Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

Szalai György

„A főorsó része az én dolgom lenne, csupán a megfelelő, kiméretű, de mégis nagy teljesítményű, sima 220V-ról működtethető motor megtalálása a feladat.”

Ebben az esetben ne a rövidrezárt forgórészű aszinkron motorok között keress, (mosógépmotor) hanem a kommutátoros szénkefések között. A teljesítmény/súly arány miatt.

És ha még nem tetted meg, pontosíts a megmunkálás igényeiden minél többet.
Mit? Mekkora vágósebesség kell ahhoz? Mekkora átmérőjű szerszámot használnál? Mekkora fogásmélysséggel? Stb. Végül kiszámolhatod a szükséges forgácsolási teljesítményt. Akkor válassz motort. http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Forgacsoloeroszamitas.xls" TARGET=_fnew>Ha nem találsz jobbat, próbáld ezzel.

A DW627 egy hivatásos főállású marómotor. Nem barkácsszerszám. Mégsem a legjobb választás és nem is az ára miatt. Nincs szerszámbefogási lehetősége. http://www.bosch-pt.hu/boptocs2-hu/Product.jsp;jsessionid=6041F173649F517B2446351EB19F66C5.worker1?country=HU&lang=hu&division=gw&ccat_id=101337&object_id=7197 " TARGET=_fnew>Magamnak a Bosch GOF 1300 CE típust választottam. Nagyon bevált. Bőven elég a nyomatéka, ideális a fordulatszám tartománya. Úgy tartja a beállított fordulatszámot, hogy fülre nem hallok fordulatszám esést.

Nem ismerem a lehetőségeidet, de végül nem lesz többe a külön főorsó külön motor megoldás, mintha vennél egy gyári felsőmarót?

43pbwjg8s

Szia Gyuri!
Ha megnézed a másik topicot, láthatod, hogy próbálok mélyebben elmerülni a témában, ugyanis a Te számolótáblád még sajnos nem teljes. Ez nem elegendő ahhoz, hogy meg tudjam határozni a szükséges forgácsolási teljesítményt.
Ahogy haladok a dologgal el fogom mondani neked, mivel kell kiegészíteni, hogy teljes és helyes legyen a dolog.
A máik az, hogy ezen számítás alapja a "normál" masszív gépeken alkalmazott technológia.
Tulajdonképpen csak iterálva tudsz eljutni oda, hogy nagy (10.000 feletti) fordultaszámnál milyen technológiai adatok azok amelyek jók lesznek a számodra. Az csupán egy dolog, hogy a forgácsleválasztáshoz milyen erő/teljesítmény kell, de itt már fontos az is, hogy ilyen esetekben hogyan viselkedik az anyag. Kiszámolhat az ember egy teljesítményigényt, de ha az anyag belekenődik ezen a fordulatszámon a szerszámban tulajdonképpen csak adtunk a ...-nak egy nagy pofont. Hozzáteszem erről csak figyelmeztetéseket hallottam, de nincs semmiféle tapasztalatom. Lehet hogy alaptalan az egész, de foglalkozni kell vele, legalább, hogy kiderüljön, hogy hogyan is álljunk hozzá.  
Ehhez kellene az, hogy azok akik már használnak ilyen fordulatszámot, írják le a tapasztalatukat ide és hasznosítsuk együtt.
a DW627-et már eleve kiejtettem. Csupán amolyan érdekességképpen mutattam meg. A szerszámbefogás nem lenne probléma, ugyanis a csapágyazott főorsó maga külön egység, a motor ezt hajtja meg.

A GOF-el ismét az ára a probléma, és emellett pedig a mérete.
Tudom... el kellene döntenem mit is akarok, meghatározni egy célt és felvenni az utat, de még mindig túl sok (és emellett kevés) a lehetőség, hogy nem találtam még meg a megfelelő elemet.
Egyébként egyet:
Nem vagyok nagy pénzű (tudom mások sem). Amit eddig sikerült összeszednem az igazán nagy munkámba került. A legtöbb esetben nem pénzért, hanem munkákkal, kereséssel tudtam megszerezni azt amim már van. Ez most sem változott, és most sem tudom megvenni a 100.000e Ft-os eszközöket, elemeket.
Igy próbálkozok, keresgélek.

