Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

designr

A hangoló program rendelkezik egy monitor funkcióval..
parancsjelet és encoderről érkező valós poziciójelet beállítva a mozgáskor milisec-re követni lehet a két jel időbeni lefutását..
Javasoltam Pablónak nézze meg..
Másik..ha a próba azt mutatja hogy nincs ..vagy csakminimális(jól beállítot vezérlőnél nincs) eltérés a két jel között..vagy csak század secundum..nem lehetséges-e hogy  a lézert szabályozó PWM jelnek van egy késése ..
a mechanikai hibák mellett ez magyarázhatná még azt hogy oda  és visszaut jözött van pár tized eltérés(pár tized másodperc késés a PWM jel kialakulásában oda egyik irányban-vissza másik irányban késve összeadódik..)Lézeres gép gyors mozgásnál ez jelentős lehet..

designr

Ez a késés..vagy akár a mechanikai pontatlanság pici késése  eggyirányú égetésnél is lehet megvan,csak nem látható  mert mindig ugyanannyit késik..csuszik el..

kr97pwss2

Igen, az egyirányú gravírozás szerintem is megoldaná a problémát, viszont olyankor növekedne a megmunkálási idő. Pluginban az egyirányú gravírozás lehetőségét tervezem majd megcsinálni és a megjelenítést is tovább szeretném fejleszteni, de egyenlőre most mással vagyok elfoglalva.

2dbfy8y

Így g kód kb ötszöröse időt hozott létre.
Ezért is tértem át az uccnc-re, és pluginra a Machról.
Gépemnél szerintem ez sok időt nem csinálna pluszba, gyorsjáratom simán tudja a 20m/min sebességet.
Tibor, írtam egy üzit tegnap, majd néz rá, kellene egy kis segítség, hogy két csúszkát hogyan is kell látnom egymáshoz képest.
Mert ha jól húztam, akkor van kis eltérés a két vonal közt, na meg azt kéne tudnom, mit hogyan állítsak, hogy össze jöjjenek a vonalak, ha tényleg ez a gond.

2dbfy8y

Meg most kaptam egy fülest.
Balázs, ha majd plugint módosítjátok, olyant nem lehetne bele rakni funkciót, ami szervóhoz segítség lenne mondjuk, hogy lehetne korrekciózni az oda, vissza haladás mértékét?
Mert ha a kottyanást korrekciózom, akkor kép jó lesz, de viszont a g-kód lesz nagyon rossz.

svejk

Csak mert én is csináltam és ajánlottam is itt a fórumon...

Csak a kínai 4 tengelyes kék vezérlőknél volt értelme az átkötésnek, itt az optok eredetileg sem végeztek galvanikus leválasztást, viszont PC817-es típusuk révén nagymértékben lerontották a step jelet.

Egyébként ezen átkötések előtt még van egy 150 Ohmos soros ellenállás és 1-1 74HC14-es inverter.
S mivel a GND-k előtte is össze voltak kötve ezen átalakítás miatt nem "főhet" meg PC.

svejk

A kereskedelemben kapható olcsó optocsatolók galvanikus elválasztásra jók, de az ilyen plazmagyújtásból adódó zavarok általában úgy átmennek rajtuk mintha ott sem lennének.

Pl. a 6N137-ben is van belső árnyékolás de alapkapcsolásban mit sem ér, szabadon hagyott LED lábait egy csipesszel végigtapizva bármilyen jel előfordulhat a kimeneten ha van egy kis zavarforrás a közelben.

Ilyen fokozott zavarfelhőben mint a plazmagyújtás, csak igen átgondolt kapcsolások állják meg a helyüket. Ez vonatkozik PC-re, motormeghajtókra és különösen az USB-s eszközökre.

No persze biztos sok múlik magán a plazmaberendezésen mint zavarforráson is.

s7manbs8

Le kéne tiltani minden 2. sort az irány bitet figyelve, hardveresen a lézert és akkor csak egy irány maradna. Addig amíg meg nem javul az irány hogy csak egy irányba menjen. Most az irány változásos rész a programban hogy előre vagy hátra fele számol a ciklus, hát az vagy 5 programsor megváltoztatása kb. csak ha nincs rá idő, akkor persze hiába, mert azt meg is kell csinálni.

kr97pwss2

Csak érdeklődöm, hogy sikerült a szervót beállítani?

