Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Sajnos azok a fúrok, marók nem alkalmasak a nyákhoz. Legalábbis amiket én láttam, használtam.Azért ha valakinek alkalma van egy ilyen készülékbe (egyenes,fogorvosi fúrógép)tekinteni, ne mulassza el. Mert venni egy komolyabb márkát meggondolandó.

bmejdz9nu

Amiket én árulok csak 100.000rpm-esek... ezek viszont 450.000rpm-esek... :)
Mi hajtja majd? levegő? Mint a fogorvosnál?

bmejdz9nu

Nem BL téma...azaz nem BL hajtás...
A Talira "készülök" főorsó építő szett "meglepetés" csomaggal...
Befogatás ER11 befogó + SKF csapágyak + high rpm erős és kicsi motor... remélem jó árat sikerül csinálnom :) 25.000rpm (30.000rpm) ... Most tesztelem az egységeket...

kly

ez fogja első körben.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260490632000&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

de ezt csak tesztre vettem  ha beválik veszek komolyabb mocit.

nézegettem vannak 5mm tengelyű KV4500-5000 mocik,jobban is nézenk ki (van bennük anyag)nem ilyen kis gagyik.igaz vagy 30e kerül.

bmejdz9nu

Én a BL-el befejeztem a dolgot... Ezt már írtam...:)  
Sokat "kínyirtam"... szerintem nem alkalmasak főorsónak. (sok pénz és kinlódás... vége :)
Ha pl. 25.000rpm-el... max egy óra folyamatos működés után... szóval... nem erre valók a modellező motorok... sajnos...
De a remény hal meg utoljára... :) Ilyen egy hobbysta...

kly

meg aztán eddig van a project vagy 7e Ft-ba ,aztán itt meg is áll a dolog más nem kell hozzá. egy tesztet megér mindenképp.tudod saját kárán tanul az embör

bmejdz9nu

Persze... értem... átérzem :)

De azért mi aztán tudunk :)

Feltételezzük, (feltételeztem:) hogy pl. a Proxxon ill. Dreamel fejlesztési osztálya nem értesült a BL motorról és annak létezéséről :)...
Azt sem vették észre, hogy pár dollárért adnak ilyenek már Ebay-on is...
De ugye mi okosabbak vagyunk... ügyesek és szemfülesek... :) Feltaláljuk ami nincs... = hobbysta...

A BL motorral van egy kis baj...  

Talán a Tibor45-re kellett volna hallgatni... a vezérlés "összevisszaságát" okolva...  
De Tibor annyi mindenre "kárrog", hogy nem igazán lehet tudni mikor mi igaz :)
Ezzel kapcsolatban sem írt "tudományos-fizikai" magyarázatot... de... valami van benne...
Egy biztos... sajnos teljesen újat nem tudunk feltalálni... főorsónak...

De...

Induljunk ki abból, hogy milyen motorokat használnak főorsónak????

Ugyebár a Proxxon, Dreamel, Kress... szénkefések...(AC és DC szabályzott...)
Aztán vannak az 3F asszinkron motorosak... Teknomotor, Precise főorsó... stb...

Mi a bajunk velük?
Pl. hogy drága a jó és pontos körfutású főorsók... (vagy, meg hangosak is?:)

Tehát egy Proxxon vagy inkább Dreamel jó lenne nekünk... pl. egy gravír ill. kisebb marómunkához..

De...

A nagyon rossz minőségűek a szerszámbefogató rendszerük... no és persze ehhez passzol "minőségben" a csapágyazásuk....
Végül is kézi furó-faragó szerszámok... erre tervezték őket...  
Én pl. nagy megelégedéssel használok furás faragáshoz egy Proxxont! (de nem CNC-hez... sosem volt gépen...)

A Proxxon a jobb minőség de "csak" a 20.000rpm... A Dreamel leforogja a 30.000-et is... (sőt a kínai copy-k még a 35.000rpm-et is...)

Tehát az elvet kellene használni... a meghajtást... a motort...

De a szerszám befogatást és csapágyazást nagyon jó minőségűre csinálni...(= körfutás pontosság! = a kis szerszámok sem törnek el érthetetlen módon....stb...)
Sőt... az sem ártana ha erősebb lenne...pl. egy 6mm-es szárú szerszámot is be lehetne fogni... Sőt... ha lehet csendesebb...

