Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

dg8n4i8x

Mert nem figyelsz... #423... :)))

000000000

Jól látod a lehetőséget.
Biztos vagyok benne, hogy a világmértekben óriási darabszám igényű modellezésben bevált fejlesztések előbb-utóbb megjelennek a kisebb darabszámot igénylő ipari eszközökben is.
A modellezés már régóta az ipar  nagysorozatú teszt laboratóriuma.

fifp6rjch

Feltettem a File Tárba. Ez tulajdonképpen a Bungard CCD dokumentációja, kapcsolási és beültetési rajzokkal, valamint üzembe helyezési instrukciókkal. Sajnos a GAL programja nem hozzáférhető. [#confused]

http://magiist.fpn.hu/Dokumentumok/Bungard%20CCD_english.pdf" TARGET=_fnew>Bungard CCD_KaVo4025_elektromos rajz_angol

http://magiist.fpn.hu/Dokumentumok/Bungard%20CCD_deutsche.pdf" TARGET=_fnew>Bungard CCD_KaVo4025_elektromos rajz_német

bmejdz9nu

Figyeltem.... felkeltette az érdeklődésemet... de nem volt jól elmagyarázva... most én sem teszem :)

bmejdz9nu

Egyszerű kis gép és biztos jó is... Klassz ez a pdf! Érdemes átnézni!

fifp6rjch

Jaja! [#nyes]
Jó kis gép, úgymint az ára. Nemrég láttam a Vaterán a kisebbet, 2milla körüli HUF egységért.

000000000

Kedves RC!
Kedves Svejk #428!
Ahogyan írtam, igen sajnos én már 10 éve
használom, gyártom ezt a szerkezetet:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/ROBSY-D1S.jpg" border=0>
Tehát én igazat mondtam, eszem ágába sem volt
Motoros dolgát lekicsinyíteni, sőt a szakmai
értékein túl az emberieket az is mutatja, hogy
pont Ő nem kritizált, pedig Neki lett volna
a legtöbb oka. Arról meg nem tehetek,
hogy a nagyon is gyakorlatban működő
dolgaim vannak, és az elmélet mindig is csak
addig érdekelt, amíg a gyakorlati megoldásaimat
elősegítette.
Kicsit több jóidulatot, és nagyobb szerénységet
várok el Tőletek velem kapcsolatban,
annak függvényében meg pláne,
amennyit tudtok az AC szervo vagy BLDC motorok
elméletéről.
Azzal pedig nem tudok mit kezdeni, ha nem
érthető az az alaptétel számotokra, hogy
valós érzékelőt semmi más nem pótolja.
Közelítő (játék, modell) megoldások vannak,
ezért van már 5 ezerért is egy zsugorcsöves
vezérlő a piacon.
Te és Mindenki más, ahogyan most használod a
BL motorodat, igenis még 10%-ot sem éri el
a hatásfokod. Igazolás: 2-3W hasznos leadott teljesítmény / 20-40 W disszipáció <= 10%.
Ezzel szemben ha egy BL motort normálisabb,
picit korrektebb vezérlővel hajtanak, ami valós
érzékelő jelekre épít, ott a + 20-30 W
üresjárati hőfejlődés elmarad, és a motor csak
annyi áramot vesz fel, amennyi a lég- és
csapágysúrlódási és mágneses veszteségek
legyőzéshez szükséges nyomatékot biztosítja.
Az ideális DC, BLDC AC motor ugyanis origóból
induló M/i görbével jellemezhető.
Minél rosszabb a hajtástachnikád és a motorod
minősége, annnál inkább növekszik az üresjárati
áram.  
Ha ez a magyarázat sem elég, akkor majd egyszer
a gyakorlatban is bebizonyítom, azt amit már
írtam, pl. a legközelebbi talira hozd el a "régi"
Hall érzékelős motorotad, és "porig alázom"
előtted azzal a régi, ódivatú motorral és a
hajtástechnikámmal a jelenlegi agyondicsért
zsugorcsöves "csúcstechnikádat".:)

bmejdz9nu

Mi nem tudunk ilyet... a német kézimunkai "bérszinvonal" pedíg magas. Ez van. Ennyit ér a minőség. Gondolom veszik mert nincs is választásuk...  
Tehát ennyit ér!

rbbhbyvfs

Köszi,

Nem is kell a GAL tartalma, az csak az automatikus indítást és leállítást vezérli, szerintem egy potival helyettesíthető.
Inkább a felhasznált BL a kérdés, mert a modell BL motorok nem 24v-ról mennek... Viszont az alap működést nagyon jól mutatja...

000000000

Engem erdekelne a szerszamcsere folyamata, ha nem titok.

Motoros

Gratulálok,,,nyertél, sajnos akkor a direktcsapágyazott marót sem én fedeztem fel[#nemtudom]

Csak egy ötlet: ha a motort kicserélnéd egy BL motorra és direktben forgatnád a marót akkor viszont az egész dobozt, szíjtárcsákat stb megspórolhatnád.[#smile][#wink]

2vkx6unz

Nem lehetséges, hogy a modellezésben nem a teljesítmény miatt szorult ki a kefés motor? Szerintem a kulcs az, hogy a BL motor fizikai méretei (tömeg, befoglaló méretek) egy azonos teljesítményű hagyományos kefés motornál kisebbek és kisebb a szükséges vezérlők hasonló paramétere is? Esetleg nagyobb fordulatszámon képesek működni és ez biztosít előnyt a hagyományos motorral szemben? A modellezőktől kérdezem: Számolta valaki mekkora teljesítmény kell felemelni egy modellt? És mennyi a felvett teljesítmény? Ezen adatok nélkül a hatásfokot megkérdőjelezni ...
Mert jó hogy vannak erős BL motorok, amik felemelik és ha nem elég az egyik akkor választok egy nagyobbat, de e mögött nincs tudomány.
Egyébként van néhány fénymásolóból kiszerelt BL motorom amikre nincs akkora teljesítmény rávésve mint a modellezős motorokra, igaz a fordulatszám is kisebb. A vezérlő kivitelezés pedig gondosabb.

bmejdz9nu

Gratula... Biztos nem az éjjel csináltad? :) Belül is van valami? :)
Ha minden igaz akkor ilyen egy igaz Magyar!!! Mi vagyunk a "helybetopi"-ban a világon a legjobbak...
Akár 10X feltalálunk valamit... azaz egy Zsigulit sem tudunk nyerni a csapatjátékban...
Ezért is csak "Puli" tipusú autógyártást tudtunk összehozni... azaz barkácsolni :)

RPM? Motor? Áttétel és mivel? Belső fotó? szerszámcsere folyamata? Merevség? Valami konkrét?  
Annyit látni, hogyha fúr akkor valószinűleg semmit sem látni a műveletből...
Én tettem volna bele még egy egy fehér ledet :) Dehát ne fejlesszünk egymás dolgán, mert még a végén "tökéletes" lesz :)

:::: AC - DC - DLC - CCD - BLDC - CIA - CCCP - TTL - PID ::::

bmejdz9nu

Szerintem rendezzünk fél év múlva FR4-es versenyt! Azaz ki tud több 0.8mm-es lukat fúrni egy nyákba (innét a név:) 1 perc alatt ! [#nyes]

vthgizrff

Nyákot fúrni nem nagy művészet.
Én rozsdamentes acélba fúrok 1mm csigafúróval 7.5mm mélyen [#eplus2]