Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok (inrunner esetén), de az outrunner?

bmejdz9nu

Az OutRunner lehűti saját magát szépen...
Tekercsek állnak itt és a forgórész tökéletes "húzatot" tud csinálni a "kilátszó" (azaz nem teljesen zárt térben!) lévő tekercsek körül...
Ezért jó szerimtem... azaz használható fortunához...

kly

sziasztok

új vagyok a fórumon ,szinte az egészet végigolvastam , az 5let remek :)

egy dolog van amit nem nagyon találok mégpedig az ,hogy hogyan kötitek össze a motor 1/8 os tengelyét a gravírtűvel?
van erre valami megvásárolható nem túl drága megoldás?

valahol az elején írta valaki hogy szerett mindkét felén rosszítós befogót.hol lehet ilyet kapni?

üdv

5bzs27u7

Pl: csinálsz egy fortunát patronos befogóval. Ezt áttételezve gömbszíjjal meghajthatod, vagy direktben egy kuplunggal csatlakoztatod. Készen sehol nem kapsz, én legalább is nem tudok róla.

kly

upsz :(
rosszítós=szorítós

nem is értem miért nem lehet ilyemit készen kapni.

kly

az az 5letem támadt ,hogy csinálok egy "forunat" de nem olyat ami a nagykönyvben van.

kérdésem hogy ez így kivitelezhető e?

veszek két kicsi csapágyat ami 1/8 os belsővel bír. megcsinálom a házukat és ebbe teszem bele a szerszámot. ami kilog belőle azt meg úgy szorítanám meg hogy a "patront" rugóval veszem körbe ami összehúzza annyira ,hogy ne essen ki a szerszám.  
gondolom itt a gravírozásnál (pcb) és fúrásnál nincsenek olyan nagy erők hogy kajakra meg kelljen szorítani a szerszámot, elég ha jó passzosan szorítja.
így viszonylag könnyű lenne a csere is ,sőt még automata csere is lehetséges lenne ,persze ez annyira nem szempont.
ami még kérdés ,hogy a csapágyba be fog e menni az 1/8 os szerszám vagy úgy szorul hogy csak na.
a rugó két végét keményforraszal megfogatnám hogy nagy fordulaton se lőjjőn ki mint a puskagolyó :)

vélemény?
hülyeség az egész?

csináltam mórickarajzot:
http://kepfeltoltes.hu/view/091020/fortuna_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kly

link nem műxik

http://kepfeltoltes.hu/091020/fortuna_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

bmejdz9nu

A "Motoros" már megcsinálta... fel van találva ez... a szorító patron sem kell csak kicsit megfeszíteni oldalra...(mikronok)
Ebből a kiindulásból van még 10db kerámia hibrid csapágy eladó... adok-veszek topik...

kly

:)
köszi , akkor talán nekem is sikerül.

azért mekkora már ! feltalálta :)  
ebből is látszik ,hogy amire igény van azt egymástól teljesen független emberek tökugyanúgy kitalálják.
persze ez nem atomfizika meg génsebészet de abban is így van......

esetleg motorosnak vannak valahol képek a mmegoldásáról? vagy topic esetleg?

ra8nsmk6w

Többszörössen nem kell feltalálni. Vagy 3 éve én is csináltam hasonlót csak nem direkthajtásal hanem áttételel. Akkor nagyon sok 4mm átmérőjű gyosacél rudam volt 60mm hosszú. Ez volt a szerszám és a tengely is egyben.Kezdetben nagy ötletnek tünt de nem a nyugalom völgye.Bár a megitélése attól is függ, hogy ki mire használja, én félredobtam de ha kell még előkotrom

Motoros

http://www.freeweb.hu/mcejence/feluletkoveto/index.html" TARGET=_fnew>Itt van a legalsó fotón egy nagyon egyszerű megoldás. Ez is működik de nem az igazi mert a motor csapágya visz mindent. A két csapágyas megoldás ami a skicceden van az is elkészült...erről most nincsennek fotóim...de sajnos ez sem az igazi  mert a marók és a csapágyak is szórnak--> szorulás. A kis patront... ami nem kapható ..helyettesítettem egy dörzsölt furatú csőtoldóval M3-as hernyóimbuszos rögzítéssel de  a szerszámcsere nehézkes, a kis imbusz hamar megadja magát.  De lehet ezt még tökéletesíteni, hátha neked sikerül.

SquirrelTech

És mivel dolgozol most helyette?

kly

megpróbálom.

csapágyat már megrendeltem sajnos.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=150293686358

Vpéter olcsóbb lett volna :( bár ez lehet hogy jobb csapágy (igazából csak vígasztalom magam) 450000 RPM nem semmi.

ra8nsmk6w

Én a hobbynál is hobbistább vagyok minden különösebb motiváció nélkül Cnc-ek. Röviden, csak szórakozásból és csak telente.Ha másként lenne akkor nem épitenék most már harmadik éve egy gépet, hanem vennék egyet.Egyébként azokra az apróbb munkákra (nem nyákmarás) fogorvosi fúrógépből és proxxon marómotorból csináltam "pici fortunát". A saját hozzávaló fogfúrókat és marókat használom.

kly

hugom fogtechnikus lehet vele kéne PCB csináltatnom :) mostanában úgyse szereti amit csinál. :)