Persze aszinkron motoros meghajtás jobb lenne... csak nincs ilyen frekire motor és megfelelően kis méretben...  
ill. nem nagyon tudnak 30.000-el pörögni...  
ill. relative egy drága ferkiváltó is kell(ene) hozzá... = az azaz más kategória...

ra8nsmk6w

Azért volt már a kezembe bl motoros kézi csavarbehajtó másnéven , fúrógép. Sajnos akkor nem tudtam kifizetni. Ami a lényeg néhány éven belül egész biztosan nem lesznek kefés motorok ebben a kategóriában, legfeljebb néhányunknak a vitrinben

bmejdz9nu

Az a BL motor valószínűleg fel volt szerelve "fázis jeladókkal"... mint AC szervómotor...+ spec. vezélő.

= Brushless Servomotor = Brushless DC motor...

Ezért is volt meg az ára...Talán ekkor még jobb lehet mint egy asszinkron motor...

Kb így... de nem 100%-osan szükségesek a hall jeladók...de az egy más táma...

http://letsmakerobots.com/files/userpics/u610/BLDC.jpg" border=0>

besirkyjh

Olyan 1-2 éve probálkoztam a BL motororhoz csinálni egy tuti kis föorsot ( abszolult csak karcolásra pl :üveg )forgott is vagy 60-70 000-et , érdekes modon a föorso csapággyal nem lettek volna gondjaim ( 608 2RS SKF ) .Két tengelyt tettem egy alu tömbbe és azokra kis lépcsös tárcsákat a lap szijhoz DE a motort 10 perc után lekellet tennem olyan meleg volt pedig hütötten is ( belsö forgorészes )azota is ott diszeleg a polcomon .Megcsináltam máshogy ugyan olyan kéttengelyes hajtás lépcsök nélkül és most Dremel motorral .A motort csak hajtásra használom ezzel tehermentesitve némiképp .Azota nincs gondom ha hosszabb idejig kell dolgoznia (2-3-4 orát ) .
Ésszerübb , olcsobb, tartosabb az sima AC , DC motor .A BL motorban az agyon gerjesztett tekercseknek ára van éz rengeteg höben és ennélfogva a " müsor " idöben jelenkezik .

Szalai György

A modellezésben használt BL meghajtók kicsi veszteségűek? (Kevés hőt termelnek?)
Csak elvben!  
Lehetséges volna egy ipari AC servo motort, encoder helyett külső mágnes gyűrűvel és azt Hall jeladókkal felszerelni? Esetleg utólag beépíteni jeladókat a motor belsejébe?
Meghajtható volna ez így egy modellmotorhoz készült elektronikával?

bmejdz9nu

608 2RS SKF = 70.000rpm-es kiválló minőségű csapágy! Persze, hogy bírja...

"motort 10 perc után lekellet tennem olyan meleg volt pedig hütötten is" ... Nálam fel is robbantak a forgórészek.

"Ésszerübb , olcsobb, tartosabb az sima AC , DC motor" ... ez így van...!!!

Farkas Ádám

Ez nem a BL-ről lebeszélő fórum[#ejnye1], Most tíz embernek elvetted a kedvét a kísérletezéstől, és megmentetted a pénzét [#smile][#smile]

besirkyjh

Ádám igazad van !
Holmarad a kihivás ?
Ezek a tények csak , de mint tudjuk a kihivás a lényeg .Nekem is van más BL motorom amiröl itt
nem irtam , szinte hihetelen hogy a hövel nem lehet mit csinálni de akkor már inkább az AC.....
Ha jol tudom vannak maromotorok BL-böl nagyon profi elektronikával párositva és megint oda értünk az árakhoz .Ha csak azt nézzük hogy egy kicsi TECH motor kihozhato frekiszabályzoval eggyütt 60-80 000 böl ( 3-400W )akkor máris jobban járunk anyagilag .
Isten ments hogy lebeszéljek mást a kisérletezésröl .
Javaslat : Kly-nak a hugodnak ne adjál munkát vedd el töle a fogászati furoját .
Másik javaslat :szintén Kly-nak olvasd teljesen végig ezt a topick-ot figyeld a Pétert milyen sokáig kitartott a projekt mellet .Neki elhiheted , tanult sokat a sok sok vitábol .

Üdv