Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Viszonylag kis főorsó készül de valós, fizikálisan leadott teljesítménnyel!
Tehát ne tévesszük össze a BL motorok igencsak "álom-fantasztikus" teljesítményével a dolgot!
(egyébként a BL motorok kisebb fordulaton teljesen elvesztették az erőt...)

Egy Proxxon hány "wattos"? ...Rá van írva:  100W...  
De ez az adat a max. felvett teljesítményét jelöli... nem a leadottat...Elkelne a Proxxon-nak is egy terhelés teszt :)

Szerszámcsere...

Ha sok szerszámot kell cserélni pl. 6 felett most úgy látom a "forgótár" a divat :)

Ha csak 2-4... akkor a szerszámcsere még egyszerűbb is lehet... csak a váltásnál... maradjunk az 50mm-nél odébb kell vinni... és a másik Z-t aktiválni...(elméletileg:)

http://www.shopbottools.com/two_z_options_files/image001.jpg" border=0>

Sajnos  
az AC, asszinkron tehát a kefementesből egy 100W-os is már elég nagy méretű és tömegű...  
Drága motor (főleg nagy fordulatú) és frekiváltó kell hozzá... felejtős itt...

Az AC kefés motorok.. (mind hajszárítóban:) meg mire lennének jók?
http://cgi.ebay.com/TB-350-CNC-Router-Spindle-Package-Deal_W0QQitemZ180422845748QQcmdZViewItemQQptZBI_Tool_Work_Holding?hash=item2a020a2534" TARGET=_fnew>Wolfgang amerikai "Spindle mestert" sem értem meg ezzel...:)
Egyrészt kicsi ez a méret (persze a főorsó is kicsi azaz csak gravírra és nyák szeletelésre való:)... másrészt "rázós"... persze náluk csak 110V AC van :)
Ilyen volt a birtokomban... tudom milyen...

Motorja amit használ:

http://www.wolfgangengineering.com/images/website_pics._042.jpg" border=0>

(Forrás: www.wolfgangengineering.com)

Akkor marad egy DC 12V-os kefés... az legalább nem ráz :) ... és a 12V-ot szépen lehet (le) szabályozni házilag is...(pl. PWM)
12 voltos trafók, kapcs. üzemű tápok pedig viszonylag olcsók... lehet találni otthon pl. halogén lámpa trafó stb...igaz 30A is kellhet...

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/High_RPM_DC_Motor/High_RPM_DC_Motor_15V.wmv" TARGET=_fnew>Az RS-770SHF-8515RD Motor első tesztje... (VIDEO)
Több órát ment... és egy ugyan olyan motort hajtott mint generátor.. 24.400rpm-el...
(takárás azért van mert nagyon nem volt meg az egytengelyűség a két motor között - féltem, hogy szétszakítja a kupplungot... de bírta szépen...)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/High_RPM_DC_Motor/P1360433.JPG" border=0>

Azért van kép kupplung mert 5/5-ös nem volt itthon csak 5/3-asok... középen egy törött fúró van :)

A motor adatlapot hamarosan beteszem...

besirkyjh

Szorozd meg kb 0.65 el és meg van a leadott teljestmény .Elég rossz a hatásfokuk .
Az automatát most hadjuk ( ez a fajta nagyon megdrágitja a projektet ) .
Spindle mester megakar élni valami látványos de számunkra hasznavehetetlen dologbol .
Van nálam egy katalogus , nézegetem a DC motorokat van benne egy ami talán használhato .
Mérete átmérö kb 50 mm a hossza 20mm-es tangellyel együtt 150mm 6-os tengely .
12-24-40 és 60 V os változatban ,3000 és 3500 (?)fordulat ,folyamatos áramfelvétel 5.5 és 1.3 A között .15.5 és 17 Ncm .1000 gr a sullya .

A www.tamker.hu meglehet találni
 "drunkermotoren"
A tipus " GR 51X58, 60W ".Vannak egész 240W ig de azoknak már 4000 gr a sullya .
Biztosan van más is a piacon .Szerintem 3000-35000 fordulat kevés lessz .

besirkyjh

Meg elöztél a gépelésben

besirkyjh

Volt a kezemben egyszer egy 12V-os DC motor ami
nagyon precizen 2 golyos csapágyal volt felépitve .Kicsi átmérö talán 35mm és kb 80mm hosszu ( hopperekben használtuk öket ) alpbol kb 10 000-et fordult és kézzel nagyon nehezen lehetett lassitani olyan 7-8A volt a folyamatos áramfelvétele . Van most is egy , holnap megnézem milyen a tipusa , hátha beszerezhetö .

bmejdz9nu

Az RS-770SHF-8515RD Motor 75% hatásfokú... persze ez nagyobb méret...

"spindle mester" vagy 500-at eladot a TB-350 ből... népszerű... de egy kicsit kicsi...szerintem.

Kis fordulatú és netán drága motorok nem jók!

A 30.000rpm egy "bűvös határ"... sajnos... nagyon nehéz bármivel is átlépni... ésszerű költségekk mellett...

bmejdz9nu

10.000-es motort ne nézzünk... legalábis én nem akarok áttételes fortunát...

besirkyjh

Keressünk olyat ami 12V on pörög 30 000 és még ereje is van ? Nagyobb kihivásnak látszik mint maga a föorso .
Ez az Rs-770 ha megfel milyan áron szerezhetö be ?
500 db-ot eladott már belöle , ebböl is látszik hogy életképes a mi projektünk .Ez ingyen van mindenkinek , igazi Home made darab lehet .
Akkor ezek szerint uj ár a felsö határ .
Olyan 50 000Ft , na mostmár kezdi megérni ( ha kijön ennyiböl ) .
Valakinek van már müködö hasonlo föorsoja itt amit használ is ? Mennyibe van darabja ?

