Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

frob

huhh, hát nem kis pályás cucc :)
köszi!

4umhue7vh

Szia! A motor valószínűleg jó lenne, de a elektronika nem biztos. Próbáltam hasonló kerékpáros szabályzókat, a dinamikus terhelésváltozást nem igazán kezeli jól, Sőt némelyik a fordulatszámot sem tudja tartani.(Nincs semmi állítási lehetőség.) Én egy  10A Siemens BLDC analóg szervot patkoltam meg. 40A Max áramra, a legkisebb használható fordulat  800rpm, itt kb 1000W. d32mm lapkás maróval ezres fordulaton 0.5mm fogást tudok venni vasba, telibe. 2500rpm-nél már tud 2000W-ot, ez a max, nagyobb fordulaton, nincs szükség komolyabb teljesítményre. Legnagyobb fordulat 7500, itt aluba d12, 3 élű maróval, 10mm fogás is vehető, de nem szoktam ezt erőltetni.

GPeti1977

MC33035 IC vel és a hozzá kapcsolható MC33039 IC vel lehet olyan vezérlést készíteni ami fordulatszám tartó, láttam ilyen gyári brushless szabályzót.

frob

Közben látom hogy te is hasonlókkal küzdesz, azért álltál neki magad tekerni...
még nem tudom mi lesz belőle, egy biztos most tanácstalan vagyok.
Itt vetted a fórumon a szervókat melyeket újra tekertél?

frob

Készítettél már vele(ük) működő kapcsolást?

GPeti1977

Igen. Az MC33039 fordulat szabályzó kapcsolás benne van az MC33035 datasheet-jében, ahol dolgozok ott vannak nyáklap marók brushless motorral, és ugyanez a kapcsolás van a vezérlőjükben, ha lefogod a motort nem csökken a fordulata , érezni hogy szabályoz; persze kis teljesítményre kb 30W a motor, így a felső oldalra elég P csatornás FET is. Nagyobb teljesítményre rendes FET meghajtás kell ahol a felső oldali is N csatornás, a régebbi elektromos kerékpárokban is ez az IC van.

4umhue7vh

Azért álltam neki a tekercselésnek, mert egy gyári CNC gép Főorsóját használom, nem akartam áttételt és a 7-8 ezres fordulatból sem szívesen engedtem volna.Valamit a méret és a tömeg is fontos szempont volt. Így jutottam el a nagy átmérőjű külső forgórészes motorig. A stator kivételével az egész motort én készítettem. Az akkori elvárásokat duplán teljesíttette, de folyamatos fejlesztés alatt van, mert egy kicsit alábecsültem a gép mechanikáját. Az építéskor alu marásban gondolkodtam, de kiderült hogy kicsit álmodtam. Az új álom, vasba 1mm fogásmélység D40mm maróval, valahol itt lehet a váz határa. Ebbe a méretű motorba lazán 10kw is kehet,A következő lépés a ferrit mágnesek lecserélése, neodymra,Szerintem ezzel meg is oldódik a probléma.

4umhue7vh

Ezeken az IC-ken már túl vagyok, rendes állítható PID controller kell.Fix előre beállított értékekkel nem lehet bármilyen motort, a körülmények figyelmen kívül hagyásával  jól működtetni.

GPeti1977

Igaz, ami működik kicsiben nagyban nem biztos, de PID szabályozást a két IC közé berakott műveleti erősítős kapcsolással is meg lehet oldani.

frob

Esetleg, ha nem hadititok :) pár képet feltennél róla?
Még a végén én is nekiesek valami normálisat gyártani...
Ha van esetleg szétszedett állapotában az még jobb..
És előre is köszi!

GPeti1977

Mekkora teljesítményű motorhoz kell?
Hány voltról?

000000000

Üdv mindenkinek !

Ha valakinek szüksége lenne BLDC motorra vagy ESC-re nekem van .
Többnyire új vezérlőim van , mind profi .
Komoly , nagy teljesítményű .
DC 20V-80V-ig ezek még megfizethető kategóriába esnek .

2KW-tól 15KW ig .

6.000- 60.000 RPM -ig .

5 Nm- 200 Nm ig

Van köztük olyan is amit én gyártok kis szériában ,többnyire megrendelésre .

A motorvezérlőket nem gyártom , maximum tuningolom ...

Ha valakit érdekel , telefonon keressen HÍVÓSZÁM KIJELZÉSSEL !
067062126423

további szép napot kívánok !

Andor

4umhue7vh

Csak a kezdetekről van néhány kép és videó, azóta raktam rá hall szenzorokat, és kapott Egy agyon faragott, Siemens SCA-B4-70-10 brushless servo hajtást. A stator rész és a 2x 8db mágnes, 2db kisebb motor egyesítéséből jöttek létre.
https://drive.google.com/file/d/13VKQ9u6F9jhbUUdYPkSXtfk-6WlUkLku/view?usp=sharing

4umhue7vh

Sajnos a tekercselésre nem emlékszem pontosan, 7-8 menet van tekercsenként, azt hiszem 25 szál 0.45mm huzalból sodortam össze kb 3,5mm vastag lett.

4umhue7vh

A 3x 2,5mm vastag gumikábel nem bírt ki egy folyamatos műszakot, Használt volt, lehet hogy sérült is, de az új is elég szépen melegszik.