Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Bozso777

Axis beállításnál
Write offset on Homing:  Ez a paraméter a tengely pozíció DRO-jába íródik, ha érvényes referencia művelet hajtódott végre. A funkciót az “Auto set” paraméter kipipálásával lehet engedélyezni. Ha az “Auto set” nincs engedélyezve, akkor érvényes referencia felvételkor nem íródik át a tengely koordinátája.

robokacsa

az UCCNC progi hagyományos LPT porttal is működőképes?

Béni

robokacsa

000000000

Sziasztok,

Egy kis videó:

" TARGET=_fnew>UCCNC szinkron menet fúrás több fogásból

c2nsu773m

Nem engedi a G-kód futtatást, azt írja munkaterületen kívül van, pedig nem igaz és a értékek is jól vannak megadva az axisokban.
Mi kezdjek vele?

sanyi84

Kezd tetszeni a dolog.  
Eszterga rész lesz ? És a szerszámcserélő rutin... Majd valami ATC s dolog kelleni fog, esetleg pluginként az ATC ? Sokféle megoldás létezik nagy falat.

Magát a menetelés több fogásból dolgot nem értem, zsákfuratnál (menetnél) értelmetlen mert csavart élű kell (kiegyenlítőfejjel) , átmenőnél pedig kitolja maga előtt. A sebesség szép, és maga a főorsószinkron is. Dicséret a gépnek és a programnak is mert azért sok feltételnek kell összeállnia.  

000000000

Kérdés melyik verziót használod. Voltak problémák a softlimit-el, de vissza kéne nézni melyik verzióban lett javítva. Lehet az a gond, hogy pont egy olyan régebbi verziót használsz.  
Illetve még az lehet, hogy az eltolásokat nem veszed figyelembe és valójában már softlimit-en kívül esik a kód. Legvégső megoldás a softlimit kikapcsolása.

000000000

Lehet ATC-t programozni. Ez a gép amiről a videó készült, ezen is van ATC. Egy másik videó, ahol látszik a szerszámcserélés folyamata:

" TARGET=_fnew>Szerszámcserélés

Szerszámcserélést érdemes az M6 makróba leprogramozni, ennél a gépnél is így van megoldva.

A menetelés több fogásból értelme, hogy egy fogásból nem tudja biztonsággal végignyomni a gép (nincs megfelelő főorsó nyomaték), a sok forgács feltorlódik egyre nagyobb nyomatékigényt okozva, a főorsó lefullad... ezért több fogásból megy neki a menetnek. Az érdekessége a megoldásnak, hogy akárhányszor fut neki a menetnek a mindig tudja folytatni a szinkront a vezérlés, vagyis a menet mindig ugyanazzal a szöggel indul, visszatalál ugyanoda a gép, ehhez csak annyi kell, hogy mindig azonos magasságból kell indítani programozni a G33.1/2 menetfúrás kódot, vagy legalábbis az első nekifutáshoz viszonyított a menetemelkedéssel egész szám eredményt adó osztható pozíciókból.
A menetfúró fixen van befogva, nincs kiegyenlítőfej, az elektronika végzi a kiegyenlítést a Z-tengely folyamatos szinkronizálásával.

sanyi84

Tetszik a megoldás, gondolom altengelyként van a makróba a tár tengelye és van refpontja, illetve a mozgatások levegős /visszajelzős megoldások.  

Néha a 18 kW is kevés síkmarásnál , a menetfúrás eléggé nyomatékigényes, így értem. Nekem munkában nem gond van menetelőgép, ha nagyobb mint ami befér a menetelő befogóba akkor kimarom.  Ipari gép is ugyan ilyen pontosan tud pozicionálni, nálad kell az ATC miatt is, nálam nem fog kelleni (nincsenek körmök, bár lehet rá tenni utólag is de az macera.

000000000

Szia,

A gép nem az enyém, az USA-ban van, egyik ügyfelünké, ő küldte a videókat. A gép gyárilag is CNC volt egy Bridgeport 2-es ha jól emlékszem. Az ATC-t viszont már az ügyfél építette hozzá.
A makrókat sem én írtam, hanem az ügyfél egyik barátja, csupán néhány instrukciót adtam neki, hogyan kell makrót írni.  
És igen, a makróban feltételekkel van leprogramozva, hogy mikor mit csináljon a makró. Egyrészt lekérdezhető, hogy mi az aktuális szerszám száma, másrészt, hogy mi az új szerszám száma, mi volt a T szóval programozva. Az M6 makró kód ezek alapján tudja letenni a régi szerszámot a megfelelő tárba, felvenni az új szerszámot a megfelelő tárból és a végén megmondani az UCCNC-nek, hogy már az új szerszám legyen az aktuális szerszám.
A szerszámtár forgatása úgy történik, hogy egy szervomotor hajtja a forgótárat és C-tengelynek van konfigurálva, így egyszerűen tudja az UCCNC pozícionálni a megfelelő helyre.  
Röviden ennyi, persze van a makró kódban pneumatika munkahenger mozgatás meg szenzor figyelés meg miegymás, de végülis mindez csak programozás kérdése, egy makró lehet akármilyen bonyolult, sokmindent le lehet programozni. :)

xabi

T. Cncdrive,
Vettem egy wifi Xbox360 vezérlőt az UCCNC-hez, alapból működik (plazmával még nem próbáltam hogy zavarja-e).
- Az a kérdésem hogy a miért 16 gombot használsz csak? A középső joy és mellette a koord. gombok nincsenek használva.
- A joystick elvileg analóg, ha a jog+/- kötöm rá nem lehetne megoldani hogy kicsit húzom lassabban megy jobban húzom gyorsabban megy.

000000000

Szia,

Azért csak 16 gombot lehet használni, mert nekem ami van xbox controllerem azon csak 16 gomb van. :)
Ha van olyan vezérlő amin több gomb van, azok nem tudom, hogy milyen számmal működnek a PC oldalon. Lehet akármi 0-1024-ig, az enyémen amik vannak gombok azok mondhatni, hogy össze vissza vannak, nem sorrendben és ezeket raktam beállíthatóra a pluginban.
Az analog dolgot nem tudom hogy a különböző kontroller verziók közt van-e különbség, ami nekem van az 0-t vagy 255-öt ad vissza értéknek, közbenső értékeket nem, vagyis nem analog. Persze lehet van amelyik vezérlőn (gondolom van drágább, komolyabb modell is.) tényleg analog jelet ad vissza, ezt nem tudom, illetve tesztelni sem tudom mert nincsen olyan vezérlőm...

PITU

szia Balázs

a legújabb verzióra (1.1027)   hol lehet frissíteni ?

PITU

bocs  megvan :)

de eddig csak  a  021 - et   találtam