Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

A Misi "csak"* tökélyre vitte a szerszám körfutást ami szükséges a nagy fordulathoz - talán a szabadalmi hivatalba kellene futnia az ötlettel...:)
* Csak = Csupáncsak :)

hduf42fua

Tisztelt Tibor45! és a Többiek!
Miután végigrágtam magam e topikon és ezidőtájt
belélegeztem némi frissítőt erjesztett komló formájában és mivek kuka vagyok az elektromossághoz,elmondanám, hogy én úgygondolom
,hogy a BL motorból kilógó három kanócot az akku kettő kivezetéséhez csatlakoztatva nem sokminden történik (gyakorlati síkon) ezért szerintem az  elektronikus kütyü egy része (ami szabályzónak neveznek egyesek jól v.rosszul) az vezérel,mégpedig a BL motort, hogy hogyan is kússzanak benne az elektronok meg egyéb, de a másik része pedig szabályoz mégpedig azért hogy menet közben tudjam ,én tudatlan,repülésre v. zuhanásra bírni az eszközömet. Köszönöm türelmeteket és remélem jó nagy vita támad !
Egyébiránt, ha valaki elmagyarázná annek a vezérlő-szabájzó működését akár köznapi nyelven ,annak meghajolnék!!

svejk

Felesleges, Tibor45 már 10 éve biztos járt ott vele :)

fifp6rjch

Gratulálok Péter!

Senkit nem akarok megbántani, de már régen nézem az itteni "vitákat", és most azt hiszem Péter a lényegre tapintott. Én töb mint húsz éve fudancsolok nyákokat, de még egyszer sem volt problémám sem a hatásfokkal, sem a szöghelyzetekkel, sem pedig a nyomatékkal. Pedig én "csak" mezei DC motorral fúrom a paneleket, és mindig elértem a célomat, mert az alkatrészláb minden esetben áthatol a furaton! [#buck]
Tibor ezt már nagyon mérnöki szinten tolja! Talán ez a bibi! [#lookaround]

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=150175184605&ssPageName=STRK:MEWN:IT&ih=005#ebayphotohosting" TARGET=_fnew>itt szépen le vannak írva a "Turns"(?)-ok... hogy ez micsoda? de ez adja a KV értéket... ::: és van 7-es is!!!  
Tehát ez nem valami pólus szám mint az asszinkron motoroknál...
Na most legyen valaki okos! Talán valaki tudja a táblázatot értelmezni...

000000000

Hát igen, nem volt korrekt "Motoros"  kiváló ötletét lesöpörni egy nem dokumentált "ezt már én évekkel ezelőtt megcsináltammal".
Ezen "nem is kicsit" felháborodtam!

fifp6rjch

Gyakorlatilag olyan, mint a frekvenciaváltó. Egytelepes táplálásból állít elő háromfázist. A frekvenciaváltó annyiban más, hogy ott egyfázisú váltóáramból egyenirányítás után állítja elő a háromfázist és kisebb a kapcsoló frekvencia. Az "egy" fázison van hat darab kapcsolótranzisztor (FET), kettessével párban, egy a pozitív, egy a negatív oldalon. A kettő közös pontjáról jön le az egyik fázis. Ebből természetesen 3 pár van, a három fázisnak megfelelően. Ezeket kapcsolgatja egy algoritmus alapján egy elektronika és előaáll az egymáshoz 120 fokra elforgatott 3 fázis.

fifp6rjch

Ez ha jól sejtem, akkor a menetszám lesz. Minden leírt adatból ez derül ki. Kevesebb menet=kisebb ellenállás=nagyobb áram=nagyobb nyomaték=nagyobb fordulat.

Egyújabbgépépítő

A Turns a menetszámot jelenti az armatúrán. "A "20-turn" single (which is the designation of the Stinger motor) indicates that a single thickness of wire is wound 20 times around the armature of the electric motor. The less times the wire is wound; the faster the motor will go."
http://www.traxxas.com/products/accessories/trx_accessories_stinger.htm" TARGET=_fnew>Itt

bmejdz9nu

Kapisga... de ez ilyen egyszerű lenne? Jó lenne még valami irodalom...:) egy másik... esetleg németül vagy netán magyarul :)

crgs7u9wg

nos, hogy mi a fene ez a zacskoba (zsugorcsobe) csomagolt agyrem? :) nezzuk meg! en latok benne egy microcontrollert, amit tobb mint valoszinu fel lehet progizni akarmilyen programmal, vannak benne fet -ek, a hozzajuk jaro/tartozo meghajtoval, van benne a tekercsek indukalt feszultseget fogado/figyelo comaprator vagy adc es ennyi, de nem is kell tobb! egy ilyen kis kinai vacak, ertelmes kezekben, irto hasznos lehet, egyreszrol nem kell szopni a panel megalkotasaval/elkeszitesevel/bemeresevel stb. csak a ttl jelekkel kell torodni, lehet, hogy a gyarto maga meg is adja, ha kerik, hogy hol, mi, hogyan van kotve, vagy ha nem, akkor ki lehet szkopolni, en ilyen panelokat iskolaba vitetnek es megmondanam a diakoknak, hogy a feladat a kovetkezo: soros porton bemegy a fordulatszam es azt kell tartani kulonbozo terhelesek jelenleteben, lefogadom, hogy meg tudnak csinalni, es kozben tanulnanak egy csomot, tobbek kozott, a tudomany ezen reszerol is...

bmejdz9nu

#430:::: http://www.fsd-motor.com/en/product_view.asp?id=236" TARGET=_fnew>Na közbe megtaláltam ennek a motornak a gyártóját... :) Nem kispályás darab a 378 grammal :)
Teszünk rá encodert, "megturjuk" a vezérlőt aztán már szervónak is jó lesz :) :) :)

http://www.fsd-motor.com/en/data/eWebEditor/UploadFile/20071019165146738.jpg" border=0>

airfoil6205

fifp6rjch

Íme egy frekvenciaváltó a KaVo 4025 spindle motorhoz, ami ebben a konstrukcióban kifejezetten fúró-maró-gravírozó funkciót lát el. Jól láthatóan nincs semmi hall érzékelős visszacsatolás, legfeljebb a "kommutációból" lehet következtetni a pillanatnyi szöghelyzetre. Működési frekvencia max. 1000Hz és 60.000RPM.

http://kepfeltoltes.hu/080218/KaVo_4025_frekvenciavalto_-_Bungard_CCD_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

fifp6rjch

Ja, még valami. Mind a frekvenciaváltók, mind pedig a BL vezérlők elve ugyanez.