Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

Motoros

Jó ez egyértelmű, én arra az esetre gondoltam hogy meghagyod az eredeti forgórész tengelyt és az csatlakozik kuplunggal a meghajtott tengelyhez. Így viszont ha a "lebegő" forgórész beráz akkor tényleg csak a centírozás marad, ami nem kis gond.

D.Laci

Mi a macska fricska kistalicska ez a „Brushless Motor”? :)
Addig eljutottam, hogy villanymotor. De mi hajtja??? :)
Négyszögjel, mint a léptető motort, és hogyan mint az AC motornál 120° ban vágják egymást.
Vagy szinuszoid, esetleg PWM-el felépítet szinuszoid?

bmejdz9nu

Ez a dörzshajtás dolog...  
(amit #2209-ben Svejk írt a furtuna topikban...)  
"Bomba" egyszerűen meg lehetne valósítani:
Van egy tengely azon egy gumigyürű és a másik oldalon egy külső forgórészes BL motor háza... Kész..

Csak kicsit méretezni kell... azaz a motor külső háza és fordulata adott (ezek kb. 24-28mm között vannak és 20Krpm felett különbözők) és a meghajtott tengely átmérőjét hozzá...
A motor tengelyét pedíg le lehet vágni :)

http://cgi.ebay.com/3800KV-Brushless-Motor-30A-ESC-w-BEC-for-plane-heli_W0QQitemZ290226324086QQihZ019QQcategoryZ34056QQtcZphotoQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1713.m153.l1262#ebayphotohosting" TARGET=_fnew>Pl. egy ilyen külső forgórészes motor.... nem drága... 30USD a motor vezérlővel.... azaz most ez 4500Ft szállítással.

http://renbin.zk119.cnkuai.cn/2008115111565.jpg" border=0>

HJózsi

Ez tényleg nem drága, ennyiért még vámmal sem terhelődik... Kérdés, hány kW-os ??? Kb 1 diónyinak saccolom, csak nincs meg az átváltó képlet... [#kacsint][#integet2][#eplus2][#buck][#heureka][#lama]
De félretéve a tréfát, mennyivel kell visszavenni a fordulatszámot, hogy gravírozáshoz huzamosabban is lehessen használni ilyen mocit?

bmejdz9nu

Nekem ez a motor most nincs raktáron :) de Misinek van egy pont ilyen... (azt hiszem)
De ezek a külső forgórészesek... jól hűtik magukat... na persze hangosabb is...
De ha csak pl. 20.000-el pörögne... és a ahajtott tengely 3X lenne = 60.000rpm...
Nagyobb mint egy dió... nagyon megy... próbáltam... legalább 0.05Kw-os :) ami már bőven elég...

HJózsi

:) Közben már meg is kértem shenzhenhaoyun-t forwardoljon 1et... Van egy V3Lama többszabadságfokú rendszerem, talán abba is jó lesz, ha az eredeti hengerfejes lesz ... [#eplus2] Addig meg játszok vele ... Látom jól állnak HeliPotter alkatrészekből is ...[#wave]

bmejdz9nu

Én is már "igényeltem" egyet :) Jó ez... 1/8"-os a tengelye is... a fordulata jó egy 1/2-es átt.hez is meg direkthez is... meglátjuk... :)
Egy másik listából... Item number: 290243118106

bmejdz9nu

Ma csináltam megint teszteket BL motorral...
Sajnos, arra a következtetésre jutottam bármit csinálok túlmelegszik a belső forgórészes BL motor.... csak idő kérdése... még kisebb forduatszámokon is.  
Pedíg egy amerikai, nem olcsó, jó minőségű BL motort próbáltam... amihez adják arra kitűnő...
Sajnos a felvett teljesítmény (áram és fesz) ezt indokolja is...
Ha levegővel hűtöm akkor már-már használható... de akkor inkább a külső forgórészest választanák ... ott ugyanis alapból ez meg van oldva:)  
Persze halk már nem lesz a dolog az biztos... De ha megjön a külső forgórészes azzal "futok még egy kört" :)

HJózsi

Na igen, nem erre tervezték... A modelleknél pedig elég a 10-20 perc... Mondjuk a Lama-val csak kb 7-8 percig tudok a levegőben maradni aztán már hiába tolom az emelkedj kart ... [#vigyor3] ha még webkamerát is tennék rá talán 4 perc lenne belőle :D, szóval lemondtam arról, hogy légifelvételt készítsek a kisesztergáról ... :DD

bmejdz9nu

A törülköző részemről bedobva...  
A "modellező szet-et" mindjárt berakom az adok veszekbe... :)
... vagy kezdjek el modellezni? Repülő? Heli? Autó? Hajó?... Na az már nem fér bele... :)

Motoros

Tegnap Kisorosziban megnéztem egy helikopteres modellező bemutatóját..hát nem semmi.
A gép kb 40-el emelkedett majd mindenféle kunsztokat előadva kőként lezuhant kb 2 méteren megállt..ja mindezt a Duna felett...tehát ha hibázik akkor még a gép roncsait sem viheti haza.
Szóval a viz fölött csinált egy hátast majd úgy függeszkedett..aztán megint föl, bukfencek stb...kb 7..8 percen keresztül.. Ezután lejött akksit cserélni aztán megint föl.
A végén megkérdeztem a tulajt hi hajtja? lekapta a burkolatot és megmutatta. egy kis külső forgórészes BL motor kb 4 cm átmérő és 8cm hossz. A külsejét egy alu fémcső védte, a motor annyira el volt dugva hogy a légáram nem is érte. Egy kis elektronikus digit. hőmérő mutatta. 49 C fok. A KV értéke 1300 és 24V-os akksik voltak..tehát saccra 30 000-t forgott.  
Fogaskerék  lassító áttételezésel forgatta a légcsavart.  Szóval érdekes hogy a melegedés mint probléma itt nem jellemző..bár a beszerelt hőmérő sejtet valamit.

Messer

Ne már Péter !
Azt mondod neki se álljak a fortunakészítésnek brushless RC mociból?
Hiába vettem ?
http://cnctar.hobbycnc.hu/Messer/kepek/Lehner.jpg" border=0>
http://www.lehner-motoren.de/ms30_mas.php" TARGET=_fnew>Vitaindítás helyett, linkelem az adatokról a gyári oldalt.
Kezdjek el keresni az eBay-en motorcsónaktestet?

bmejdz9nu

Pögesd meg... mekkora fordulatig és meddíg bírja... hővel... én 60-70 fok fölé nem engedtem...
(csak egy másikat, de azt már elástam az udvaron :)

Pedíg ez nem semmi motor... Gondolom olcsó is volt :) Miért vettél ekkorát? Ez már kész főorsó hajtó... na persze a meleget is jobban csinálja :)

Messer

Van egy 3,7KW-os főorsóm, csak igen hosszú építésű, ha azt forgatnám 4.-5. tengelyként elvenne a megmunkálási méretből 500-500mm-t.
1000mm-t a rendelkezésre álló 1500-ból. Azt gondoltam ezzel leváltom, nyerek egy kis "teret".

bmejdz9nu

Két variáció lehetséges: :) :) :)
1. Beteszed az adok veszekbe (de itthon minden olcsó :) kicsit túl jót vettél ez nehéz lessz...:)
2. bekapcsolod és hagyod futni 30 percig és levonod a következtetéseket.