Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

hbu024rkw

Sziasztok!
Ha valakit esetleg érdekelne leáraznám 200.000.-re az általam hirdetett motort[#kacsint][#taps]

5kfiyrw95

Sziasztok!
Vásároltam az ebay-on egy 2,2kw er20 marómotort. Azt szeretném kérdezni elektromossághoz értő szakiktól hogy véleményetek szerint az árnyékolt 1mm átmérőjű négyeres vezetéket nem találjátok -e túl vékonynak ebbe a gagyi csatlakozóba? 10 Amperhoz szerintem legalább kellene a másfeles, De sajnos azt nem lehet beleerőszakolni ebbe a csatlakozóhoz

ANTAL GÁBOR

Gondolom 3 fázisú a motor .
  Akkor nem úgy számolunk hogy 2200/220 = 10 amper !!!
 Elég lesz oda az 1 mm2 .    A földelést mindenképpen kössed be , tehát 4 eres vezeték kell

5kfiyrw95

Igen  három fázisú, 220-ról megy egy hozzá passzoló inverterrel. Négy eres kábel plusz árnyékolás. De nagyon vékonykának találtam igy elsőre De ha mondod hogy jó lesz  [#eljen]

frob

https://www.novill.hu/magazin-fooldal/567-vezetekek-terhelhetosege-meretezese

Táblázat szerint elbírja De azért a másfeles 10 amper re sokkal jobb
Viszont 10 Amper csak akkor jön létre ha a teljes 2.2 kW ot kiveszed belőle ez ugye ritkán adódik tehát elég lehet az 1 négyzet mm es vezeték is

2f428kduf

Ha 5 A-el számolsz, bőven vagy.

2f428kduf

ANTAL GÁBOR

"Viszont 10 Amper csak akkor jön létre ha a teljes 2.2 kW ot kiveszed belőle ez ugye ritkán adódik tehát elég lehet az 1 négyzet mm es vezeték is"

No ezt hívják tévhitnek .  A motor 3 fázisú   tehát az energia 3 dróton jut bele    Akkor( mint említettem )    nem úgy számolunk hogy a motor teljesítményét osztjuk a feszültséggel  :.2200/220  = 10 A   . A motort megtápláló vezeték ( ami 3 darab!! ) keresztmetszetének méretezéséről volt szó  .A frekiváltót persze ildomos bőven a 10 A t elviselő vezetékkel  ( fázis + nulla )megtáplálni   De a kérdés a tuchel szűk keresztmetszetével indult  ( oda 3  energiaátviteli drót megy )   Tesla zsenialitása a 3 fázisú 3 vezetékes energiaellátás , ami 3 dróttal sokkal többre képes mint 2 dróttal az 1 fázis  ( vagy a DC)

Tegyetek már különbséget egy 1 f és egy 3 f fogyasztó között

000000000

Maró motor és a freki váltó közé mért nem jó neki 4x1mm2 ezen megoszlik a 2.2kw 3F ...... f_váltora betápnak 1F meg  3x1,5mm2 bőven megteszi![#rolleyes]

svejk

Azért nem fenékig tejfel az a gyök három, mert sajnos épp ezeknek a nagyfordulatú motoroknak elég vacak a cos. fi-jük.

Ha megnézel egy ilyen 2,2 kW-os motort akkor láthatod, hogy 220V és 8,5 A-t kíván.
(ebből visszaszámolva 0,68 a cos.fi.)

5kfiyrw95

Köszönöm a hozzászólásokat, mindig tanul az ember..... Még azt szertném kérdezi hogy rendeltem hozzá egy EMI szűrőt nem fogja ez vajon leverni a Fi relét?

000000000

Ha veri azt okal teszi ami rád is veszélyes szivárgó áram van jelen a védőföld felé vagy rajtad keresztül ami az életedre törekszik majd[#kacsint]!

imike

Jó estét .
Azért meg kellene nézned a motor csatlakozót is .
El szokták felejteni a belső zöld/sárga védővezetőt bekötni .
A léghűtésű motornál mindig .
A víz hűtésű motornál vagy vagy .

Szalai György

Szerintem, alap esetben:
A zavarszűrő nagyon fog igyekezni, hogy leoldja a Fi relét.
A zavarszűrőnek az a dolga, hogy a hálózatra kijutni igyekvő zavar áramokat a földelés felé levezesse.
A Fi relének meg az a dolga, hogy ha ilyet észlel, akkor lekapcsoljon.

Ha mégsem kapcsolna le, az nem is a Fi relének és a zavarszűrőnek köszönhető, hanem a zavaráram-szegény frekvenciaváltódnak.
Ha kevés a zavar, akkor a zavarszűrőből kevés áram folyik a föld felé, ami nem éri el a Fi relé küszöbáramát, ezért nem kapcsol le.

5kfiyrw95

A korábbi kínai hasonló marómotorokon csak három csatlakozó pin volt a fázisok fogadására. Most már ők is fejlődtek ezen a téren. Az enyém már négy pines és természetesen az erre a célra fenntartott 4-es pinre én is rákötöttem a földelést. Az árnyékolás pedig szintén a frekiválltó GND-hez fog csatlakozni.De ez a csatlakozó nagyon gagyi a 3 fázishoz és rossz beforrasztással akár életveszélyes is lehet
Szalai Györgynek: A válaszaid mindig jók és logikusan megfogalmazottak. Köszönöm