Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

svejk

Igen erről írtam, elnyűhetetlen, legalább is a generátor része.
Fúrógéphez flexhez ideális ezek nem érzékenyek a stabil frekire és feszre.

Valóban a mai kínai, vagy legalábbis barkácsáruházas csodák halomra találhatók a tekercselőknél javításra, melyek javarészének a fesszabályzója is elszáll ilyenkor.

svejk

A frekit mindkét tipusnál a motor fordulatszáma határozza meg.  
Ugye az aszinkronos csak megfelelő terhelésnél ad úgy-ahogy stabil feszt.
A szinkronosoknál van olyan tipus amiben korrekt feszzabályzó van, úgy működik mint az autó generátor-fesszabályzó.

svejk

svejk

Valaki hozzáértő ránézhetne erre az Appnote-ra.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00967A.pdf" TARGET=_fnew>motorvezérlés
Túl késő van hogy megértsem hogy hogy jön neki ki a 7. ábra.
Nem itt van a kutya elásva a háromfázisú inverterről való kétfázisú 90 fokos motor műküdésére?

000000000

Ez jó! A 2 fázisú motorhajtás matematikája is megvan akkor.

svejk

Ha Te érted akkor elmagyarázhatnád..

000000000

Hát úgy érzem,hogy naggyából értem. A figure 6-on látszik, hogy a Va és a Vb ellenfázisban van, ehhez képest keressük a Vc szögét úgy, hogy a Va-Vc(=Vmain) és a Vb-Vc(Vstart) között 90 fok legyen és a 2 feszültség aránya stimmeljen. Azért jó ez az elrendezés, mert mind a 3 fázis "faltól falig" megy, jól kihasználja a feszültséget. Kérdés, hogy ami nektek van motor, annak esetleg egyforma-e a 2 tekercse, mert akkor a figure 6-on lévő derékszögű háromszög egyben egyenlő szárú is lesz. És akkor tök egyszerű, kell két ellenfázisú sinus, meg 1 ami pont a kettő közöt(90fokban) van.

000000000

A pontosság kedvéért: gyári 3 fázisú frekiváltóval ettől még nem lesz 90 fokod, de ha lesz (mert lesz!) házi  frekiváltónk, akkor csak a programját kell átírni a 90 fokhoz.

svejk

Na ja.. de én azt vettem ki hogy azt gagyogja az adatlap hogy a normál 3 fázisú kimenetre így kotve a tekercseket 90 fok lesz az eredmény.
Sajnos a szöveget nem értem...
Meg úgy egyébként megfigyeltem ezek a mikrovezérlős adatlapok nagyon programzó fejjel készülnek :)
Ha megnézel egy National, Texas vagy Motorola alkatrész adatlapját ott szinte a szöveg megértése nélkül megérted a működést.

bmejdz9nu

Egyforma a Precise motoroknál a két tekercs...

43pbwjg8s

Segítséget kérnék!

http://www.rcmodell.com/shop/product_info.php/cPath/75_302/products_id/5361" TARGET=_fnew>RC brushless

MI kell egy ilyen motorhoz, hogy 220V-ról használni tudja az ember?
Csak nagy volnalakban.

Nyiszi! Szerintem Te ebben otthon vagy, mert láttam nálad jó pár elektronikát az ilyen motorokhoz.

Kérlek adj egy nagyon rövid összefoglalót!
Persze bárki mástól is szívesen fogadnám.

Motoros

Egy 220/9 v min 60W trafó, egy legalább 5A-os graetz és egy 10 000mikros elko megfelelően bekötve.
Kis tápokkal ne is nagyon próbálkozz mert indulásnál brutális az áramfelvételük. Kapcsolótápok lefulladnak.

Szalai György

Mire akarnád használni? Szervonak felejtős a bonyolult vezérlés miatt. Fortuna tekergetésre volt már akinek bevált ilyesmi gravírozni. Gyári meghajtó elektronikával szokták használni, és annak a jelbemenetére kell hozzá egy jeladó is. És hogy úgy használhasd ahogy Te szeretnéd, egy hálózati tápegységre is szükséged lesz még.

43pbwjg8s

A fortuna tekergetésére keresek valamit.
Inkább kérdezek mint tippelgessek:
Mekkora is a ladott teljesítménye pl ennek a lentebb belinkeltnek? Milyen áramfelvétel párosul ehhez a lentebb Motoros által elmondott elektronika elején?

Bocsánat a tudatlanságomért, de mit jelent a Motor Kv?
Mit is jelent az, hogy Motor Kv 1100KV RPM / Volt?

Előre is köszönöm a türelmeteket!

000000000

A KV a voltonkénti fordulatszám. Tehát 10V -ról 11000 a fordulatszám. Ha megvan adva a tekercs ellenállása, akkor ki lehet számolni, mennyit esik terhelésre a fordulat. A felvet áramot beszorzod az ellenállással, a kapott feszültséget le kell vonni a betáppból és evvel szorozni a KV-t.