Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

svejk

Az ipari Ac motorok döntő hányadában van HALL jeladó, csak mostanság divat kihagyni és abszolute encoderrel szerelni, bonyolult, de igaz nagytudású protokolt használni.

A modell vezérlők általában nem rendelkeznek HALL jelfogadóval, ők vagy csak nyomják ki a frekit vagy jobb esetben bonyolut áram/feszültségfigyeléssel tudják meg a rotor pozicióját.

A trapéz és szinusos jelalakkülönbség meg megint egy más tészta.

svejk

Módosítom a hozzászólásom: Az ipari Ac motorok döntő hámnyadában resolver van...

bmejdz9nu

Mindjárt átírom a topik címét :)
Sajnos vagy 5-8 különböző teljesítményű BL motort teszteltem...
A belsőforgórészes az abszolút nem volt jó... a külső forgórészesek még tartották bennem a a lelket... de egy pl. 5 órás futás után azok is megadták magukat...

Rengeteg pénzt és időt pazaroltam nekik...  
Dehát hátha valakinek sikerül... mert a remény hal meg utoljára :)

bmejdz9nu

Bizony-bizony sokáig kitartottam...
Nemcsak a magam kísérletezéseihez rendeltem motorokat... másoknak is...
De be kell egyszer látni... ez zsákutca...
Azaz ilyenkor a "visszacsatolásmentes" BL technikára gondolok... Ha lenne jeladós motorok és ehhez vezérlők...
De... az már más kategória... azaz más árkategória... és itt (a BL topikban) az olcsón kivitelezhető gravír-maró furtuna lett volna a cél...

De van remény az olcsó és jó furtunára... csak más motorral és patronos szerszámbefogatással... szerintem.

Farkas Ádám

De ha már megvetted akkor próbáld ki, a Péter is azt szokta mondani: "csak a saját szememnek hiszek...[#gonosz1]" és oszd meg velünk a tapasztalataidat, még ha kudarc is, mert abból mi is tanulunk.

Farkas Ádám

Az volt a baj hogy leragadtál a marómotoros felhasználásnál, pedig egy CNC-be több helyre is lehet motort tenni.[#buck][#buck]

besirkyjh

Ami számit az ár/érték  viszony .
Van persze , van minden a boltokban csak a zseton az ami hiánycikk .
Ha nem lennének kisérletezö kedvü emberkék (és ebbe abszolult besorolom magam is )akkor még mindi fekete fehér félgömbön néznénk a TV-t és nem Plasmán vagy Leddesen .Persze ezek sem csak ugy találomra lettek kifejlesztve hanem sok sok kisérlet és kitartás....innen már imerös ?

bmejdz9nu

Persze... de... ahogy leírtam a #1004-ben...
Esetleg nem vagyunk okosabbak a Proxxon ill. Dreamel fejlesztési csapatánál...
Csak azért ezt a kettő céget emlegetem... mert ezek az ára a kb. "célár"... de mégsem kéziszerszámnak való legyen... az pontos, megbízható...kis főorsó...CNC-hez...

Farkas Ádám

Akkor csinálni kell egy proxon kategóriát jobb alkatrészekből, és olcsón. Sokan használnának olyant...

bmejdz9nu

Pontosan ez a célom valahol...

Valahol... teljesítményben egy Kress és a Proxxon közötti kellene...
Valahol... 20.000rpm és 30.000rpm között kellene... de jó lenne alatta is erő...
Hogy ezek (Kress, Proxxon) végül is hány "wattosak" az egy jó kérdés...
A Kress - nem biztos forrásból - 0,2Nm-es... ez már nagyon jó, de pl. a minimális fordulatnál azaz 10.000rpm-nél már harmat gyenge...

A Proxxon - ha jól emlékszem amikor szétszedtem - belül egy picike DC motor van (380-as méret?) ...  
Belül állítja egy kis elektronika a motor fordulatát ill. változtatja az impulzus szélességet...
Nagyon kicsi előfeszítetlen (vicces:) csapágyazással van ellátva... de a célnak megfelel... fúrni-faragni egy jó cucc :)
A szerszám befogatása (kúp és patron) is hagy "némi" kívánnivalót maga után CNC-hez...(de jobb mint a Dreamel-é)

Egy gyári ER patronbefogóra gondoltam... Amibe  a legfontosabb szerszám méreteket be lehetne fogni...
Azaz a legelterjedtebb méreteket 1/8" és 6mm-eseket... (persze 3mm és 8mm-es is megoldható)

Egy kefés DC motorra gondoltam mint Proxxon-ban, de nagyobb teljesítményben ill. furdulatszámban...
Na és persze a nagyfesz használatának elkerülése miatt kisfeszültségű változatban...
Így lehetőség nyílna a feszültség változatásával a fordulatszám állításra (pl. NE555 + IRFP260 = PWM)
Sőt innét csak egy lépés lenne a terhelés független fordulatszám stabilizálás...
Ezt meg lehetne tenni a felvett áram figyelésével (shunt ell.) vagy tacho vagy egy 1 réses "encoder" felhasználásával... stb...