2dbfy8y

Designr, vagyis Tibor is kísérletezett, tőle vettem ezt a szettet.
És sikerült így a pozícionálási hibát plusz- mínusz 30-ról 0-ra visszahozni.
Kb 4 óra kísérletezéssel jó lett.
Még azóta komolyabb munkaával nem teszteltem, de kis képen hullámosság eltűnt, és kép mérete is megegyezik a beírtal. Gyorsulást is nagyon vissza kellett vennem ez még 1000-el is szétszdi a gépet léptető motor szerintem 3000-el se gyorsult így.

xabi

Előzmények : Plazma CNC-hez használtam wifis XBOX360-as vezérlőt, amire Balázsék írtak egy plugint. Több funkció hiány is volt (mintha nem is XBOX360 vezérlőre írták volna), illetve az analog joystickok nem analogként működtek, de a legnagyobb baj az volt hogy ha a vezérlő lement standby-be akkor kifagyott az UCCNC.
Nem tudtam kivárni amíg Balázsék újra írják a plugint ezért januárba feltelepítettem az ingyenes Visual Sudio-t, kicsit megtanultam c#-ba programozni (sajnos erős hiányosságaim vannak még :)), és megírtam a saját pluginomat ami kezeli az XBOX 360 vezérlőt.
Funkciók :  
- Az összes gomb működik, egyedileg programozható hogy mi történjen ha megnyomod és ha felengedsz egy gombot. (az UCCNC referencia hívások szerint)
- A két analog joystick és a két analog gomb is működik az előzőekhez hasonlóan.
- Az analog joystickokra tengely mozgatást programozol, akkor joystick előrenyomásával tudod szabályozni a sebességet (kicsit nyomod lassan megy nagyon nyomod gyorsan megy). Sajnos ezen funkciónak a sebesség szabályozását a Jog rate funkció 0-100% állításával tudom csak kezelni (az UCCNC-be nincsen más lehetőség). Más lehetőségre azért lenne szükség mert az analóg joystick engedné hogy mondjuk X irányba 100% Y irányba csak 20% sebességgel mozogjon a tengely (ehhez külön kéne tudnia kezelnie az UCCNC-nek a JOGrate X vagy JOgrate Y stb.-t). Én úgy tudtam megírni hogy ha több analog jel is van mondjuk X-be 80% és Y30% irányba van nyomva a joystick akkor a magasabb érték számít Y-ba is tehát 80%-al fog abba az irányba is menni.
- Wifis XBOX360-on teszteltem, de elvileg működnie kéne USB-sel is (4-5.000 Ft-ért lehet venni). Ha van valakinek USB-s és UCCNC-t használ kipróbálhatná megy-e.
- Ha van érdeklődés felrakom a plugint és a forráskódot is (hátha valaki rendbe szedné), az én igényeimnek a mostani állapot megfelelő, nem kívánnék több időt belefektetni.

http://drive.google.com/file/d/0B0VjFooLp3S9aWxnWFdIdFZTdUk/view?usp=sharing" TARGET=_fnew>Video a működésről

Tibcsi

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Szeretném megoldani a kis kék (5.5W)laser  power szabályzását .   A kódot, Aspirban kreálom. A „Z” tengellyel kapcsolom ki-be  a laser-t, de ha kitöltést kell csinálnom egy szövegnél, és utána körbevágni, stb. Ilyenkor egy potméterrel  szabályozom a laser erejét. Hogy tudom ezt megoldani, hogy az elmentett kódban, változtassa a lézer erejét.

2dbfy8y

Sziasztok.
Akkor publikálom az első pluginos képeket, ami a jól behangolt ac szervóval készült.
Szóval ennyit jelent a jól behangolás.

http://13009492-251923667338223365.preview.editmysite.com/uploads/1/3/0/0/13009492/4370358_orig.jpg" TARGET=_fnew>Nagyobb felbontású

http://13009492-251923667338223365.preview.editmysite.com/uploads/1/3/0/0/13009492/3577592_orig.jpg" TARGET=_fnew>kép1

http://13009492-251923667338223365.preview.editmysite.com/uploads/1/3/0/0/13009492/591561_orig.jpg" border=0>

Szóval nem mindig a holtjátékra kell egyből gondolni, főleg egy szervónál.

svager

Szia Xabi !

Én szeretném kipróbálni ha lehet(beszerzek egy ilyen joystickot)

dezsoe

Szia!
Én is beállnék a sorba, pláne, ha a forrást is megosztod. Rendbeszedésben is szívesen részt veszek.