Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Milyen motorokra kell neked. Hátha találok itthon.

000000000

Bocsánat, hogy megkérdeztem Tőletek, hogy mi
is ez a zsugorcsőbe bújtatott elektronika.
Még szerencse, hogy Péter megmondta, így
már tudom: ez egy 3 fázisú generátor.:) [#nyes]
Azt én meg másképpen látom, hogy egy "jó CNC-
snek" vagy ezzel is foglalkozó Hobbystának
legalább azt kell-e tudnia, hogy amivel
forgatja motorjait az, minek hívható:
vezérlőnek vagy szabályzónak vagy egyiknek sem.

000000000

Az a zsugorcsobe bujtatott valami vezerlo!De ha szetneztel volna es nem csak fikaznal benunket akkor lathattad volna,hogy pl amit a helikopteresek hasznalnak az szabalyzo const fordulaton tartsa a rotort.

000000000

Hajlítsál egy alulemezt rá, és kész.
De azt is mondhatnám, ha egy stepmotor
még felszerelve is nagyon melegszik, és külön
hűteni kell, akkor Te "kínzod" azt a motort, és nem
szakszerűen bánsz vele. Vedd vissza az áramát,
vagy használj nagyobb motort.

bmejdz9nu

:) szabályzó...Ha neked így jobb :)

bmejdz9nu

Ha majd valaki nagysebességre akar kapcsolni és szüksége lenne... rendeltem 10 db hibrid kerámia csapágyat. (ZZ-s azaz zárt)

"Hybrid Ceramic bearings, Ball Bearings with Ceramic Balls , this is a popular size that could be used in many applications that uses this size 10mm x 15mm x 4mm. Bearings are made of Chrome Steel and can rotate up to 100,000 rpm, each bearing has 2 metal shields to protect the bearing from dust or any possible contamination, also bearings are pre-lubricated with grease, Bearings are packed 10 bearings in one plastic tube, Ceramic Balls are the highest standard of balls that can make your bearings live at least 5 times more than any other bearings, nothing could be better!"

http://www.mygoodstuff.com/620x-2rsc1.jpg" border=0> http://www.helidirect.com/images/mini_atenna/6800zz.jpg" border=0>

svejk

Tibor45!
Ez már kimeríti a kákán a csomó keresése fogalmát!
A műszaki nyelvben is egy nagy csomó helytelen kifejezés van, vagy legalább is a köztudat rosszul használja.
Mégis akit érdekel érti miről van szó..

000000000

Ez egy alapvetően műszaki fórum, és nem
hitéleti és nyelvészeti. Szerintem nem ártalmas
helyesen használni és tisztázni a fogalmakat,
persze úgy nehéz dolgom van, ha ezért fikázó és
kákán is csomót kereső vagyok egyesek szerint.
Én már csak ilyen vagyok, szeretek egyértelműen
látni dolgokat a műszaki életben, és az alapján
érvelni, nézeteket ütköztetni. Talán ennek a
szemléletnek, gondolkodásmódnak is van valami
"haszna" itt a Fórumon, de lehet, hogy tévedek.

dg8n4i8x

Tibor! Valószinű ez csak egy rossz beidegződés... Már a kefés "szabályzókat" is szabályzónak hívta mindenki... Ez olyan mint a bordásszíj esete ami valójában fogasszíj...

svejk

Egyébként én már a servo jelentése értelmezésében már összevitatkoztam veled úgy hogy most nem áll szándékomban, de a modellvezérlőben is van szabályzókör, mégpedig a tekercsekre kapcsolt feszültséget nagyságban(pwm)és időben szabályozza az érzékelt(vagy kiszámított) helyzet alapján.  
Az hogy ez mennyire hatásos az egy más kérdés..

dg8n4i8x

Nem hiszem, hogy azt a pillanatnyi áramfelvételt egy egyszerű lakatfogóval ki lehet mérni... Bár az is kérdés mennyi a felfutási ideje a "szabályzónak"...

000000000

Svejk!
Ezeknek a modellmotor elektronikáknak
az "elején" van egy poti, vagy akármi, amivel
beállítasz egy motorfordulatot. Ha ez
semennyire sem stabil terhelés hatására, akkor
az mellékes körülmény, hogy az elektronika
mit "szabályoz" belül, ha pont a fő cél nem
valósul meg. Azt is mondhatnám minden
fölöslegesen történik a végcél szempontjából.
Azaz ettől egy ilyen rendszer még nem szabályzó,
rendelkezzen akár 100 alszabályzó mellék
áramkörrel. Ez az igazi nagy hühó a semmiért.:)

dg8n4i8x

Van olyan is ami heli módba kapcsolható és tartja a fordulatot, pedig nincs benne érzékelő... Azt ne kérdezd hogyan csinálja, de működik a dolog...

svejk

Senki sem említette egy szóval sem hogy a főcél a fordulatszám szinten tartása.
Eygedüli cél gravírizáshoz kis nyomatékigényű alkalmazásokhoz a minél nagyobb fordulatszám elérése olcsó eszközökkel.
Ezt megcsinálta RC, másfél éve sikeresen alkalmazza.
Most megcsinálta Motoros egy egyszerű/nagyszerű szerszámbefogással.
És igen is minden sz@rba belekötsz (már megbocsáss) és a lényegi konkrét kérdésekre pedig kerülöd a választ. Pedig arra sokkal többen lennének kíváncsiak.
Már legalább háromszor felkértelek vezesd le pl. egy gyakorlati példán az áttétel kontra direkthajtást, de ezekre nem vagy hajlandó válaszolni. Persze nem kötelező..
Végeztem...  
(mégegyszer átolvasva inkább törölném az egészet, de nem, még ha meg is köveznek érte)

bmejdz9nu

Most dobtam a kukába az akkus fúrógépemet... Észrevettem, hogy nem szabályoz (vezérel)!  
Azaz ha jobban nyomtam a gombot rajta akkor gyorsabban forgott... de ez csak "szemfényvesztés" volt...

Jó de elnézhettem volna, mert kis fordulatú (volt) meg persze szénkefés... annak padíg meg lehett volna bocsátani ezt... na mindegy ... nem tudta a dolgát, holnap a barácsboltban keresek egyet ami (PID szábályzott... azaz szervós :)

Sőt a fogorvosom figyelmét is felhívom az eseményre! Neki vagy 400.000rpm-el megy a fúrója - de ahogy vissza emlékszem - eset a fordulatszáma amikor fúrt!!! (a hangja alapján gondolom) tehát az sem szabályzott rendesen... na jó az is megbocsátható mert az meg levegővel megy...
De a BL motornak nincs bocsánat!!! ... [#smile][#rinya]::::