Kisérletek, teszteket csinálom...  
Az optimális csapágy méret, minőség és fordulatszám... melegedés, terhelhetőség is nagyon fontos szempont!

besirkyjh

Ez most az "eljátszunk a gondolattal" vagy megprobáljuk végig járni azt verziot is .Mi a cél? Csinálni valamitöl jobbat és olcsobban ?
Most néztem a Tibiéknél : léghütéses maromotor 0.4Kw, ER11 , kerámia csapágy ,
24000fordulat ,220V és 96 000 Ft/db . A hozzávalo frekiválto Omron 0.55Kw és 41000 forint/db .Ez ugyebár 137 000Ft de ez uj ár .
Ez alá kell menni , legalább ebben a minöségben .
Milyen konsrtukcio legyen ?
Na itt már lesznek gondok én például a mechanikus áttételre esküszöm(Pl asztalifurogép)
vannak olyanok akik az elektromos fordulat szabályzást részesitik elönyben .Az öszvér lehetne az optimális megoldás ?
Ez már egy másik topick , menjünk , hova ?

?

bmejdz9nu

Természetesen minden alkatrésznek újnak kell lennie...  
Sőt a leendő fortunának "reprodukálhatónak" kell lennie! Azaz az alkatelemeknek folyamatosan beszerezhetőnek!!!

Tibiéknél az teljesen más kategória! De ezt már írtam... az AC asszinkoron... Kw-k.. stb... Nem egészen ez a cél itt...

Áttétel kizártam két okból:
1. Nem szeretem :) Hangos, veszélyes, bonyolult az elkészítése...
2. Láttál már gyári HF főorsót áttétellel?

1. Ami biztos a patron rendszer ER11-es rendszerű lesz:  

Standart 1-7mm-ig patronok (0,5mm-es osztással), de tudok 8mm-es un. felméretest is! Létezik kimondottan 1/8"-os méret is... ez nekem fontos...)
Egy alapkészlet nem drága... mert végül is mi kell? egy db 1/8"-os és egy pl. 6mm-es... mert ugyebár 6-os száron vannak 4-es ás 5-ös szerszámok is!

2. A befogató szár mérete 8mm lesz...
Tesztelve volt a 12mm-es és a 8mm-es...
A 8mm-eshez valamivel kisebb csapágyak kellenek és méretükből adódóan nagyobb fordulatot bírnak..
Azaz ha 30.000rpm a cél ... akkor a kisebb csapágy kevesebb hőt termel... van tartalék!

A kiválasztott csapágy a SKF 608ZZ (dinamikus terhelhetőség: 3,45KN; Statikus terhelhetőség: 1,37KN...(statikusan 1370Nm... azaz ~137kg toló-húzóerő? :)
Kettő vagy három csapágy... ezt még nem tudom... természetesen "rugózásmentesen" előfeszítve... fő a precizitás!  
Kitűnő körfutási pontosság, kevés hő termelés (nem "tojás formájúak" bent a golyók:) ... és várhatóan hosszú élettartam miatt...
608 Méretek: belül 8mm; kivül:22mm; mag: 7mm; Fordulat: 75.000/48.000rpm.  
Nem olajfúvásos kenésű lesz a fortuna... így a 48.000rpm a meghatározó adat. (a 48.000 rpm gyári adat zsírkenéssel)
Igen "sima" SKF 608ZZ... (nem kínai "608ZZ":) pl. a kínai 608-as kerámia hibrid csapágyakat még fejleszteni kell...:)

Szerintem már maradjunk itt... majd módosítom a topik címét... azaz kiegészítem...
A BL motorral való megoldás volt a cél... de ugyebár nem jött össze (nekem)... de hátha valakinek még összejön..
Tehát a cél nem változott csak a cél eléréséhez az eszköz...
Tehát maradjunk itt...szerintem...
Ha a motor is "kiválasztásra kerül" ... módosítom a topik címét...

