Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Egy érdekes munkadarab rögzítési megoldás kétoldalas megmunkálásához:

https://www.youtube.com/watch?v=BksnpqUNkW4" TARGET=_fnew>Kétoldalas megmunkálás

Jordan Gabor

ÜDV, gondolom nagyon lámer a kérdésem, de segítséget szeretnék kérni. 3D nyomtatásnál (stepcraft gép és nyomtatófej) a (pl. most solidworks által generált) .amf vagy .stl file és az UCCNC közé kell valami sw ami pályát generál ehhez is ugye? Mit javasoltok?

Kösz,
JG

vjanos

STL fájlból szeletelő programokkal tudsz G-kódot generálni.
Pl népszerű a https://ultimaker.com/en/products/cura-software" TARGET=_fnew>Cura vagy a http://slic3r.org" TARGET=_fnew>Slic3r

000000000

Sziasztok,

Gábor: A Stepcraft a Repetierhost-ot használja. Ehhez készítettünk egy 3D printer plugint, amit a pluginoknál engedélyezhetsz.
Sok részletet én sem tudok, nekünk csak azt adták meg hogy kell működjön mi pedig leprogramoztuk a plugint, de részemről még sohasem 3D nyomtattam, a Stepcraft tesztelte a plugint...

http://www.repetier.com/downloads/

dezsoe

Pár hete úgy döntöttem, hogy a kapott javaslatok ellenére szabadon letölthetővé teszem a LED-es pluginomat mindenféle doksival együtt. http://www.szentkereszty.net/uccnc_led_plugin/" TARGET=_fnew>Itt megtalálható, használjátok egészséggel.

dezsoe

Szia, Balázs!

Összeszedtem és a követhetőség kedvéért pontokba rendeztem néhány függőben levő és új problémát:

1. (#2073 #2075 #2355 #2360 #2367 #2519) G82 P öröklődés kérdése :)

2. (#2351) Plugin: Init_event hívása akkor is, ha nincs bekapcsolva a plugin

3. (#2487 #2490) Plugin - OpenTK mizéria. (Mivel azt a bizonyos kódot, amit akartam, nem sikerült plugin-ba csomagolnom, szépen önálló programmá hízta ki magát, de ettől a probléma még létezik.)

4. (#2520) Run képen Tool nem változik -> de, csak be kell állítani -> Setcurrenttool(). Itt én voltam a ludas, elnézést a téves riasztásért.

És az újak:

5. A soron belüli szóvégrehajtási sorrend nem megfelelő (lásd RS247, 8. táblázat), például:
   - G0, M5 és M30 a programhoz mellékelt holders nevű teszt file-ban: N645G0X0Y0z0M5M30. Az M30-ra befejezi a kód végrehajtását, pedig előtte az M5-öt és a G0-t még le kéne futtatnia M5 - G0 - M30 sorrendben. (Más kérdés, hogy van-e értelme a szerszámot álló főorsóval oda "lecsapni", de így van a file-ban.)
   - G0 és G54 egy generált file-ban: G00 G54 X10.0000 Y5.0000, itt is előbb koordináta rendszert kéne váltania és utána mozogni. (Ha a G54 az aktív, akkor semmi gond, de egyébként a G0 az aktuális offset-ben mozog, majd átvált G54-re és a kód többi része ott fut.)

6. Beállításokat piszkáltam, Apply-ra ugrik a gép bármelyik lapon. Nagyon picit, éppen csak hallatszik. Próbáltam kitapogatni, úgy érzem, hogy talán a Z tengelyt piszkálja.

7. G92.1-et szerintem nem jól hajtja végre. A kijelzett koordinátákat nullázza az eltolás helyett és aszerint is mozog, a gépin viszont látszik, hogy nem jó helyen áll. Itt egy példa: némi mászkálás után a kezdő pontra kéne visszatérnie, de nem teszi. Ha az offsets-ben Clear G92 offset-et nyomsz és elküldöd 0,0,0-ra, akkor jó lesz, G92.1-re nem.

g0 x0 y0 z10
z0
g0 x10
g92 x0 z0
g0 z5
g0 x10
g92 x0 z0
g0 z5
g92.1
g0 x0 z0
m30

Két észrevétel, csak hogy tudj róla:

8. Ha a G52 és G92 együtt be van kapcsolva, akkor hibás a kijelzés (RS247-ben nincs G52, a Mach pedig tiltja a kettőt együtt, érthető módon). (Nem tudom, ezzel mit kéne tenni, talán eldobni a kódot, mivel hibás? Ha már észrevettem, ideírtam.)

9. Anno Csewe a #647-ben tömb néven célzott az indexelt változókra. Bár a kézikönyv szerint (sajnos!) nem támogatja az UCCNC, kíváncsiságból egy kicsit tesztelgettem, a következő eredménnyel (MDI-ből):
   - G0 x##1 elfogadja, de nem csinálja
   - #2=##1 vagy ?# vagy ?#[1] -> kilép szó nélkül a programból
   - ?##1 -> #1 értékét írja ki

És - hogy meglegyen a 10 - egy kérdés:

10. Van egy field, a 895-ös, amiben a megnyitott file neve van. Van-e ebből olyan változat, ami nincs megvágva, ha túl hosszú? Alul maradt pont annyi helyem, hogy szép hosszú mezőbe kiírjam, de hiába a nagy hely, csak a vége látszik "..." után.

dezsoe

Az a bigyó ott a 9. pontban ?#(#1) szögletes zárójelben.

