Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Az a gond, hogy valószínűleg nem lehetne követni a tekercselést, mert jó eséllyel úgy össze van bandázsolva, vagy lekenve valami rögzítővel, hogy semmit sem lehetne látni, max a polusokat a vas részen. Igaz az is hasznos infó lehetne.

Messer

Így igaz! Nem lehet követni a tekercselést. Világos barna  műgyantával van kiöntve az egész.

Szalai György

© Varsányi Péter #844-re.
A miért és hogyan lassan kezd világos lenni. Ha ránézek egy háromfázisú sinusgörbére, kis idő után feltűnik, hogy bármelyik két fázis amplitúdó értékének előjelhelyes összege megadja a harmadik fázis amplitúdó értékét. Tehát szerintem, ha a gyűrű alakú vas két, 120 fokra lévő tekercsét gerjesztjük, akkor a vas, pillanatról pillanatra elvégzi a matematikai számításokat és előállítja a harmadik fázisnak megfelelő mágneses mezőt is. Analóg számítógép. Nem egyedülálló, ballisztikus pályák számításához rég használták.

© Szigma #846-ra.
Az ősidőkben, mikor még barlangokban laktunk, a villámok fényénél a Rádiótechnika újságból gyűjtöttük a tudományt és értetlenül olvastuk, hogy valami CERN-ben egy hálózat működik ami összeköti a számítógépeket, mi meg azt se tudtuk mi az, akkor olvastam erről valahol. Most a nagy hálón nem találok semmit. Rég elfeledett mágia ez. A motor állórészén valószínűleg nem két pólus látható, hanem egy csomó körben. Azokat megszámolhatnám, de nekem ez az adat nem ér semmit. http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/spacevectors.gif" TARGET=_fnew>(Találtam egy szemléletes animációt)

© Messer #848-ra.
Arra én is gondoltam, hogy egy ilyen minőségű motor valószínűleg impregnált tekercselésű, de Te honnan tudod, hogy „Világos barna”.

Ismer-e valaki olyan elektromos mérési módszert, amivel meg lehetne mérni a tekercsek egymásra bezárt szögét? (Lehet bonyolult is.)

000000000

"Ismer-e valaki olyan elektromos mérési módszert, amivel meg lehetne mérni a tekercsek egymásra bezárt szögét? (Lehet bonyolult is.) "

Csak egy ötlet: egy a forgórész helyére behelyezett tekercs és feszültség mérés a végein és elforgatással szögmérés. Elvben a feszültség csúcsok a csatolás legjobb állapotaiban lenne. Az állórészt persze váltó fesszel megtáplálva.

Messer

4-5 éve kellett csapágycsere miatt szétszednem egyet.
Akkor láttam, hogy a tekercelés egybe van öntve a házzal átlátszatlan viágosbarna műgyantával.  
Nem az átlátszó impregnáló lakkal. A gyantán keresztül nem látszik semmi , csak a hűtőfuratok kandikálnak benne.
Volt több ilyen mocim, eldtam szép sorban őket. (sajna én előbb kezdtem el a válságot)

Szalai György

De jó lenne, ha maradt volna még pár, hozzá való szerszámbefogó patronod. Azt most megvehetném és szerszámcserélőzhetnék, mint Varsányi Péter, akit most annyira irigylek.
Írhatnál kicsit az emlékeidből is. Milyen csapágy, milyen elrendezés?

Szalai György

Köszönöm! Mindég próbálok szakemberesen, szabatosan fogalmazni, mert amit leír az ember azért felelősséggel tartozik, (Amit mond, azért is.) de látszik, hogy megint nem sikerült. Olyan mérésre lenne szükségem, amihez nem kell megbontanom a motort. Ez ügyben erősen kötnek a gátlásaim. (Nem úgy, mint Svejket.)

Messer

Maradt pár db. Nézd meg ezt: Adok, Veszek, Cserélek #2615

svejk

Azért nem érzem magam gátlástalannak :)))
Sajnos jellemző a saját káromon való tanulás, persze ez türelmetlenségemnek is köszönhető :(

Azt hittem Te láttál már ilyen 2/3 fázisú trafót.
Egyébként RT újság úgy kb. 1982-84 közti valamelyik szám hátsó oldalán volt egy megvalósítás két különálló trafóval.

Totál zárt lehet a mágneses körük a motoroknak? Kívülről pl. egy KMZ szenzorral és egyenáramot adva a tekercsekre lehet érzékelni lehetne a térerőt.
Egyébként ez egyáltalán milyen motor?
aszinkron vagy szinkron?
(rövidrezért forgórész vagy mágnes)
Ugye mágnesforgórésznél egyszerű lenne a helyzet :)

3k74cecek

Nem idézlek vissza, mert hosszú, de annyiban korrigálnám amit a 3f sinuszról írtál, hogy  
1. a harmadik amplitúdójának kb. a -1-szeresét adja. Emiatt viszont a vas nem végzi el amit írtál, mert nem tud -1-el szorozni.
2. azért csak kb. mert sajnos nem minden pillanatban igaz a dolog.
Nézd azt a pillanatot, amikor az egyik fázis negatív maximumon van. Ekkor a két másik amplitúdója + 0.86. Ennek a kétszerese pedig kb. 1.7amplitúdó lenne, míg a harmadik ekkor éppen -1 amplitúdójú.
Remélem elég érthetően írtam.

Szalai György

Igen érthetően. Pedig azt hittem rájöttem valamire. Ezek szerint ez az elmélet, zsákutca. Törhetem tovább a felyem.

Szalai György

Megpróbálom egyenárammal gerjeszteni az egyik tekercset és kívülről figyelni a térerőt. Elég gyengére számítok, mert a külső acél burkolat valószínűleg nagyon árnyékol.
Aszinkronmotor, nem mágneses a forgórésze. Azt éreznem kéne kézzel forgatás közben.

x4rhew5r3

Szia,
vedd észre, hogy a két tekercs a 3 fázisból nem (U,V), hanem (U-W,V-W) gerjesztést kap.
Csak akkor nézd meg a megfejtést, ha már nem akarod empirikusan megtalálni a megoldást:)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/Precise.jpg" TARGET=_fnew>(sétjefgeM)

Motoros

Csak egy ötlet:egy állandó mágnest tologass a palástján hátha jelzi hol vannak a pólusok.

3k74cecek

Ugyan nem nekem írtad, de nem értem, hogy ez mire akar vonatkozni[#fejvakaras]. A megfejtés képet pedig végképp nem értem, hogy mit jelent, és mit akar megmagyarázni.[#conf]
Kifejtenéd? [#worship][#wave]