Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Ilyenkor pont ezért lövök túl, mert erre mindig nagyon jól részletesen elmondjátok hogy mi miért és hogyan. :) Köszönöm.
A műfa az amit alapvetően használni akarok.
Ez gyakorlatilag egyfajta műanyag. Könnyen megmunkálható. Valakinek küldtem is anno egy mintadarabot kipróbálni.

Ez a formák készítéséhez pont jó. Amennyire kell merev tud lenni (ha nem vékony falú, hanem hagy mögötte az ember anyagot).
Azt még nem próbáltam, hogy 10000 rpm környékén hogyan viselkedik, de a hétvégén meg fogom.

Akarok még estelegesen réz, és/vagy vékony acéllemezt garvíroni, de nem marni!
A fák csoportosításáról tulajdonságairól megmunkálhatóságáról merre keresgéljek anyag után?

A fenti feladatokhoz, D6 max maróval szeretnék valami fortuna megoldást találni.

Természetesen ne higgyétek hogy henyélek és csak arra várok, hogy Ti megoldjátok nekem! Csak jó menet közben a jótanács.

43pbwjg8s

Epoxy, műanyag, szilikon, stb.

3k74cecek

Én csinálnék egy patronos szerszám befogású orsót, amit egy jó nagy gyorsító áttételen keresztül meghajtanék egy kefés motorral, fordulatszám szabályzóval.
Olyan áttétel kellene amivel elérhető lenne legalább 50-60ezres fordulat. Szerintem arra amit írtál elég lenne egy 500-700W körüli motor.
Ez kefésben nem is túl nagy motor.

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Cserealap/Ujak/Kefesmotor1.jpg" TARGET=_fnew>Ilyesmi?
Motorátmérő: 110mm, Danamid fogaskerék átmérő: 160mm, Teljes hossz: 360mm, Tömeg: 8kg

Szalai György

Ja, a fogaskerék 105 fogú. Egy 20 fogú kereket hajtott, olajjal feltöltött térben. Mint nagyon laborcentrifuga. Sajnos a nagy fordulatú csapágyazása a rendelkezésemre álló eszközökkel nem volt kiszerelhető.

3k74cecek

Akár ilyen is lehetne. Az olajjal feltöltött hajtómű tér elég érdekes nekem. Egyrészt ekkora fordulatoknál már komoly  
veszteség az olaj keverése, másrészt a műanyag fogaskerék egyik előnye éppen az, hogy nem kell kenni.
De esetleg megoldható lehet szíj hajtással is a dolog. Az sokkal egyszerűbb, és talán még akkor is megéri ha ekkora sebességen kisebb a szíj élettartama.

43pbwjg8s

Meg kell barátkoznom valahogy a nagyobb méretekkel ugy látom.
Valami olyasmit (ha alakilag és mechanikailag nem is) szeretnék először min a ROLAND kisebbik gépei.

http://www.rolanddg.hu/termekek/MDX-15_20" TARGET=_fnew>ROLAND

lehet az első fémgépem teljesen más alakú lesz ugyan, de próbálnám minél kisebbre szorítani a méreteket.
Ezekben a kisebb ROLAND gépekben egy 400W-os szervó motor adja a főorsó erejét.

Ez az amiért megnéztem a Brushless motorokatm ez az amiért a szervó motorok között keresgélek, és bár sokszor jó megoldások amiket mondtok, de a méretek miatt egy kicsit ódzkodok tőlük.

Nem nagyon értek az elektronikához, Ezt már mondtam sokszor. Éppen ezért igazándiból valami olyan megoldás kellene, ami kompakt. Részegységeiben is, és a végén max annyi van, hogy bedugom a 220-ba egy relén leresztül kapcsolom, és persze ha (mint pl a brushless motoroknál) lehet szabályozni a fordulatszámot akkor azt mondjuk kézzel állítom be.

Ez az alapvető elgondolásom. Persze minden vátozhat. a körülményeknek és a lehetőségeknek megfelelően.

43pbwjg8s

Nagyon valószínű (biztos), hogy készülni fog egy kis fortuna.
Az, hogy hogyan fogom megcsionálni persze még kérdés. De minenképpen erre törekeszek.
Honap megyek a MÉH telepre válogatni anyagot hozzá.

000000000

Sziasztok!

Nemigen értem a dolgot. Nagy fordulattal általában gravírozni szoktak és kicsi a teljesítmény..... Nagy teljesítményű maró motorok
hatalmas marókkal, kis fordulaton munkálnak meg kemény fémeket.

Ezek a relatív hatalmas fordulatszámok és motor teljesítmények amiket írtok, sehogy nem illenek össze.... Számomra legalább is.....

Itt egy motor aminek állítólag préselt a forgórésze és az átlagosnál nehezebben válik le a mágnes nagy fordulatszámon.:

http://shop.modell.hu/product_info.php?cPath=14_271_277_282&products_id=54139" TARGET=_fnew>Motor

7.2V-on adja le az írt fordulatszámot, 12V-on gondolom megvan az 50 ezer.....

http://www.lrp.cc/de/produkte/elektronische-regler/auto/produkt/ai-super-reverse-digital/details/" TARGET=_fnew>Kompletten

De ha elhisszük hogy csak 8.4V ot bír akkor kell neki csinálni 8.4V-os tápot de szerintem nevetve bír többet mert töltés után a 8.4V os akku pakk egy ideig 10V feletti feszültséget ad le...

Hasonló de olcsóbb cuccokat vehettek a www.rcpanda.hu címen is...

