Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Ne hagyd magad eltántorítani. Ha nem csinálod meg, sosem derül ki...
Nekem kell egy ilyen, az első szabad darabot máris lefoglalom. Pont jó lesz a picikéhez. A tengelyeket a mini DC fogja hajkurászni...

000000000

"12Vx24A = 288W... felvett telj X 0.75%
hatásfok = 216W leadott... Mi ezzel a baj???"
Az, hogy ezt elhiszed..:)))
Neked fogalmad sincs, mekkora hőbomba már 60W.
Azt el is kell tudni disszipálni...:))
Ez a motor  a valóságban tartósan 40-50W hasznos
teljesítményt tud leadni, azaz 20-25%-át annak,
amit te hiszel róla.
Nézz meg egy normális adatlapot róla,
(pl. kysanelectronics), ott 52 W-ot írnak
az RS770-ről, ami ugye már reális lehet.

Konstruktivitás, ahogyan kéred:
Az ötleted egyébként jó, én 20 éve ennek egy
kisöccsét használom, amit te most akrsz
kitalálni. Az a különbség köztünk,
hogy én csak 20-30W-ot leadottat mértem ki,
és ezt nem is szabad túllépni. Valamint
két csapágyban egyből a szerszámot forgatom így,
extrém pontos az ütéspontosság.

bmejdz9nu

Sajnos a magas fordulatnak ára van... azaz a hatásfok rohamosan csökkenik...
Az általam belinkelt alap 770-es motornál is jobb mint ennél...  
De akkor szükséges lenne az fel áttételezés... Amivel szintén jönnének elő a bajok... és az sem veszteségmentes... bonyolult, zajos, "térigényes" és bizonyos fokig veszélyes...
Sőt... "gyári" példa sincs belőle... azaz még egy gyártó sem oldotta meg így a problémát! (fel áttételezés)

El tudja disszipálni! Teszteltem! Ok. Elég hatékonyan dolgozik a légkeverője és jól átszellőzteti...

http://www.kysanelectronics.com/Products/datasheet_display.php?recordID=1509" TARGET=_fnew>A Kysanelectronicsnál sincs ez másként... (link 770-hez) Alapmotor: üresjárat: 16.000rpm... ami kevés...
Ez a Kysanelectronics pedig egy kisebb kínai gyártó mint ahonnét én ezt vettem...

Tehát a két motor nem összehasonlítható.. max a két alapmotor adatlap... mert ugye ez más... nagyobb rpm-es...(spec. 770-es változat)

Hogy mekkora teljesítmény kell a maráshoz? Szerintem is sokkal kevesebb is elég lesz...
De majd a marás teszt bebizonyítja... de nem árt ha van tartalék... (ilyenkor gondolok a a kisebb fordulatszám tartományra is)

Valójában ez a motor - szerintem - egy ER16-os fortunát is meg tudna hajtani...

Ne feledjük... a kutya ugat és az ár beszél... Tehát a Maxxontól, Svájcból nem is kértem ajánlatot a motorra :)

Csapágyban a szerszám...
Igen az lenne a tökéletes... de hát nem megoldott és csak egy méretet lehetne alkalmazni...nincs is rá "gyári" példa...  
Misi erről mesélhetne...

Egyébként ezt/azt vártam tőled...:) hogy igen Péter... a sok rossz megoldás között ez a legkevésbé rossz...:)
Ez így van... de ugye semmi sem tökéletes ebben a világban :)

Szalai György

„Valamint két csapágyban egyből a szerszámot forgatom így,  
extrém pontos az ütéspontosság.”

Ha szépen kérem, mutatsz erről egy képet?
Majd ha időd engedi.
Hogyan állítod be az optimális csapágyhézagot?
Vagy nagyon precíz csapágyakat használsz?
Mekkora vágósebességet sikerült elérned?

Szalai György

„de ugye semmi sem tökéletes ebben a világban”
Az elejével egyetértek! De! Az én Precise főorsóm, az már tökéletes.
És így, hogy a próbálkozás útján kihagytam a köztes lépcsőket, nem is olyan drága.

