Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

2dbfy8y

Igen x tengely.
Most már bordásszíjjas áttételezésem van.
Kiórázva mondjuk 1mm-t simán vissza is lépi.
100mm elmozdulásnál kb 0.02-0.03mm eltérés volt, de ugyanazt ismételte, nem lett több.
0.2mm léptetve, szintén helyesen visszalép.

nyiszi

Pedig hidd el, hogy nagyobb sebességnél amikor ide oda szaladgál a fej ez fokozottan összeadódik.
Én már akartam mondani Balázséknak, hogy tegyenek a lézer pluginba olyan funkciót, hogy lehessen választani az egy irányú gravírozást.Akkor ez a hiba teljesen megszűnik.
Sok másik programban ez simán választható.
És nekem még nagyon fontos lenne az is, hogy lehessen beállítani a maximális teljesítményt.
Én  Co2 lézerrel használom és egyéb módszerrel kell a teljesítményt visszavennem, hogy ne égesse szét az egészet.

nyiszi

A legkönnyebben úgy tudod kipróbálni, hogy paint-ban rajzolsz egy vonalat és elmented képként.
Utána a lézer pluginnal megnyitod és azt gravírozod.Rögtön kiderül.Ha  csak egy vonalat fog gravírozni akkor jó a mechanikád.
És ha jó nagyra teszed a lépésközt akkor látható az is, hogy cikcakkba rakja a pontokat.

2dbfy8y

Ott is dupláz.
De htd3m szíj annyira nem lehet rossz.
G kód többszöri lefuttatásra ugysnott megy.
Balázs ígérte az egy irány beletételét az új pluginba.
Vagy nem e engem is a 4w maxon járatása szivat be, eddig a kapcsoló jel csak 3.5 V volt, most 5V

nyiszi

Próbáld meg kivenni Az UCCNC beállításaiba a holtjátékot.
Akkor jó lesz.
De ha azután pl. kört akarsz kivágni vagy rajzoltatni akkor azt rontja el.

nyiszi

Az én mechanikám is kottyan minimálisat de ki kellett kapcsolnom a holtjáték kompenzációt pont ez miatt.
Addig nem gravírozok amíg nem lesz kész az egyirányú lehetőség.

2dbfy8y

Igen, próbáltam már.
De úgy meg a g kódos rész lett rossz valóban.

kr97pwss2

A képet nézve szerintem a szervód nincs jól behangolva, túl nagy a követési hiba.

kr97pwss2

Ja, most látom kottyanás kompenzáció is be van kapcsolva, akkor próbáld meg a Comp.Acceleration értéket magasabbra venni. Ez az érték határozza meg, hogy milyen gyorsan hajtsa végre a kottyanás kompenzációt. Alapértelmezetten 20%-al veszi a program nagyobbra a gyorsításnál. Állítsd nyugodtan 1,5-2 szeresére.

Bozso777

Nálam alapból 5Volton megy már jóideje...meg kb mindenkinél, így ezt kizárnám.

2dbfy8y

Kottyanást nem állítottam be, mert akkor meg a g kód lesz rossz.
Szervó mérőóra szerint szépen visszaáll.
Hídon kézzel Max 0.2mm tudok mozdítani, gondolom az a szíj nyúlása, de nem mozgat nagy tömeget.
Egyirányú megmunkálásnál lehet jó lenne.
Nagy munka plugint átírni egy próbára?

2dbfy8y

Most este elindítottam egy kép égetést.
Remélem jó lesz.
Első hossz méretek jók voltak.
Kód most DotG-vel készült.
Ha ez jó lesz akkor mondhatjuk, hogy tényleg az oda-vissza járás okozza ezt.
Balázs, szervónál követési hibára mire gondolsz?
De akkor gondolom mérőórával se lehetne jó.
15mm az egy fordulatra eső előrehaladásom,addig a motor hármat fordul.
Enkóder felbontás 2048.
Próbáltam uccnc kernel frekit is változtatni, nem befolyásolt semmit.

kr97pwss2

A követési hibánál azt értem, hogy az alapjelet (Step/Dir jelekkel meghatározott mozgást) a nem jól beállított szervó késéssel követi. Csak a pozíciót mérve a szervó annyit és akkora távolságot mozog, mint a programozott, de azt egy kicsit időben késve, ezért jelenik meg a Lézer gravírozáskor eltolva szellemképesen. Habár amit linkeltél képet elég rossz minőségű volt, de én erre következtettem belőle.
Ezt a követési hibát a szervó-hoz adott hangoló programjában általában grafikusan ki lehet rajzoltatni.

2dbfy8y

Csak nekem ebben az a furcsa, hogy így szerintem nem nyúlhatna a kép hossza 2mm-t.
Amit tegnap gravíroztam képet g kóddal.
Az egész jó lett, széle lehet nem 100%-os, de így egyirányú megmunkálásnál nem dupláz.
Lehet van kis követési hiba is, csak jó lenne tudni, mit hogyan kell tökéletesen összehangolni.
Ehhez nem értek igazán.