000000000

Én most kis flex motorjával játszadozom, leszerelve az áttétel, a motor tengelye 6mm-es, 20-30000/min szépen forog és ezen a fordulaton nem is annyira hangos. Egy ER11-es fortunát akarok meghajtani vele. A flex eredetileg fordulat szabályzós, de a fázishasítással csúnya hangja van. Egy mikrohullámú sütő hálózati trafójának a primérjét megcsapoltam egy pár helyen és auto trafóként használom a kisérlethez. 120V-nál szépen pörög 28000/min-t.Próbaként rá aplikáltam a tengelyre hüvellyel egy 6-os gravírmarót és szépen dolgozik a Kicsin. A flex egy OBI-ból való kis könnyű koreai, a neve most nem jut eszembe, valami h-betűvel kezdődő, 7700Ft/db.

besirkyjh

Le sem mertem irni a flexmotort .
Ferm flex hajtása tönkre ment és fiok aljában fplytatta az utját .Ugy 1 éve elövettem és megépitetttem olyanak mint a hosszunyaku csiszolok .Fent a kefénél maradt minden az eredeti , alul a müanyagház végétöl lett kiegészitve egy aluöntvényböl megmunkált csapágy házzal (2db csapágy egy 65mm hosszu tengelyen )és erre a tengelyre lett esztergálva a menet a patron befogásához ( az a hagyományos felsömarohoz valo menet )ott áltam meg hogy hogyan kössem össze a két tengelyt ,hiszen a csapágyházon belül találkoznak .Jo ötlet szerintem használhato , ilyen meg van mindenkinél .

bmejdz9nu

Olcsó főorsó projektről van szó... nem lehet drága a motor...

Olyan árat tudok csinálni, hogy a motor ára = 2 szénkefe árával!
Mivel közvetlenül a gyártótól származik a folyamatos ellátás is biztosított!
(A motort "nagybaniban" rendeltem... 28db/szállítási doboz = 10Kg volt.)

Tehát a motort vegyük 2 szénkefe árának = 3000Ft/motor!
(Áfát, vámot és szállítási költséget is fizettem - és "hasznom" is van rajta :)

Egyébként ki lehet(ne) cserélni a szénkeféket... de hát minek...:) egy úri mozdulattal "hátradobja" az ember a motort és kész...:)

De nézzük a motor adatlapját... (kicsit gyengén jött át fax-on... de van jó minőségű az eredeti 770-esről)  
(mert ez nem egy sima 770-es... azért van a sok számjegy utána a típus számnak - nagyobb fordulatú és telj.)
15V-ról járattam 2 teljes napig... tökéletes! = 30.000rpm.  
Valójában nem nekem gyártották... akinek készült ez a változat az 16,8V-ról hajtja :)

Méretek ~: 5mm-es tengely; átm: 44mm; teljes hossz: 95mm; súly: 335gr. felfogatás 2XM4.

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/High_RPM_DC_Motor/RS-770SHF_8515RD_tuning.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Ennyi erővel egy olcsó felsőmarót is vehetnél? Mint Kress.. Budget néven... 6000ért...
De az túl erős és hangos... szerintem.... ehhez ill. egy pl. ER11-es fortunához...
Valamint a 230 Voltos motorral nem nagyon lehet jó szabályzást építeni...(fázishasítással)
Meg bazi nagy... vagy? Itt a cél inkább egy kisebb fortuna... Ez a "motorocska" csak 335gramm...
Ja és fogásírány váltás sem gond...hiszen DC... a balos gravírtűhöz :)

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/High_RPM_DC_Motor/RS-770SHF_alapmotor.jpg" TARGET=_fnew>Belinkelem az alap 770-es motor adatlapját... jobban olvasható Azonosítás céljából... hogy mi micsoda a a másikon... segít valamit...  
DE NEM EZ A MOTOR  !!! Ez gyártói az alapszéria...

besirkyjh

Ez egy jo ár  .
Ha ténylegesen megfelel akkor maradhat az eredeti 50 mm . Ok ez rendben , szerintem .
Nincs szo 220v-rol csak a DC lehetne a befuto .
Legyen egy házban a motor és a föorso vagy különitsük el .A közös házbol ki kell hozni a meleget , ha külön vannak problémás lehet az egytegelyüség .Milyen tengelykapcsolo kellene .

A flexek kiprobálása kötelezö ( számomra ) ugy vagyok vele hogy van egy primitiv mechanika ami idöelött tönkre megy de ott marad egy müködöképes forgorész , valamire csak jo .
De erröl ennyit.Örülök a Vbodi irásámak azt hittem csak én csinálok ilyen " eszement " dolgokat .

bmejdz9nu

A marómotor és fortuna szárat el kellene "dekoratívan" takarni egy "félbevágott" 50mm-es (műanyag?) csővel...
A szellőzési rést hagyva... mint a videón is látszik a motor "jéghidegre" hűti magát...
Azaz "sajnos" a légkeverő lapátokat az alapmotorét tették bele ami csak 15.000rom-re volt...
Visszavágtam őket.. így már akár 38 fokra is fel tudott melegedni :) viszont a hanja jelentősen csökkent... (ami egyébként sem túl nagy)

Egytengelyűség...
Mi ezzel a gond? a fortuna szár meg van csapágyazva pontosan... a motor felfogatása M4-es... kicsit nagyobb furatok... a maró tengely tekerget...a motor beáll helyzetbe... lassan meghúz közbe a csavarok...

Kupplungokat (5/8mm) is rendeltem már... a dologhoz...