt még így is! Bár tovább bírta, de elszállt...

Fogalmam sincs mi lehet, minden általam ismert ok felett áll. Csak arra tudok gondolni, hogy tényleg extrém elektrosztatikus és elektromágneses szmog van a háttérben amit nem igazán szeret az UC100. Megpróbálom még árnyékoló spray-vel kezelni az UC100 burkolatát belülről, hátha de nem fűzök hozzá sok reményt...

A régi gépnél, a megoldás az volt, hogy kicsit módosítottam a plazmavágó pilot üzemét és a test nélkül, a levegőbe is rendesen gyújtott, mint amikor a fúvóka rendesen le lenne testelve. Így megszűnt a hibajelenség. De a jelenlegi jóval komolyabb fejnél ez nem működik valamiért. Csak "puppog" stabil plazmaív nem keletkezik csak ha alatta pár mm-re ott a letestelt munkadarab.

000000000

Én sem fűzök sok reményt a további árnyékoláshoz, szerintem a rendszer valahol nincsen leválasztva, mert az biztos, hogy ha a PC saját aksiról megy és az aksi nincs bedugva a töltőre, hálózatra, akkor gyakorlatilag nem érheti zavar. Az hogy a levegőn keresztül érné zavar úgy hogy ráadásul bent van az egész vezérlés egy Faraday kalitkában, hát, nem hinném. Továbbra is azt gondolom, hogy valahol a PC össze van földelve a hálózattal és ott szedi össze a zavart.

Még egy kérdés, hogy a fémdoboz amiben a PC van, a PC ház össze van-e kötve a fémdobozzal és a fémdoboz földelve van-e?

Én megpróbálnám azt a tesztet, hogy kiveszem a PC-t a fém dobozból, rádugva az UC100, de nem rádugva a vezérlésre és a PC-t aksiról hajtanám úgy, hogy a töltő ne legyen bedugva, vagyis a PC ház ne legyen egyáltalán földelve. És közben manuálisan próbálnám gyújtani a plazmát, megnézném, hogy a okoz-e bármi problémát. Erős a gyanúm, hogy így nem lesz vele gond és akkor ki is zárhatjuk a misztikus levegőn kersztüli zavart és lehet továbblépni...

000000000

Amiknél láttam ezt az opto áthidalásos őrületet az mindegyik többtengelyes vezérlő volt, ezek az olcsó kínai kék és piros 3-4 tengelyes vezérlők.
Annó talán a CNCzone-on post-olta is valaki, hogy az ő panelján gyárilag át vannak kötve az optók, vagyis nem utólag kötötték át, hanem már eleve így van gyártva a panel. A végkimenetele a dolgonak az volt, hogy "megfőtt" a számítógépe a srácnak...

Egytengelyes vezérlőknél mint a leadshine még nem találkoztam ezzel.

d46hvfrdr

Hát, ma megpróbálom, kivenni a táblagépet és asztalon elhelyezni. A legutóbbi próba során csak a táblagép és az UC100  volt egymással összekötve.Semmi más nem volt rácsatlakoztatva a pc-re sem az UC100-ra!

Fémes kapcsolatban sem állt a házzal egyik komponens sem! Illetve a vezérlődoboz sem áll fémes kapcsolatban a CNC más részével sem a plazmavágóval! Műanyag szigetelő elemekkel vannak elválasztva, multiméterrel sem mérhető semmi! De ma kíváncsiságból kiveszem a fémdobozból is, bár kb ugyan ezt értem el azzal, hogy mindent lecsatlakoztattam és sok értelme az asztali kísérletnek már nem lesz...

2dbfy8y

Sziasztok.
Valaki uccnc laser plugint használja szervóval?
Vektoros g-kód lefuttatva többször is, tökéletesen ugyanott végigmegy.
Viszont kép égetésnél duplázódik a kép, és szélesebb is 2mm-rel.
Valaki tapasztalt már ilyent?

s7manbs8

Elég érdekes ha egy sima G kód teszttel beáll ahova kell egyik másik irányból közelítve, akkor az előállított képnél vajon mit csinál.

2dbfy8y

Ez felettébb érdekes számomra is.
Mintha túlfutna, de fura mire visszaér arra viszont visszahozza.
Vagyis ott is túlfuthat, és meg is van a 2mm.
1mm túlfutás.
De mondjuk akkor meg lehet 3 képnek kéne lenni. vagyis nem tudom.
a kép:
http://kepfeltoltes.hu/view/160112/3860946362_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

nyiszi

Akkor szokott ilyet csinálni ha van holtjátéka a gépnek.Gondolom az X tengely ami ide oda jár gravírozásnál.