Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

d30xhrezp

A neten van egy csomó videó rolla.Gokartokat hajtanak vele.

hostya

Mutass már néhány linket, mert engem is érdekel..

d30xhrezp

Ird be  youtube,hogy alternator to motor converzion.
Ott találsz ilyen videókat.

Szalai György

Azt értem, hogy forog. De mitől lesz az jó marómotornak?

4umhue7vh

Karcsú a fordulata, de ha kapna egy 4 pólusú állandó mágynesű forgórészt, még akár jó is lehetne.

svejk

Mezőgyengítéses üzem. :)
Ugyanaz a motor nagyolásra 10-es maróval mint simításra nagy fordulaton 1-esel.

A centrírozással meggyűlne a bajod.

svejk

Oda szerintem pont nem valami fasza, mert a forgórész gerjesztés is elvisz 60-80 W-ot.

De a mezőgyengítést itt is ki lehetne használni, ha nincs benne fokozatváltó.

Szalai György

Igen.
Ha kapna egy jó erős SmCo 2-17 mágneses forgórészt, szépen kiegyensúlyozva.
A szerszámbefogó felől ferde hatásvonalú, védett csapágyazást.
Ahhoz új, a géphez is illeszthető első pajzsot.
Pontos szerszámbefogós, edzett-köszörült, hosszított tengelyvéget.
Lehetne alacsony fordulaton jól használható, nyomatékos marómotor.
Kevés vesztességet termelő, szinuszos hajtáselektronikával.

Akkor csak az állórész lemezelt teste és a tekercsei maradnának az autógenerátorból.
Szerintem, de hátha rosszul látom.

4umhue7vh

Igen jól látod, mint az én lentebb felrakott Kormányszervo motorom, abból is csak az állórész maradt eredeti.

Szalai György

Mert nem csak a mágneses mező teszi a marómotort.
Például hobbygépre már az autógenerátor nagy átmérőjű, külsőleg hengeres állórész formáját sem látom célszerűnek.
Jobb induló lehetőségeket adna autógenerátor helyett egy kidobott AC szervómotor.
Négyzetes külső forma, kiegyensúlyozott mágneses forgórész, jó minőségű állórész vas, magas hőtűrésű tekercselés, vastag tengely.
Vagy azt már nem lehetne BLDC motornak nevezni? És ha teszek rá Hall jeladókat a hajtásszabályozáshoz?

4umhue7vh

Pont ezt akartam írni! Van nekem áttekercselt AMK AC szervom, jó pár éve használom, használtam. Nemrég eszembe jutott hogy áttekerem egy kicsit jobbra, de halyette kicsit rosszab let, így most pihen. Sok  motor forgórészére jól fel vannak erősitve a mágnesek, van ahol vékony falú rozsdamentes csövet húznak a mágnesekre, vagy gyantás üvegszál szövettel van rátekerve, ezeket lehet forgatni. Van néhány ilyen 2-3kw-os motorom, egyszer lesz is belőlük valami.

4umhue7vh

Ez lesz a következő áldozat, csak 90mm az átmérője,

svejk

Siemenseket vedd célba, azok általában 6000-9000 fordulatra vannak maximálva, bandázsolt forgórésszel.

d30xhrezp

Szerintem egy generátor eléggé ki van egyensúlyozva.
Egy autóban is pöröghet 10000-er fölött mégsem esik szét.
Az,hogy nem ideális marómotornak az más kérdés.De használható lehet.Gokartnak,elektromos biciklinek miért nem jó? Mikor a videókon látható,hogy megy rendesen. +/- 90W mit számít,senki sem azért csinálja szerintem,hogy körül utazza vele a földet egy töltéssel.[#nemtudom]

d30xhrezp

Amit felsoroltál,annyiból már egy gyári motor is kijönne.
Akkor minek cserélgetni benne mindent?
Veszel egy Kínai olcsó marómotort,kicseréled a tengelyt,az állórészt (csakis négyzetesre) , forgórészt a csapágyakat és egy százötvenezer Ft-os
meghajtóval kiegészítve már is lesz egy jó kis maród.
Ha jól értelmezem a hozzászólásod.
[#nemtudom]