Amiket leírtam... (el)várom a kritikákat!!! Tudjátok szeretem az építő jellegű molesztálást!
Azt is tudjátok... nem vagyok sértődős fajta :) Tehát neszi neki :)

besirkyjh

OK  

Gonosz leszek , én már tudom az uj topick nevét ( "Döglött projektek-ek ") de ez maradjon köztünk .Addig még eltelik sok idö remélhetöleg .

Rendben .Csináljuk meg !!

Elsö dolog ,fordulat csak egy nagyon szük állitási lehetöségben , akkor még van nyomatékunk is .Igazad van nem láttam HF föorsot áttétellel de ez a föorso csak kis fordulat eltéréssel használhato (+- 5-7%)ki igazán .A 608 as csapágy jolehet a 3 szátu marokhoz vagy olyan hellyen ahol a maro max8-10mm-t log ki a patronbol az ER11 megadhatja a tengely méretét ennek nem igazán kellene alá menni .Egyszerübben ,inkább másoldalrol megközelitve : ha használni akarunk 6mm-es marokat is ( kilghat 25mm-t is )ahoz nagyon ajánlatos az átmérö 10-12mm-es tengely ( belefér nem gond )az viszont a Te feledatod hogy meg találd hozzá a csapágyat , temészetesen 3db egy tengelyen .Ha lesznek csapágy árak lehet keresni a motorok között és lehet gondolkodni a kivitelezésen .Eddig ez nagyon egyszerünek tünik .
Most jut eszembe .Mire használnánk ezt a maromotort ? Már az elején érdemes foglalkozni az automata cserélövel ,de nem feltétel ( forog anélkül is ) .  
Természetesen nyilvános lenne a projekt mint a frekiválto ( még jobb ötlet , házasitsuk össze azzal .
Alakul .
Remélem van ételme .

Ki mit szol hozzá ?Lehet belöle valami ?

bmejdz9nu

"Mire használnánk ezt a marómotort ?"
- Gravír és marásra... Ha egy 6-os maró kerül bele - nem valószínű, hogy 3mm-es fogásokkal fogunk marni...

"Már az elején érdemes foglalkozni az automata cserélővel"
-Igen. Ez is fontos! Olyan olcsóra kell csinálni, hogy komplett az egész marót tudjuk cserélni!  
Ez a legegyszerűbb megoldás... pár szerszámnál többet úgysem akarunk - szerintem - váltani...
Méreteit tekintve se legyen nagy! azaz max 50x50mm keresztmetszetbe férjen bele! (Ezért sem jó a szíjáttétel = helyigényes azaz nagy lenne a mérete!

besirkyjh

Üdvöletem

A gravirozás és a marás két külömbözö fordulat .
Akkor arra kell törekedni ( elektromosan ) hogy a kissebik fordulaton ( maráshoz ) legyen a max nyomaték .Erröl ennyi most elég .
Az 50 X 50 mm a föorsanak nem gond , viszont a motor belefér ebbe a méretbe? Ugy gondoltam hogy egy házban lenne a föorso és a maromotor .Akkor ez a méret nem kicsi ? Gondoljunk a "Z" asztal szélességére az ugyis fix hellyet foglal el , ritkán van 100mm alatt , ugy gondolom ahoz hogy ne legyen utban lehet még arra az 50 mm-re tenni vagy 10-et ( mindjárt bövül a motor repertuál ) . Ahoz hogy legyen tényleg vagy 350-400W teljesitményünk ( és tartalék, fizikailag ) szükség lessz méretekre is .Ne értsd rosszul , nem akarok tankszerü föorsot csak arra hivnám fel a figyelmet hogy probáljuk meg optimalizálni a méreteket .
Adot a felhasználás a fordulat a maromotor teljesitménye a " Z " asztal mérete , ebböl már ki lehet következtetni az optimális méretet .
Milyen kenése lenne a csapágyaknak ?A lehetö legegyszerübb de még jol használhato .Azért lenne fontos ez is az eljén mert ahoz kell a föorso also végét tervezni ( labirint gyürü , vagy csak povédö ? ) .Nekem labirintos ( nagyobb föorsohoz ) vált be a legjobban .

Körül kellene nézni hogy milyen motorokat lehet ide használni .Mi a javaslat?Ha kiválasszuk a motort az meg adhatja a föorso méretét is (bár igy kicsit felborul a tervezés )a cél a fontos .
Motor milyen AC , DC , alap fordulat max teljesitmény , feszültség , méret ?