Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

Motoros

000000000

Hát ez döbbenet! Na itt milyen tengely leképezések kellenek?! Szoftver????[#wow1][#taps]

43pbwjg8s

Sziasztok!
Itt is először bocsánat a hozzá nem értésemért...
Sajnos még azzal sem vagyok tisztában, hog ymit is jelent a brushless, de marómotorral kapcsolatban szeretnék kérdezni, és nem találtam másik topicot.
Van egy 1,2 KW-os kézi fúróm.
Ha a motor részét kiszedem és áttokozom, valamint megcsinálom a tengely megfelelő csapágyazását tudnám ezt a motort használni?
Nem lenne gond pl a hosszú terhelés? A hűtésre ugye most egyszerű saját tengelyen vezetett ventillátor. Mi a véleményetek?

svejk

Ha arra gondolsz hogy az átétel részét elhagyod akkor vigyázz mert ezek soros motorok és valószínű el fog szálni, előb utóbb.
Ezeknél a fúrógépeknél, sarokcsiszolóknál pont ki van találva hogy az áttétel veszteségei még kordában tartják az üresjárati fordulatszámot.
A kávédarálót sem szabad terhelés (kávé) nélkül bekapcsolni, vagy a porszívómotort lapátok nélkül.

43pbwjg8s

Az áttételt is átvenném belőle.
Csak a megfelelő főorsócsapágyazást kell kitalálni és összehozni a motorral.
Ha mondjuk ezt meg tudnám csinálni, egy ilyen motor bírná a CNC-nél adott igényeket?
Tudom, hogy a fordulatszáma alacsonyabb (mennyi is szokott lenni ezeknek? 3500 környékén?), de bizonyos technológiáknál ez nem probléma.

Miki2

Szerintem egy egyenes csiszoló Pl: Bosch 600 W-os gép sokkal jobb megoldás. Erre van kitalálva.
Tartozéka a 6, ill. 8 mm-es patron, a max fordulat 28.000 1/perc, nyakban rögzíthető, és hosszú ideig bekapcsolt állapotban lehet.
Én ezt használtam egy darabig egy ISEL gépre szerelve, mikor a saját maróorsója megadta magát. Fához, vagy gravirhoz jól használható.

43pbwjg8s

Köszönöm a tippet.
Ez lehet hogy egy megoldás lesz.
De szeretnék valami olyan motort találni, amellyel aluminiumot is tudnék megmunkálni.
A főorsó része az én dolgom lenne, csupán a megfelelő, kiméretű, de mégis nagy teljesítményű, sima 220V-ról működtethető motor megtalálása a feladat.
Persze tudom, hogy ezek eleve ellent mondanak egymásnak.... :(
Merre érdemes kutakodni?

43pbwjg8s

Mi a véleményetek egy ilyenről, mint marómotorról?:

http://www.amazon.co.uk/Dewalt-Dw627-Router-Motor-2000W/dp/B0001IWGIK" TARGET=_fnew>Dewalt DW627

43pbwjg8s

Mondjuk a DEWALT DW627 ára horribilis.
Inkább egy 450 (vagy van egy 600) W-os Makita élmarót nézegetek mostanában. Sajnos annak nem tudom a tényleges leadott teljesítményét.
Körülbelül hányad része ezeknél a gépeknél a leadott teljesítmény a felvettnek?
Pl. Egy 600W-os egyenes csiszoló esetében tudom, hogy a leadott teljesítmény 300W, mert oda van írva, de ha nem találom az adatok között a leadott teljesítményt, van erre valamiféle jól használható szabály a megállapítására?
Egyébként a nyomaték növelése érdekében egy áttételen keresztül szeretném meghajtani a motorról a főorsót, így nagyobb nyomatékot, és az anyagokhoz tartozó ideális megmunkálási fordulatszámot tudnám megközelíteni.

43pbwjg8s

Egyszerűsítsünk....
Ha nem nagyon van pénzem, de mégis szeretnék aluminiumot is marni, akkor milyen főmotormegoldást ajánlanátok?

s7manbs8

Mekkora fordulat kell ?

43pbwjg8s

Jót kérdezel. .Mára sikerült teljesen összezavarodnom a számításokkal. Már semit nem látok át.
De emlékeim szerint max 4-5000 ha róbálnék megmaradni kis fogásmélységek és kis előtolás mellett.
E mellett persze sokan tanácsolták már a nagy fordulatszámmal történő marást, ahol ezzel lehet kompenzálni a nyomaték hiányát. Itt ... Meg kell mondjam sejtésem sincs róla mennyi az optimáluis. Mondjuk legyen 10-15e.

s7manbs8

Vannak ilyen bontott automata mosógép motorok, abból erősebbek el bírnak hajtani egy ilyet, csak nem tudom neked milyen méretű a Z tengelyed, hány kilót bír el, és méretileg mekkorát. Nekem a gépemen ki van egyensúlyozva a Z tengely, a másik oldalán ugyanakkora súly húzza visszafele plusz a Z tengely fixen van tehát az nem mozog, hanem az asztalon az X tengelyen van az Y, csak azok mozognak. Ilyeneket lehet szerezni pár ezrekért. Többszáz Wattosakat. Az új áruk ezeknek is több 10ezer, de használtan párezerért hozzá lehet jutni.

43pbwjg8s

köszönöm. Ez is lehet egy jó tipp. Lehet hogy nem érdemes gyötrődnöm itt más motorok után.
Valami egyszerű kell először és kész.
De... Legalább tanulok folyamatosan.

s7manbs8

Én most az olcsóságra helyeztem a hangsúlyt, mert ezekből rengeteg van, amit ki is dobálnak úgymond, más hiba miatt gépekből, meg sokféle típus van így más gépbe nem nagyon szerelik bele, van ilyen ismerősöm aki háztartási gépszerelő, neki is van egy rakással ilyen motorja, tartogatja őket, néha fel is használja, de aránylag ritkán.