Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

000000000

PSoft

http://www.youtube.com/watch?v=YaIwTTpztaI" TARGET=_fnew>A gyakorlatból,tudom,hogy működik!
De,mi a magyarázat?

000000000

Most ennek mi a lényege???

ANTAL GÁBOR

szerintem teljesen analóg a dolog a hagyományos kefés  Dc motor mezőgyengítéses fordulatszám növelésével . Sokan nem tudják de a külső gerjesztésű DC motornak lehet növelni a fordulatszámát ha csökkentjük a gerjesztést .

PSoft

Húzd ki az állórészt a járó motorból,oszt...meglátod!:))

ANTAL GÁBOR

Egy tanulságos kísérlet :  Kell egy porszívó motor . Át kell kötni külső gerjesztésűre és labortápról meg kell gerjeszteni. Az armatúra egy másik labor tápról kapja a delejt. Szépen pörög és pont úgy viselkedik mint egy rendes Dc motor , tehát állandó gerjesztés esetén növekvő armatúrafeszültséggel nőni fog a fordulata. De ha egy adott armatúrafesznél a gerjesztést elkezdjük csökkenteni akkor is nőni fog.  A brushless dc is így fog viselkedni  ha kihúzzuk a forgórészt az állóból   ( gyengülni fog a mágneses mező

ANTAL GÁBOR

Svejk korábban fölmágnesezett egy Videoton tárcsa motort. De elötte mért . A delejezés után lassabban pörgött mert erősebb lett a mező  ( elötte mezőgyengítéses állapotban járt a motor  

PSoft

Gondolom,teljesítményt is veszít közben a motor.
Mi van,(és most durván fogalmazok)ha felét "lefűrészelem" a videón látható motor forgórészének?
Vagy,...kell az egész(eredeti) "mágnesgyűrű",hogy működjön a dolog?

ANTAL GÁBOR

Persze hogy veszít ..  Svejk pont azért delejezett mert már el volt "gyengülve" a motorja ( pörögni üresen pörgött de a terhelésre erősen ejtette  a fordulatszámot )

zozo

No, pont jókor olvastam ide bele, épp tegnap került a kezembe egy motor, ami fejtörést okozott. A forgórészt seeger gyűrű rögzíti axiálisan. Viszont ha a helyére nyomom, akkor a mágnes tépi visszafelé.
Legalább 2mm-t kéne hátrébb mennie, ahhoz, hogy a forgórész semlegesen álljon axiálisan.
Nem tudom, jó-e neki, hogy úgymond "elő van feszítve", vajon így kell neki lennie, vagy csak elméretezték a tengelyét. (másik végén furatba illeszkedő kúpos hernyócsavar rögzíti)
Vagy pont a fordulat növelés miatt tették?  
Más hasonló motorok semlegesen szoktak állni, vagy legfeljebb pár tizedet eltéréssel.

svejk

48 V-os ilyen motorral való játékaimat dokumentáltam is itt a fórumon anno 2-3 éve.

ANTAL GÁBOR

persze ... Nekem könnyű mert jó ( szelektív ? ) a memóriám  ( igaz a kocsikulcsot mindíg keresem de ami érdekel arra emlékszem  ) [#wave]

000000000

Az az elképzelésem, hogy gravírozó cnc-hez ilyen modell bldc motort használok, PC tápról, az idézett vezérlővel: http://www.ebay.com.au/itm/30A-Brushless-Motor-Speed-Controller-RC-BEC-ESC-T-rex-450-V2-Helicopter-Boat-BY-/200987914809?ssPageName=ADME:L:OC:US:3160  
Járható ez az út?
Vagy inkább ez: http://www.ebay.com/itm/60000rpm-Power-Hand-Tool-Engraver-Air-Micro-Die-Grinder-w-Flexible-Hose-/181260646536?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a33f9f888
Mit javasoltok?
A léptetőmotorok már teszik a dolgukat, most már szorít a döntés.

s73tgf9vg

Szia!
Az első vezérlő neked nem jó, mert "Battery Range: 5-10 Cells".
Neked 3 cellás (3S) vezérlő kell, ez a 11.2 volt, ez megy 12-vel is.
A második linkben szereplőhöz nem értek, de azt látom, hogy oda még kell valami ami meghajtja.
Ha sürgős az elkészítése akkor komplett megoldást válasz, mert a BLDC-t még fel kell fogatni, főorsóház, satöbbi.

000000000

Tudom, hogy http://www.shopmania.hu/nagy-keszulekek-porszivok/p-kompresszor-12v-250psi-17bar-szurke-ls-4001-68088401" TARGET=_fnew>ez nem alkalmas tartós üzemre, de mivel én is járatlan vagyok a témában, kíváncsi voltam, hogy milyen nagy durranás az igényelt "Air Consumption 90 psi". Talán valami izmosabb porszívó elhajtaná...