000000000

Te tudod... :))
De javaslok Neked egy olyan terheléses tesztet
is, hogy 24A-t vegyen fel (pl. tegyél rá egy
propellert). Meglepődnék, ha nem lenne tűzforró
1 óra alatt.
Ha hideg marad ekkor is, akkor térjünk vissza
a dologra, meg hogy mitől is 250W-os a motorod.

besirkyjh

Valojában csak hosszutengelyeknél lenne jo  
A föorso hosszáig még nem jutottunk el .Természetesen egy rövidebb tengely használva elég a két csapágy .

besirkyjh

Temészetesen tudjuk hogy már létezik ilyen konstrukcio .Lentebb kértem hogy ha valakinek van hasonlo ( és publikus) ossza meg velünk a Vbodi kivételével eddig semmi reakcio.
Az hogy milyen lessz majd a probán kiderül , elöbb jussunk el odáig .
Ez egy olyan föorso lessz ( mert lessz ) ami utánépithetö , tisztában leszünk a teljesitményével a tudásával és azt is tudjuk (a végén ) hogy mennyibe kerül .

Tibor , nagyon szeretném ha mutatnál olyan megoldást amit te is használsz ezzel is segitve a haladást .

bmejdz9nu

A precíz főorsó egy más ár és súly kategória...
pl. 3,5Kg... ez a fortuna amire gondolok még 1 Kg sem lesz... tudod egyesek 3D-t marnak :)
Tehát egy kisebb "fürge" géphez... és ha az ár nem is számít... akkor az emelgetett tömeg lehet...

Nekem is van 2db Precise főorsóm, 2 frekiváltóm hozzá... Sőt +2db 1/8"-os patronom, komplett... de az más...

bmejdz9nu

Nem láttad a #1028-ben a videót? Nem teljes terhelés... de nézd meg!!!!! (18,7A felvett áram - 15V-nál)
(csak ad-hoc csináltam... semmi melegedés nem volt...)

A Proxxon, Dreamel tulajokat nem félted a melegedéstől? :)  
Azokban is ilyen jellegű motor van... Meg minden felsőmaróban stb... (pl. Kress)

besirkyjh

Tényleg Péter , milyen hosszu lenne a föorso ? A csapágyak száma miatt kérdezem .

000000000

Érdekes ez a Fórum lélektan. Megfigyeltem,
olyan megoldások témák, amit már évekkel
ezelőtt valaki publikált, vagy megvitattunk,
teljesen elfelejtődnek..:)
2008.02.19 #462 Akkor is közöltem már ezt a
megoldást. Íme újra:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/ROBSY-D1S.jpg" border=0>
Fordulat max.: 20.000 1/min (12 V-nál)
(lehetne több is, de így sokkal többet bír
élettartamban a motor és csapágy is.)
Áramfelvétel üresben ekkor: 0.7 A
Csapágyak: 623-2Z NTN
Axiálisan az egyik csapágy eltolható, egy kis
hernyócsavarral rögzíthető, így állítható be a
kotymentesség.
Futáspontosság: Százados mérőóra nem mutat
semmit.
Szerszám készlet: átmérő 3 szárú Kemmer fúró-
maró-gravír család.
A Fairtool-nál a Kőbányai úton kaphatóak ezek
a tömörkeményfém szerszámok, 600-1600 Ft között.

000000000

Nagy Zoltán is buplikálta kb. lassan 2 éve
a fortunáját...:))

bmejdz9nu

Semmi de semmi olyat nem akartam... amit még nem "fedeztek" fel!!!
Azaz csak olyan motorok után kutattam ami már sokszorosan bevált más gépeknél, gyártóknál!!!  
Semmi "űrkisérlet" mindenről akartam adatokat és adatlapot is!!! (modellező BL-nél még sehol nem találtam adatlapot... stb)

Ennyi kinlódás után...  

Próbálkoztam de nem dokumentáltam (mert kudrac volt) közbe kis teljesítményű (50-100W-os) 3F AC motorok áttekertetésével...
=  
Nagy méret +++ drága alapmotor +++ nagy súly +++ drága áttekerési költség +++ nem biztosítható folyamatosan a motorok +++ frekiváltó +++ ... olcsóbb venni egy ... szóval az más...

Szalai György

Irígyen látom, hogy „egyesek 3D-t marnak” én meg még mindég csak álmodozom róla.
Akinél ma voltam magán talin, Ő is mart szép 3D-t. Precise orsóval!
A múltkor már eljutottunk odáig, hogy az 1kg és a 3,5kg közti különbség dinamika szempontjából nem is olyan sokat számít.
Sokkal inkább jó servo motor kell hozzá, hogy a teljesítményt ne elfűtse és ne a saját gyorsítására használja, hanem a jól méretezett áttételen keresztül a terhet gyorsítsa optimálisan, akár sok órán keresztül is.
Én ilyet szeretnék.