Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

Szalai György

A #932-ben általad linkelt oldalon én egy egész motorcsaládra vonatkozó általános leírást látok. Az alján mégis egy konkrét típus adatait találom.
A motor egyenáramú belső ellenállása rendkívül kicsi, 0,008 Ohm
A maximális tartós teljesítménye hihetetlenül nagy, 2200 Watt
A maximális folyamatos árama is hatalmas, 100 Amper
Üzemi feszültség nincs megadva, gondolom azt a hozzá való meghajtó áramkör adatai tartalmazzák.
Mégis lehet tápegységet számolgatni.
Ha a motor 2200W teljesítményt szolgáltat 100A átfolyó áram hatására, akkor ahhoz 2200/100=22Volt üzemi feszültség tartozik.
Vagy, ha a belső ellenállása 0,008 Ohm és ezen 100Amper áramot kell áttaposni, akkor az 100x0,008=8Volt.
Hoppá! Akkor most 22 vagy 8 volt? Valószínűleg 22, mert az üzem közbeni motor ellenállás már nem tisztán ohmos ellenállás, hanem a hangfrekvenciás üzem miatt, jóval nagyobb, nagyrészt induktív impedancia. Azon pedig csak jóval nagyobb feszültség képes áttaposni a 100A áramot.
Ezen kívül a meghajtó elektronika kapcsoló fokozatán is létrejön még némi feszültség esés, amit a melegedés miatt igyekszik a gyártó minimálisra leszorítani. Alacsony nyitott csatorna ellenállású FET alkalmazásával, esetleg több FET párhuzamosan kötésével. De lehet egy két volt. Ha azt is figyelembe veszem, hogy a modellezőkre az akkumulátoros üzem a jellemző, és csak egész számú cellákból álló akkupakkot alkalmaznak, (Törtet csak verseny után.) akkor a motorodhoz való vezérlőhöz készült tápnak szerintem 24V 100A-t kéne tudnia. Az egy 2500W-os trafó, 150A-es egyenirányító híd, és vagy 150 ezer mikrofarádnyi kondenzátorcsomag.
Rettenetes. De ez nem kis teljesítményű motor.
Biztosan erre gondoltál? Vagy én néztem félre valamit?

000000000

Sziasztok!

Jó ideje modellezek és ahogy elnézem, hatalmas brushlees motorokban gondolkodtok.... Ezek kis méretben is nagy teljesítményekre képesek.

Arról nem esik szó hogy külső vagy belső forgórészesek-e....

És arra is vigyázzatok hogy kis terhelésnél nemigen működnek jó hatásfokkal......

A szabályzóikat simán lehet 12V-ról járatni de nem árt megnézni hogy mit írnak rá.

Üdv: András

43pbwjg8s

Eszemben sem volt még választani! :)
Csupán ez egy kiemelt példa volt arra, hogy valaki elmondhassa mindazt amit Te elmondtál.  
Nagyon köszönöm. Valami olyat keresek ami mondjuk ugy max 400W kimenő teljesítmény környékén mozog és nem ipari méretű tápellátás kell hozzá, nem kell a kismegszakítót kicserélni 3 millió amperesre, és a gatyám sem megy rá az üzemeltetésére.
Erre tudom egyszerűbb mondjuk (túllőve egy kcisit) egy 750W-os felsőmaró, de az egyszer majd elérendő végcélomhoz valami kompakt dolog kellene, nem pedig átalakított.

000000000

61g os motor a két méteres vitorlázót 80% os szögben emeli a magasba..... Gravírozáshoz belső forgórészes motort keress és 100g alattit de én még egy 50g alattival is simán megpróbálkoznék.

Szabályzóból is jó a leggyengébb.....

András

000000000

Ezeket a motorokat elég könnyen át lehet tekercselni. Mondjuk ha most 10 szál drót van összesodorva és abból van 15 menet, akkor ugyanilyen dróttal ráfér 150 menet, akkor nem 22 volt kell neki hanem kb. 220 és ugyanannyi lesz a teljesítménye. Mindjárt barátibb a táp ha 320V-ra méretezed.  A vezérlő meg a frekiváltóm lesz, csak másik programmal.

000000000

?????

És hol marad a brushless vezérlő?
És minek 220-ról hajtani.......

Amúgy is van 5-12V a gépen a léptetőmotorok vezérlése miatt.

Túl van misztifikálva a dolog....

Gravírozáshoz majdnem hogy bármi jó...

András

000000000

KisKZ 400W-ot szeretne, annyi tartalék nincs a léptetőmotor tápban valószínűleg.

43pbwjg8s

Köszönöm az eddigieket!
A 220V nem közvetlen a motornak szól, hanem annak a tápnak ami kiszolgálja majd őt.
Ezzel azt akartam inkább kifejezni, hog yamit én keresek az ne legyen 3 fázisú, ne legyen semmi különleges olyan igénye, ami többet kíván a falban mint 220V.
Az sem hiba, ha a táp viszonylag könnyen megépíthető.

A gravírozásnál egy picit többet szeretnék azért. Legalább fát marni. Ehhez keresgetek.

43pbwjg8s

Ha kell külön tápot is hajlandó vagyok építeni (venni/kapni/találni bármi) a főorsó motornak. Nem feltétlenül akarom a vezérlő és léptetőmotorokat kiszolgáló tápról hajtani.

43pbwjg8s

Nekem semmi nincs túlmisztifikálva mert sajnos nem értek az elektronikához. :(

3k74cecek

" Legalább fát marni. Ehhez keresgetek."
Azért még ez is elég nagyvonalú meghatározás. 3mm átmérőjű maróval akarsz szobrokat marni, vagy 8mm ármérőjűvel 15mm mélyen keményfából alakos dolgot?
Ég és föld a különbség a kettő között.  

s7manbs8

A fa is kéri az erőt, főleg ha kemény.

43pbwjg8s

Szia Szigma
D6 elég. alapvetően műfa (könnyen megmunkálható anyag).
Látod megint belefutok abba, hog ymilyen tudatlan vagyok. A fák anyaglehetőségeit nem ismerem. Formákat akarok készíteni belőlük.
Maradjunk a keményfánál.

Ehhez kellene meghatározni akkor ugye teljesítményt/fordulatszámot, és keresni kiszolgáló motort és elektronikát.

Segítenétek?

Szalai György

„Maradjunk a keményfánál.”
Keményfával kemény fába vágod a szerszámodat! Nehezebb megmunkálni, mint az alumíniumot. Az egzotikus gyönyörű faanyagok áráról ne is beszéljünk.
1500m/min szerszámél kerületi sebesség alatt ne nagyon számíts gyönyörű felületekre, még éles szerszámmal se. (Számold ki az mekkora fordulatszám, a te marókés átmérődre vonatkoztatva.) Szálirányra merőleges megmunkálásnál meg csak selejtre számíts, ha nem gyönyörű a szerszáméled, és alacsony a kerületi sebességed. (Széttépi az anyagot.) A famegmunkálás az élezésen és magas élsebességen áll vagy bukik. Ráadásul nem folyadékhűthető mint a fémek és műanyagok. Tehát kell a nagy előtolási sebesség is, másképp megég a drága anyag. Ezek a feltételek együttesen masszív, gyors gépet tesznek szükségessé.

000000000

Gipszből nem jó a forma? Kemény hungarovell?
Mi kerülne a formába utána?

András