Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Azt azért tedd hozzá, hogy eközben mindíg csak egy tekercset gerjesszen, és egyenárammal.
Persze a megengedett áramot ne lépje túl, tehát jóval kisebb fesz kell mint a motor normál feszültsége.
Egyébként én inkább iránytűt használnék mint mágnest, az sokkal érzékenyebb.

x4rhew5r3

Szalai Gyuri a #840-ben linkelt egy bekötést. Ott azt is mondja, hogy a jeladó 60 fokos fáziseltolású. Az ábrán vékonnyal az (U,V,W) három fázissal van ábrázolva. Ha a két fázistekercsnek az U-W  és V-W gerjesztést adjuk, a vastag vonal szerint is pont 60 fokos eltolású, köbgyök_3 amplitúdójú lesz a gerjesztő fesz.
Tehát ez a motor egy kétfázisú motor, csak nem 90, hanem 60 fokos a fáziseltolás.

Szalai György

Köszönöm. Azt hiszem értem.
Igazad van, az én motorom tekercsei nem nulla és L1 fázis, illetve nulla és L2 fázis közötti feszültségen vannak, hanem L1 és L2 fázis illetve L2 és L3 fázis közötti feszültségen. Tehát a tekercseken lévő feszültségek, meg kell hogy egyezzenek az általad kiszerkesztett vastag kék, illetve vastag piros görbékkel. Így a két tekercs közötti fázisszög, az ábrádról leolvasható 60 fok.
De hová vezet ez a felismerés szerinted?

bmejdz9nu

A végredményre én is nagyon kiváncsi vagyok...
A motor 2F az tuti... és megy a 3F-es frekiváltóról...
De hogyan és miért ... azt nem tudom... veszteségek lehetnek?

7vpav5d32

Péter! Te az eredeti frekiváltóval hajtod az 53-ast? Csinálj már egy képet légyszives az alján az adattábláról.  
Az enyém http://cnctar.hobbycnc.hu/csiki/precise_adattabla

Szalai György

Ha nem a FUKAR áruházban vetted, akkor a belsejéről is dobhatnál fel pár jó képet.

3k74cecek

sneci #863 és Szalai Gyuri #864-re:

No azt hiszem sikerült a totál káoszt kialakítani.[#csodalk][#falbav]
1. a #840-ben szó sincs a jeladó fázistolásáról. Azt ugyanis csak két jel között lehet értelmezni, a jeladó viszont egy jelet ad. Mihez képest van fázistolása?? Az hogy 60 foknyi elfordulásra ad egy teljes periódust az nem 60 fokos fázistolást jelent !
2. a vonali feszültségek ugyanúgy 120 fokra vannak egymástól mint a  fázis feszültségek.
A fázistolás megállapításához ugyanis a vektorokat a nullapontjuknál kell egymáshoz rajzolni, nem pedig úgy, hogy az egyik végéhez a másik kezdetét rajzoljuk és kapunk egy zárt vektorháromszöget. Persze így is lehet, csak ekkor nem a háromszög belső szögeit kell mérni !!
3. sneci belinkelt képén a két vastag vonal frekvenciája duplája a vékony vonalakkal rajzoltnak. Egy adott 3f-ú rendszerben a frekvencia nem függhet attól, hogy milyen pontok közötti feszültségeket veszek figyelembe. Ha ez nem így lenne, akkor egy 3f-ú motor fordulatszámát simán tudnám úgy változtatni, hogy a hálózatra hogy kötöm rá.

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Precisemotor%e9sKebF5frekivalto/PrecisePvsf1-330W.jpg" TARGET=_fnew>Itt az ok a két tekercsre.
A vezérlő a nyolcvanas évek technikája. MJ10004 400V 20A 175W kapcsoló üzemű darlingtonos végfokkal és ebből 3,6A terhelhetőséggel.  Nincs processzor, nincs IGBT, nincs SMD nincs beültetőgép. Vegyes gyártmányú alkatrészkészlet, manufaktúrális kézi gyártás. A költségeket nagyon leszorította, hogy nem kell meghajtani három fázistekercset.

3k74cecek

Bocs. a frekiről írtakat kicsit elkapkodtam.
Megzavart, hogy közelebb voltak egymáshoz a vastag vonalak mint a vékonyak.[#falbav]
Most elemzem, mélyebben a rajzot, hogy mi a hiba benne.

Szalai György

Ü.. Ü.. (És vízszintesen lóbálom a fejem.)
1. Az igaz, hogy a #863-ban téves a „Ott azt is mondja, hogy a jeladó 60 fokos fáziseltolású” megállapítás, hiszen nem írtam ilyet és a jeladó egyfázisú.

3. Sneci belinkelt képén a két vastag vonal frekvenciája pontosan megegyezik a vékony vonalak frekvenciájával. A képzeletbeli motorod fordulatszáma természetesen nem változik.
A köztük lévő fázisszög változott 120-ról 60 fokra és az amplitúdójuk megnőtt, hiszen a vastag vonalak két-két vékony vonal kiátlagolásával jöttek létre.

3k74cecek

No rájöttem mit rontott el sneci a rajzán.
Egyébként azért írtam a dupla frekit,mert ha a két vastag vonal mellé odaképzelem a harmadik zöldet is, aminek ugye azonos távolságra kell lenni a pirostól, mint a piros a kéktől, akkor az első ránézésre dupla frekit jelentene mint a vékonyaké.
A hiba a rajzban az, hogy a vastag vonalak közül az egyiket (választás kérdése, hogy melyiket) tükrözni kellene a 0 tengelyre.
Ugyanis a vonali feszültségek vektorai közül csak az első irányultságát választhatjuk meg tetszőlegesen, a többi ezek után már adódik.
Sneci rajzán viszont ez nem jó. Ugyanis a vékony vonalak a  3 fázis feszültséget jelentik, míg a vastag vonalak a vonali feszültséget jelentenék. Viszont a vonali feszültségek mint írtam #868-ban ugyanúgy 120 fokra  vannak egymástól mint a fázis feszültségek.
Az ő rajzán vajon hová kerülne a vastag zöld görbe?  

Más: miért vagy biztos abban, hogy a motor vezérlőjéből jövő két fázis 120 fokra van egymástól?
Megnézted szkóppal ?

bmejdz9nu

Eredeti nem volt soha nekem.... (csak láttam élőben, van egy Sopronban... kb. 100Kg :) öreg mint az országút:)
Próbáltam Commander SE és Danfoss frekiváltóval... mindkettővel működött...
Most csinálom a gravírgépemet... lassan húsbavágó lesz a kérdés...
mert ezen csak a Precise főorsó lesz!

bmejdz9nu

Nem szedtem szét őket... már régen tettem volna fel képeket..
Volt a itt a fórumon valakinek egy tercshibás... de nem adta el nekem... :) Tanulmányoztam volna...

bmejdz9nu

Hűha... elég kis szériás :) már azt hittem te csináltad... :)

bmejdz9nu

Nem kellene szkóppal megnézni a jeleket? Működik ez?
Lemásolni? Egy Cseh fazon árult az Ebayon 2F/1000Hz-es saját gyártmányút... jó drága is volt :)

Egyébként ha mindenáron 2F kellene... a 3F-es frekiváltót át lehetne buherálni?

Mert akinek van Precise vezérlője az is attól fél, hogy a "jövő héten" már megadja magát :)