Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

4umhue7vh

svager

Nem tudom,még nem próbáltam.

Többnyire vastaglemezzel dolgozom,vagy vágok ki, ezért nekem a minél kisebb  maró a nyerő.

A motornak 3000 környékén annyi ereje sincs,hogy egy 3-nál nagyobb fúró teljesen lefogja,ezért az ennél nagyobb méreteket marni szoktam.

4umhue7vh

Egyszer kivégeztem egy ER11 1.5kw-ost, a 6-os maróval, 0.2-0.3 fogással. belefulladt a vasba, és a marószár erősebbnek bizonyult a tengelynél.[#zavart2]

47rpsr6d8

Sziasztok!

Olyan problémával fordulok hozzátok, hogy van pár felesleges AC szervómotorom amelyekhez nem igen tudok vezérlést szerezni. A kérdés a következő:
Lehetne ezeket a szervókat valamilyen bldc elektronikával működtetni visszacsatolás nélkül?

A válaszokat előre is köszönöm!

4umhue7vh

Visszacsatolása mindegyiknek van, akkor is ha szemmel nem látható.Ha nem akarsz elektronikát farigcsálni, akkor vektoros frekiváltó. Ha viszont faragni akarsz, meg lehet patkolni a 3e forintos kinai  BLDC meghajtót, megfelelő fettel vagy IGBT-vel. Én a szenzorost választottam, mert  így kevésbé kell beletúrni az elektronikába. A sönt helyett célszerű egy áramváltót csinálni. Kb pont olyan Sz@r mintha frekiváltóval hajtanám, terhelésre a fordulatot nem igazán tartja,de talán egy kicsit erősebb. Az igazi megoldást egy szervómeghajtó jelenthet,

47rpsr6d8

Értem, szerintem akkor megpróbálok valami meghajtót szerezni hozzá mert a frekiváltós megoldás se tetszett bizonytalan volt.
Köszönöm a választ!

Bencze András

47rpsr6d8

Omron V1000-el, de bizonytalanul működött voltak frekvenciák ahol remegett sőt volt ahol ki is esett szinkronból. Meg próbáltam hozzá állítani egy v1000-est vektor módban azzal volt a legjobb eredmény de ott meg nagyobb terhelésre ugrott ki szinkronból és emiatt törte a szerszámot.

47rpsr6d8

Bocsánat a másik frekiváltó omron V7-es volt.

47rpsr6d8

Sziasztok!
Olvastam a témában régebben, hogy valamelyes járható út ha ac szervómotort tekercselnék át, hogy 10-20 Voltos BLDC motor meghajtóval valamelyest működjön. Van egy hibás 6 pólusú 1kW környéki motorom amit beáldoznék a célnak. Valaki ebbe tudna nekem némi tekercselési instrukciót adni?

Köszönöm előre is!

4umhue7vh

Szia! a videón látszik a tekercselés, az egymással szemben lévő tekercsek ellenkező irányban vannak tekerve. Számolgatni nem szoktam, hasra ütésre határozom meg a menetek számát, és a huzalvastagságot.[#nyes][#nyes][#nyes]
Eleinte voltak vele gondok de már ráéreztem, és általában elsőre sikerül. Mindent 10-25 szál 0.45mm vastag összesodort huzallal tekercselek, mert ez van, meg merev vastag dróttal nem is tudnám megfelelően kihasználni az adott helyet. 24 Voltra ha jól emlékszem 7-8 menetet raktam tekercsenként, olyan vastag sodrattal ami épp még elfér, ezt ki szoktam kísérletezni.
Ha modelles meghajtót akarsz használni, a repülősök nem igazán jók, kis fordulaton nincs nyomaték, és a fordulatot sem tartják, ugyan ez vonatkozik a ebay-n kapható 36v 500w-os bldc meghajtóra is,ebből a szenzoros is ugyan azt tudja mint a szenzor nélküli. A szenzoros, autós az elég jó, vagy esetleg helis, vagy dronos. Már a kerékpáros sem olyan drága, vagy gördeszkás. Jobb lenne minél nagyobb feszről működtetni.Én most fogom átalakítani  110 voltosra.

47rpsr6d8

Köszönöm a választ!

frob

Sziasztok
Tűnődöm , mégpedig azon hogy ez a motor vajon jó lenne e főorsó hajtásnak?
mondjuk egy gond van vele, kellene mögé egy jó táp, ami 72V-on 3KW ot tud
eléggé szenvedősben vagyok a 800W os kicsi kínai főorsóval, mert túl nagy a fordulat amin  jól érzi magát, és ha már mindenképpen kellene, egy különálló főorsót gyártanom, mert pl szíjas hajtással áttételezhetném, akkor egy hasonló moci is kerülhetne bele 1:1 hajtással, és lehetne végre akár vasat is marni a gépállattal...

Persze ha van jobb ötlet ( a vegyek 2 milláért normális főorsó is az, csak nem életszerű jelenleg), azt szivesen fogadom.
Ki hogy oldaná, oldotta meg ?
jó lenne minél kisebb tömegűben minél nagyobb teljesítményt kicsikarni...

frob

Persze kotortam egy kört, még csak hogy lássam milyen a kínálat most, de még a nagyobb főorsók is, akár a szerszám cserélősek is, nagy fordulatúak, 18e rmp az alja, vashoz nem épp ideális, persze fához frankó, de ügye nem ahhoz kellene :)

ywathzay

Ezt úgy áttételezed ahogy akarod, annyit biztos ér mint a többi.