Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Jordan Gabor

000000000

A softlimit értékek tengelyenként állíthatók a softlimit + és - mezőkkel.
A softlimit gépi koordinában értendők, vagyis a home pozició adja meg a referencia koordinátát.
Ha gépi koordinátában a gép kívül próbál menni a beállított softlimit határokon, akkor dob softlimit hibát a program.

Szóval a feltétele, hogy a softlimit az elvárásoknak megfelelően működjön, hogy:

1.) A gép le legyen home-olva, vagy legalábbis helyes legyen a home-hoz képesti koordináta.
2.) A home koordináta helyes legyen megadva a tengelyekre.
3.) A softlimit + és - pozíció értékek megfelelően be legyenek állítva.

A szoftlimit figyelést globálisan be/ki lehet kapcsolni a Configuration/General settings/Enable softlimits checkbox-al.

000000000

A P1,P2,P3 parkoló gombok az M200,M201,M202 makrókat hívják meg, a makró fájl átírásával írható át, hogy mit csináljon a gomb, például meg lehet változtatni a parkoló pozíciókat.

Jordan Gabor

Hello,
Köszönöm, nem szeretném globálisan kikapcsolni, csak a jog közben feldobott ablak zavar.
Mondjuk ha most a P1... gombokat felprogramozom, lehet kevésbé fog zavarni, mert nem fogom a jog-ot használni a home pozícióba visszatéréshez :-)
Kösz,  
JG

Jordan Gabor

Hello,
Azt nem értem, hogyan kell megadni a koordinátákat az M200... fileokban. Ha nyomok egy home all-t, ezeket gép koordinátákat kapom.
double parkZ = 0;
double parkX = 297;
double parkY = 0;  
Beírva a fileba,rámentve, rányomok a home gombra és elindul a gép a home pozícióból egész máshova. :-( Nem értem. Gondolom ez a relatív koordináta nem lehet, mert akkor máshova menne ahogy átállítom a relatív koordinátákat.
Hogyan kell ott megadni a koordinátákat?
Kösz,
JG

Jordan Gabor

Már értem. Felcseréltem az X és Y irányt :-)

Jordan Gabor

Gratulálok a programhoz. Nagyon örülök, hogy van. A mach3 nekem sokkal kevésbé volt átlátható, stabil. Persze kezdő is vagyok nagyon, lehet azért, de szerintem megtanulni sokkal könnyebb az UCCNC-t. A másik amivel próbálkoztam az a WinPC-NC, de nagyon nem jött be.
Köszönöm,
JG

000000000

Gábor,

Köszönjük és örülök, hogy tetszik a program.

xabi

Szia,
Látom erre jártál :)
- A joystick plugin-ra szerinted mikor számíthatók ?
- A Kelepeisz Lajos topicban azt elemezzük hogy egy léptető motor önmagába (csak a saját tehetetlenségét figyelembe véve) milyen gyorsulásra (szöggyorsulásra képes). A mach3-ban hihetetlennek tűnő 220000mm/s2 gyorsulás jött ki (ez azt jelenti hogy 0-600-ra 0,003 sec alatt kéne gyorsulnia a motornak). Én a saját motorjaimat akarom majd tesztelni UCCNC-vel kiváncsi leszek az eredményre.
A kérdés : mint program az UCCNC milyen jelet ad ki mondjuk egy 220000mm/s2 gyorsulásnál ? Van rámpa vagy ilyenkor már csak egységugrásszerűen a 6001/min-hez tartozó jelformát ad ?  

kr97pwss2

A program rámpával adja ki a jeleket ekkora gyorsulásnál is.

2dbfy8y

Bocsi, hogy belepofázok, de szerintem az ipari gépek se egységugrálgatnak, több tonnás gépek is szétpotyognának. :-)
Nem tudom T45 ezt mért feszegeti, vázak nem nagyon komálják a nagy rángatásokat.
Én is ezért tértem át a uccnc-re, jó a DotG szép képeket csinál, de jól rángatja is a gépet.
Tudom az nem igazán egységugrás, de a gépek nem szeretik a rángatásokat, valami engedni fog. Meg szerintem senki nem egy hónapra épít gépet. Na meg a másik, mekkora laser kell, hogy azt a nagy gyorsulást ki tudjuk használni? Tuti nem 40W.

xabi

#pabló : az egész arról szól hogy itt hobby szinten is ha valaki veszi a fáradságot 8 képlettel kiszámolhatja hogy az alkatrészeiből milyen paraméterű gépet tud építeni, netán mit vásároljon. A maximális gyorsulás egy paraméter mint a kocsiknál nem kell mindig padló gáz...

#Polgárdi Balázs : 2,1 Nm-es kínai léptető motorom van a paramétereit majd Kelepeisz Lajos topikjába fel fogom tenni videóval. A lényeg : a motor 100000mm/s2 gyorsulást hibátlanul vitte, 105000mm/s2 már kisebb mértékű lépéstévesztéssel működött 110000mm/s2 pedig már nem pörög fel. Ezen adatokból tökéletesen vissza lehet számolni hogy a motortól milyen gyorsulást, és forgató nyomatékot várhatunk. Respect az UCCNC-nek.

2dbfy8y

És mennyin volt a gyorsjárat mellette?
Mert ugye az se mindegy, mi lesz a végén a gyorsjáratunk.
Az egy dolog hogy gyorsan ugrál, de rövid idő alatt tuti nem éri el mondjuk a 20000mm/min gyorsjáratot, de mikor sokat megy a gép nagy munkatérben, szerintem az is mérvadó.
Meg én azt tapasztalom ha mechanikának van kis gyengesége, nagy gyorsulásokkar egyenes vonalból cik-cak fog lenni, és nem valami szép.

xabi

Szia,
Ne off-oljuk szét az UCCNC topikot. Ha ez a téma érdekel téged http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1418545805&order=reverse&index=2&azonosito=hobbycnc" TARGET=_fnew>#674 hozzászólás akkor nézd át, olvasd vissza #674 től a topikot és ott tárgyaljunk erről a témáról.

000000000

Sziasztok,

Xabi: A joystick plugint akkor fogom tudni megnézni és megcsinálni a kért dolgot, ha megérkezik a wireless xbox controller. E-bayről rendeltem, gondolom 2-3hét mire ideér.