El kell mondani az eladónak hogy mit szeretnéket és ajánl valamit.

Érdemes elolvasgatni a motorok és szabályzók adatlapját mert van egy maximális fordulastzám ami fölött már nem mennek.

Üdv: András

Szalai György

Azért linkeltem pont ezt, mert ennek a kimeneti percenkénti fordulatszáma épp az általad említett 50 ezer környékén volt. Ez alapján gondolom, hogy erre a fordulatszámra hobby fortunát és hozzá meghajtást készíteni házilag lehetetlen. Nagyon felszerszámozott műhelyben is igen komoly kihívásnak tartom. Ez a felismerés vezetett odáig, hogy készen vegyek nagy fordulatszámú marómotort. Ekkora fordulatoknál az olaj keverésének problémáját már felváltja az olaj ottartásának problémája. A műanyag fogaskereket nem kell kenni, a hőt kell elvezetni róla, ha közben némi kenés is megvalósul, az sem hátrány.

Szalai György

Egyetértek veled, de ez végletesen leegyszerűsített nézet.
Az általad irt két állapot között zajlik a hobby megmunkálások java. És ott sajnos fordulat is kell, meg teljesítmény is. A fortunás megoldás egyik hátránya meg az, hogy a magasabb szerszám fordulatszámot, a nagyobb motor nyomatékból állítja elő. És még ott van az áttétel (többnyire szíj) jó nagy vesztessége is. Tehát a teljes igazság az szerintem az, hogy nagy motor és nagy áttétel (nagyobb mint1:5) ad kis kimenő teljesítményt magas fordulatszámon. Az még csak a gravírozás. Ha az általad linkelt motor tengelye helyére lehetne bedugni egy gravirtűt az lenne a főnyeremény. De akkor előkerülnének a szerszáncsere, balansz és egyéb problémák.

Hol van még akkor egy tisztességes famegmunkálás teljesítmény és fordulatszám igénye?

000000000

>Ha az általad linkelt motor tengelye helyére >lehetne bedugni egy gravirtűt az lenne a >főnyeremény. De akkor előkerülnének a >szerszáncsere, balansz és egyéb problémák.  

A motor elé kell tenni a patront, tengelyt, csapágyazva, stb és rugalmasan összekötni a mögötte lévő motor tengelyével....

Én erősen kerülném az áttéteeket és az azzal járó problémákat.

Sajnos 2 hétig semmire sem érek rá de utána belekezdek a sajátom készítésébe és szerintem kénytelen leszek kitalálni a megoldást.

A marótengelyt mivel fogjátok meg?  

Talán ilyesmi csapágyakkal?

http://www.skf.com/images/cat/images/1/1_14/1000f01.gif" border=0>

6mm-es befogó szárú marót használnék és 10-12 rúdanyag van itthon tengelynek, patronnak.

Tudnátok ajánlani konkrétan cspágyat hozzá?

Nem kell egytrém fordulat és pontosság.....

Ne kotyogjon annyira hogy törje a marót...

Játszom csak a géppel.....

András

3k74cecek

A gravírozáshoz valóban nem kell nagy teljesítmény, de ha már 3-6mm átmérőjű maróval akarsz dolgozni, ahhoz már azért nem elég egy 50W-os motor. Ne fejtsd el, hogy nem csak a forgácsoláshoz kell a teljesítmény, hanem az orsó üresen hajtása is ehhez mérhető már a több tízezres fordulaton. A fordulat pedig kell mert különben nincs elég vágósebesség. Ha pedig még egy áttétel is van, akkor nem olyan sok egy 500W-os motor. Most már, hogy KisKZ kezdi kellően pontosan leírni, hogy mit is akar,  ahhoz tényleg nem kell 500W. Viszont az elején még Alu megmunkálás is volt ha jól emlékszem.  

Ezekkel az általad ajánlott  modell motorokkal több probléma is van. Az egyik az, hogy a csapágyazásuk nem ilyen igénybevételre van kialakítva.
Mire ráteszed a patront és befogod a marót, addigra annyira messze lesz a vágóél az első csapágytól, hogy az oldalirányú erő túl nagy terhelést jelent annak a mini csapágynak ami ezekben van. Túl hamar fog tönkremenni.
Ezek a modell motorok vagy légcsavart hajtanak amitől alig van radiális terhelése, vagy egy kis fogaskerék van szinte közvetlenül a csapágy mellett. Ettől pedig szintén nem lesz túl nagy a radiális terhelése. Ha viszont a csapágytól 3cm-re hat a forgácsoló erő, akkor a tervezettnek a többszöröse lesz a terhelése.
A másik nagy probléma az üzemidő. Ezek nem folyamatos órákig tartó üzemre vannak tervezve.
Egy modellben 10-15 perc üzemidő van, többnyire az sem végig teljes terhelésen. A CNC-ben viszont egy jó kis 3D-alak kimarása gyakran több óráig tart. Ezek a motorok ettől nagyon gyorsan kipurcannak. Az áruk viszont nem olyan, hogy havonta lehessen cserélni.
Harmadik probléma, hogy ezeknek többnyire 3mm-es tengelyük van. Annak a merevsége nem igazán forgácsoláshoz való.

3k74cecek

Kis méreteknél felesleges kúpgörgős csapágyat használni. Tökéletesen megfelel a mélyhornyú 2RS kivitelű, előfeszítve.

3k74cecek

Biztosan nem egyszerű, de talán nem lehetetlen. Nem tudok biztosat mondani, mert ilyet még nem csináltam, de úgy érzem hogy hobby célra azért megoldható.