Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

7vpav5d32

http://cnctar.hobbycnc.hu/csiki/2f%e1zis%fa%20motor.jpg" border=0>

Szalai György

Ez OK! Azzal nem vagyok tisztában, hogy miért nem lehet ideális egy kétfázisú 120 fokra tekercselt motor járatása, háromfázisú 120 fok eltérésű frekiváltó két kimenetéről. Mi a baj a kétfázisú 120 fokos rendszerrel.

Szalai György

Mi okból lehet a kétfázisú rendszer csak és kizárólag 90 fokos?

000000000

"Véleményed szerint a kétfázisú rendszer, csakis
90 fokos fáziseltéréssel működhet helyesen?"

Igen!
Ennek oka pedig az, hogy a folytonos,
harmónikus forgó mágneses mező kialakulása
csakis így valósulhat meg, tekintettel arra,
hogy 360/4=90 fok.
Ahol ebben az esetben 360 fok a szinusz,
koszinusz függvény matematikai periodicitása,
4 a motor fő működési fázisállapot száma.

bmejdz9nu

Na szerzek egyet neked aztán minden bajunk megoldódik :) azaz megoldod :)

bmejdz9nu

Hűha ere nem is gondoltam...
Azaz forgatom és a szkópon megmérem a jelet... és tudjuk a fázisszögeket?... (generator)
Talán nem is kell kis fesz hajtás...

bmejdz9nu

Ezzel csak két baj van...
Én sem hinném el, hogy működik... de:

1. míg ki nem próbáltam és ok.

2. Az egyik motort teljesen kompletten vettem frekiváltóval és gyári hűtővel...
Magyarországon működött...  
Volt hozzá egy vezérlő tábla (dobozolva) ahol felíratozott nyomogombok voltak a "melósoknak"...
Ilyen gombok:  
- "bejáratás munkakezdésnél" 10 percre fél fordulaton (30krpm)
- Teljes sebesség 10 perc után (60krpm) stb...
Tehát "iparszerűen elkövetetet szakszerűtlenséggel" használták egy Commender SE 3F frekiváltóval...

Szalai György

Működni éppen működi, azt nem vitatja senki. Nem ad a tengelyén akkora teljesítményt, amekkorát tudna, ha helyesen lenne táplálva. Ez egy élsportoló. Jókor kell neki jó kaját adni, különben nem nyerő. Most már értem Tibor45 álláspontját.

bmejdz9nu

Talán nem tudja az 1Kw-ot :) de ha jól gondolom 2/3-át igen... azaz 660W-ot... az már nekem elég lesz :)

svejk

Érdekes Tibor45 álláspontját egyből megérted, amikor Szigma, meg előtte Én mondtam hogy 90 fok lesz az, azt nem kartad megérteni :))

svejk

Kérdés hogy mennyi a remanenciája (maradék mágnesesség)a forgórésznek.
Valószínű igen kevés, de jó szkóppal, helyes mérési összeállítással bizonyára gerjesztés nélkül is mérhető.

000000000

Kedves Péter!
Egy háromhengeres autó is megy 1-2-3 aktív
hengerrel is.
De a Te X hengeres kocsidnál is nyugodtan
húzzál le egy-két gyertyapipát, megy az az
autó úgy is, nem?:)) Marad még elég kW benne:)
Annak tehát ne örülj még soha, ha egy motor
forog. Az még attól belül "kínlódhat", csak
Téged ez a része nem érdekel, hiszen forog.
Hobbystáknál végül is ez bocsánatos szemlélet,
de büszke ne legyél rá.:)

svejk

Kipróbáltam, egy mezei 230/400 V-os 3 fázisú motor 600-as fordulaton több 100 mV-ot lead és jól kiértékelhető az ábra, de még egy 200Hz-es moci is a 100 mV-os tartományban termel üresben, ugyan itt már eléggé zajos az ábra.
A motor fémházát feltétlen össze kell kötni a szkóp GND-jével.
A motor tekercseit 10-100 Ohm-mal terhelve kiértékelhetőbb a zajból az ábra.

svejk

"Azt meg nem egyszerű találni, pláne Sensorless Flux Vector Control üzemmódúban"
Na hogy az eredeti nem ilyen volt az szinte biztos a 70-es évek tecnikájával :)
De szerintem van itt olyan fórumtag aki ripp-ropp ösze tudna neked rakni egy korrekt, a kétfázisú motorodhoz illeszkedő nem konyhaszekrény méretű meghajtóegységet...

Szalai György

Akkor ez a megoldás a tekercselési szög kimérésére. Tehát a rövidrezárt forgórészű motor forgórészében neked volt annyi remanens mágnesesség, ami elég feszültséget generált az állórész tekercseiben ahhoz, hogy a tekercseket 10-100 Ohmmal lezárva, szkóppak kiértékelhető legyen az indukált feszültségek fázisszöge.

Tibor45 álláspontját nem elsőre és nem feltétel nélkül értettem meg, fogadtam el, hanem a #895 indoklás alapján. Ez volt az, ami az ezt megelőző véleményekből nekem hiányzott.