43pbwjg8s

Egyébként gyanús a felsőmaró... Már ki is néztem egy párat, egyet 850W-osat pedig elügyetlenkedtem a VATERÁN.
csak.... Tudod, én elméleti síkon dolgozom a munkámban is, és ott ha valamit tervezni kell, azt szoktam meg, hogy tisztában vagyok mindennel vele kapcsolatban. Itt eddig sajnos tul sok nekem a fehér folt, és ezért hezitálok.
Tudom/érzem, hogy sokaknak kukacoskodásnak tűnik a sok sok kérdésem, de ez az oka.
Pedig lehet hogy nem kellene, csak egyszerűen belevágnom és válsztanom egy utat, aztán ha az elkészül már tudok tanulságokat leszűrni.

Szalai György

Hát… „ha az anyag belekenődik ezen a fordulatszámon a szerszámban” akkor persze régen rossz. Az intenzív kenés-hűtés biztosan elengedhetetlen. Hogy ragad-e, az szerintem szerencsére nem csak az anyagtól és fordulatszámtól függ. Hanem a szerszám kerületi sebességétől, tehát az átmérőjétől is. Nagy fordulatra a kis szerszámátmérő miatt van szükség, arra meg a kis erőszükséglet miatt. És mert a hobbyból megmunkálandó méretek nem egyeznek egy 80mm átmérőjű hat lapkás marófej méreteivel. Ezért indultam én ezen az úton.

43pbwjg8s

Lehet, (sőt biztos, hiszen Te már "működsz") hogy neked van igazad.

Szalai György

„Pedig lehet hogy nem kellene, csak egyszerűen belevágnom és válsztanom egy utat, aztán ha az elkészül már tudok tanulságokat leszűrni.”  
Azt gondolom, a fórumon öregjei közül sokan tekintik ezt jelmondatuknak. És már a többedik gépüknél tartanak. Mindég leszűrték a tanulságot az előzőből. Szerintem ez a legrögösebb, legköltségesebb út. Tele hibákkal, csalódásokkal. Nálam a hobby célját kérdőjelezi ez meg, mert annak sikerélményt, örömöt kell adnia. (A megélhetés, az más elbírálás alá esik.)

hyn6ys8wt

http://www.aruhaz.klavio.hu/main.php?l=hu&m=0&p=6&search_params=&pfi=4274&bt=pdlist&pi=347&ck=0" TARGET=_fnew>Én ezt néztem ki, tudom ez sem olcsóbb sokkal...

http://kepfeltoltes.hu/090210/prodpic_347_0_L_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

Szerintem ha szétnéz az ember a gépek között, és amelyikről azt állítja a gazdája, hogy az ezt és ezt tudja, és természetesen, ha az igaz is, akkor valami ahhoz hasonló méretekkel, egyébbel rendelkező gépet el lehet kezdeni építeni, számolás nélkül is, hangsúlyozom, ha mindaz igaz, amit állít róla a gazda. Most itt gondolok a becsületes tapasztalt fórumtársakra.

43pbwjg8s

Igen Őt (és a családot) néztem már. Azért köszönöm.
Azt hiszem előveszem a legközelebb kezembe eső motort és elkezdek arra építeni.
Megpróbálok a főorsó házára olyan csatlakozást tenni, hogy egy adapteren keresztül felfoghassak több motort is. Mindenesere köszönöm az eddigieket.

s7manbs8

Ezek a motorok mit tudnak olyat, ami ilyen szép árat eredményez ? A felfogatási lehetősége, a teljesítménye, vagy a maró befogási lehetősége, csapágyazás. Ráadásul az eladó oldalán nem sok információ látható.

hyn6ys8wt

Én most vettem a vaterán egy 24V 400W-os ruszki DC motort (2000ft) és ehhez akarok csinálni egy fortunát amit bordásszijjal hajtana a motor.  
Sajnos nem tudom a motor fordulatszámát és igy azt sem hogy mekkora áttételre lesz szükségem:-(

Ha olcsó felsőmarót veszel arra vigyázz hogy nehogy tulterheld mert kiolvad a szénkefe tartó (én már nem eggyel jártam igy) és nem árt kicserélni a csapágyakat sem, ha lehet. A csapágyazás oldalirányu terheléshez van méretezve, szóval ha nem csak fortunát akarsz vele hajtani hanem pdl furni is akarsz vele (mondjuk alu-t) akkor sztem felejtős...

s7manbs8

Az a fortuna micsoda ?

hyn6ys8wt

A szerencs istennője a görög mitologiában...:-)

hyn6ys8wt

Orsóház csapágyakkal és tengellyel amit egy motor hajt meg pdl bordásszijjal...

s7manbs8

Így már értem, akkor nekem is ilyenem van, ezek szerint van egy "istennőm".