000000000

Szia Csaba,

Válaszolgatok pontonként sorban:

1.) Ezt még mindig nem sikerült végiggondolnom, vagy tenni bármit ezügyben. :(
2.) Sajna ezt sem.
3.) Ennek azt hiszem sikerült megfejtenem az okát, fogok majd nemsokára ide felrakni egy új verziót tesztelni, amivel remélhetőleg jó lesz.
5.) A makró kódok elsőbbséget élveznek a sorokban a G-kódokka szemben, ezért először hajtódik végre a makró, M30-ra pedig befejezi a progit mielőtt a G0 végrehajtódna, szerintem ennek így kell működnie.  
Jó példa a G0 X0 M3, ennek először M3-al főorsót kell bekapcsolnia, majd utána kell mozgatni X-et 0-ra. Ha fordítva történne, akkor álló főorsóval menne el 0-ra.

Az M5 és M30 sorban kell végrehajtsa, ahogy le van írva sorrendben és úgy látom így is csinálja, helyesen.
6.) Ezt nem tapasztaltam mióta legutóbb végigbogarásztuk és elvileg kijavítottuk. Küld el esetleg a profil fájlodat és akkor megnézzük logikai analizátorral, hogy történik-e téves step jel kiadás ilyenkor.
7.) Ezt nem értem, mármint hogy mi pontosan a hiba? Megnéztem gyorsan és szerintem a végrehajtása a G52 és G92 és G92.1-nek is helyes. Vagy valami a szerszámpályán nem jelenik meg jól? Kicsit segíts kérlek, hogy mit nézzek.
Ja, a program amit írtál példát az nálam visszaáll nullára a végén.
8.) A G92 és G52 nincsen úgymond "bekapcsolva", mindkét kód az ideiglenes eltolást befolyásolja, írja, az egyik a beadott értékre állítja az ideiglenes eltolást a másik pedig úgy állítja be az ideiglenes eltolást, hogy az aktuális koordináta a megadott érték legyen. Szóval azt akarom mondani, hogy ezek a parancsok beírnak az ideiglenes eltolásba és végülis ennyi. De lehet itt is csak az van, hogy nem értettem meg a felvetést és valami másra gondoltál, mint ahogy én értelmeztem...
9.) Jó, ezeket megfogom nézni.
10.) Hát, textfield biztos nincsen ami tartalmazná a teljes stringet, de lehet valamelyik publikus belső paraméterben megvan a teljes fájlnév, meg kell nézzem...

svejk

Köszönet érte.  

Én már kipróbáltam élőben jól működik!

dezsoe

Szia!

6. Mindjárt küldöm emilben.

7. Gépi koordinátában nézd. Szépen mászik el a Z és X minden futás után, ahelyett, hogy visszaállna nullára. Ha az offsets lapon megnyomod a clear g92-t (ami a G92.1 lenne, ugye?), akkor utána g0 x0 z0 szépen nullára viszi a tengelyeket.

10. Igen, van valami változó (most nem emlékszem, mi), de ahhoz makró kell. Én simán AS3.Addfield-del raktam ki, de - gondolom - a diag lap miatt le van vágva az eleje, ha hosszú.

dezsoe

Szia!

Letöltötted a frisset, vagy a régit használod? Változott a plugin is meg a PIC-es firmware is, érdemes frissíteni, ha nem tetted meg.

rxamuf6kb

Udv!

Érdeklődnék, hogy használta-e már valaki az UCCNC CAM modulját.
Nekem sajnos több nekifutásra sem sikerül, vagy azt irja ki, hogy nem ACAD 200, vagy ha látszólag elfogadja a rajzot és programot generál, akkor csak az elejét- végét, a z25-ön kivül semmi egyébb koordinátát.
Egyszerű alakokkal próbálkoztam mint a kör és a négyzet.

A DXF-et több CAD programmal is kipróbáltam, egymás rajzait látják, végül Autocad 2007 -el is kipróbáltam, azt a dxf-et sem látja.

Tudna-e segiteni nekem valaki.

Előre is köszönöm!

000000000

A CAM modul, ahogy a leírásában is le van írva, amit nem ismer egyelőre azok a spline-ok és nurb-ok. Az AutoCAD főleg az újabb verziók hajlamosak az egyszerűbb alakzatokat mint a szakaszok, körök, ívek is splineként menteni. Ha splineként menti el ezeket, akkor azt az UCCNC CAM modulja nem fogja tudni felismerni, mivel ezek az objektumok egyelőre nincsenek implementálva a DXF importálóban.
Amikkel teszteltük a CAM modult és jó eredmények mutatkoztak, nem sikerült még olyan kódot generálniuk amit az UCCNC ne ismert volna fel: QCAD, Draftsight, LibreCAD
Mindegyik említett program a NET-en fellelhető és jelenleg free szoftver.

000000000

OK, megkaptam, köszi, a hétvégén megpróbálok végigmenni a kérdéses pontokon...

rxamuf6kb

Köszönöm a segitséget!
Letöltöttem a Qcad-et, azzal sikerült.